Drie instincten die nooit falen
De essentie van instinct is dat het wordt gevolgd, los van de rede.”
-Charles Darwin-
“Hoe heb je dat gedaan?” “Het was mijn instinct.” Klinken deze woorden je bekend in je oren?
Hoewel instincten zogenaamd onverklaarbare krachten zijn die behoren tot het dierenrijk, hebben mensen ze ook. Misschien in meer of mindere mate, maar ze zijn er, laag gehurkt, wachtend om in actie te komen.
Misschien is de reden hiervoor is dat we afstammen van dieren en dat we bepaalde sporen van hun patronen van complex gedrag hebben behouden. Instincten worden in bepaalde situaties geactiveerd als een reactie op stimuli, zonder dat we ze kunnen vermijden of analyseren.
We hebben allemaal op overlevingsinstinct vertrouwd sinds we zijn geboren. Dankzij overlevingsinstincten kunnen we reageren op een aanval of gevaar. Wanneer we op het punt staan om kwaad te worden gedaan, gaat er een noodlampje branden en nemen onze instincten de controle over de hersenen over. We stoppen op een rationele en emotionele manier te handelen.
Hoe kunnen we deze acties classificeren? Nou, als instinctief. Eigenlijk reageren we gewoon snel om onszelf te beschermen tegen alles wat ons pijn zou kunnen doen. Dus, instinct is een antwoord dat van binnenuit ons komt zonder erover na te denken of het te voelen.
Er is een belangrijk verschil tussen instinct en intuïtie en wel dat de laatste zich niet altijd in iedereen ontwikkelt (hoewel het misschien wel ergens sluimert). Intuïtie is het vermogen om iets te begrijpen, te kennen of onmiddellijk waar te nemen.
Als we onszelf zouden vergelijken met onze voorouders van duizenden jaren geleden, zouden we beseffen dat we de stem van het instinct ‘het zwijgen hebben opgelegd’. Misschien is dat omdat we er nu naar streven om rationele en/of emotionele mensen te zijn.
De samenleving van vandaag geeft instincten niet de eer die ze verdienen. Ze worden beschouwd als dierlijk, kwaliteiten van de wezens die dingen niet begrijpen of niet weten hoe ze zich kunnen uiten. Maar zo is het niet!
In het bijzonder zijn er bepaalde instincten die je niet zou moeten negeren…
1. Gevoel voor gevaar
Misschien heb je een steek in je borst of een gevoel van angst gevoeld dat je niet begrijpt. Misschien reageerde je kort daarna snel genoeg om niet door een auto aangereden te worden of te struikelen op de straat.
Denkt je dat dit voorbestemd is? Mazzel? Het is eigenlijk omdat je instincten je hebben beschermd. Het is goed om aandacht te besteden aan de signalen die je lichaam je stuurt. Vergeet niet dat het onbewuste de mogelijkheid heeft om gevaar te zien dat je bewuste geest en je zintuigen niet kunnen zien.
2. Eerste indrukken
“Dat meisje irriteert me.” Waarom? “Ik weet het niet, maar er is iets wat me niet aan haar bevalt.” Het is niet dat je een slecht of bevooroordeeld persoon bent, het is dat op dat moment je instinct (of intuïtie) je een bericht heeft gestuurd dat je niet zou moeten negeren.
Eerste indrukken zijn ook in het spel wanneer je iemand die je net ontmoet hebt echt mag (en ik heb het niet over liefde op het eerste gezicht, dat is anders). Dit fundamentele en onverklaarbare proces is nuttig om te weten wie je kunt vertrouwen, bijvoorbeeld. Als het niet is gebaseerd op een stereotype of vooroordeel, kan dit instinct zeer nuttig voor je zijn om gevaarlijke mensen te spotten.
3. Beslissingen
We nemen elke minuut beslissingen. Sommige zijn makkelijker om toe te komen, terwijl andere tijd in beslag nemen. Wanneer je een beslissing moet nemen die echt de zin van je leven zal veranderen, twijfel dan niet aan je instinct. Deze suggestie zal misschien een beetje primitief klinken, maar het zal echt waardevol voor je zijn.
Tot slot moeten we ons afvragen of instinct en intuïtie betrouwbaar zijn. Soms kunnen we het verkeerd hebben en moeten we alert zijn om te weten wanneer we onze fouten op moeten lossen, maar we kunnen ook een fout maken als we te veel rationaliseren.
Uit onderzoek blijkt dat in 90% van de gevallen het acht slaan op het irrationele succes garandeert. We kunnen altijd onze eigen experimenten uitvoeren om de effectiviteit van onze instincten te bepalen.
Wat denk je? Accepteer je de uitdaging?