Drie dingen die je niet mag breken

Drie dingen die je niet mag breken

Laatste update: 25 juli, 2018

Er zijn drie dingen die je niet mag breken: vertrouwen, beloften en harten. Er bestaat niks dat zo waardevol is als deze drie dingen. Deze dingen zijn van enorm belang bij het mogelijk maken van persoonlijke groei. Ze zorgen ervoor dat we het gevoel hebben deel uit te maken van iets, van anderen. Als alleen al één van deze drie in elkaar stort, hebben we geen poot meer om op te staan.

Sociaal psychologen en sociologen beweren dat tegenwoordig mensen zichzelf relateren aan anderen volgens het zogenaamde ‘risicobeperkend model.’ Dat wil zeggen dat sommige mensen diepgaande persoonlijke en emotionele relaties vermijden. Dit doen ze om te voorkomen dat ze gekwetst, teleurgesteld of gefrustreerd worden — of dat hun hart gebroken wordt.

“Het is onmogelijk om zonder vertrouwen te leven. Dat staat gelijk aan gevangen worden gezet in de ergst mogelijke cel: jezelf.”

-Graham Greene-

Gevolgen van wantrouwen

De emotionele energie die we ‘besparen’ door onze emoties terug te dringen, effent alleen het pad voor slechte hechting. Het resultaat hiervan? Wegwerprelaties die komen en gaan en enkel oppervlakkig van aard blijven. In andere woorden: we verminderen het risico op gekwetste gevoelens. We nemen genoegen met ongevaarlijke relaties in plaats van geluk. Maar willen we het leven op zo’n frigide manier ervaren? Is het ontkiemen van iets authentieks het risico op pijn niet waard?

We kunnen het feit dat we genetisch geprogrammeerd zijn om anderen te vertrouwen niet uit het oog verliezen. Het is van cruciaal belang voor ons als sociale dieren. Op een zekere manier is onze overleving altijd afhankelijk geweest van de individuen waaruit onze directe sociale cirkel bestond (en bestaat).

Er valt niks te winnen door constant anderen te wantrouwen. Het lukt ons alleen ergens een munt uit te slaan door middelen, energie en bedoelingen in te zetten. Hierbij zullen we ons emotioneel moedig en open op moeten stellen en een positieve houding aanmeten. Maar wat echt onthouden moet worden, is dat er drie dingen zijn die je niet mag breken. Dat zijn vertrouwen, beloften en harten.

Dingen die je niet mag breken

Het repareren van verloren vertrouwen is een van de meest complexe en gevoelig uitdagingen die iemand ooit tegen kan komen. Als kind is er je misschien met je gepraat over bepaalde dingen die je niet mag breken. Misschien omdat ze geld kosten, omdat ze oud en onvervangbaar zijn, of omdat ze simpelweg onbruikbaar zijn als ze eenmaal kapot gemaakt zijn.

Het wordt ons echter zelden aangeleerd dat er andere dingen zijn die we nog vaker breken. Hoewel dit geen tastbare dingen zijn. Sterker nog, bepaalde onzichtbare dingen kunnen net als de botten in onze lichamen gebroken worden — maar vergen nog meer tijd om te helen. We hebben het over vertrouwen, beloften, respect en liefde.

Soms leert een kind deze onschatbare geschenken te verwaarlozen omdat hun ouders dat net zo goed deden. Kinderen voeren met beloften die niet nagekomen worden laat immers zijn sporen achter. Want opgroeien zonder oprecht te vertrouwen in je ouders laat een permanent litteken achter. Dit soort patronen vormen dikwijls onze uiteindelijke gedragingen en hoe we ons aan anderen relateren.

De dingen die je niet mag breken zijn het hart en ware liefde. Ze zijn onzichtbaar en onmisbaar.

Verdrietig kind

Het menselijke hart

Op het moment is er veel dat we nog niet begrijpen met betrekking tot het breinÉén daarvan is hoe de reacties van mensen op trauma’s van persoon tot persoon verschillen. Sommigen ontwikkelen een permanente staat van hopeloosheid; een soort chronische stress waar sterke, gelukkige relaties onwaarschijnlijk zijn. Anderen nemen in plaats daarvan juist een houding aan die getuigt van emotionele kracht.

Sommigen dreven in het verleden gewoon door het leven heen met al hun gebroken stukjes op sleeptouw. Na een tijd leren deze ‘gebroken’ mensen echter iets: alleen degenen die dapper zijn en anderen vertrouwen, verdienen andermans vertrouwen ook. Sommigen vergeten nooit de beloften die ze hebben gemaakt. Ze komen koste wat het kost hun beloften na omdat ze donders goed weten hoe pijnlijk verraad kan zijn.

Deze veerkrachtige, stralende mensen begrijpen ook hoe kostbaar een hart is. Hierbij onthouden ze bovendien hoe kwetsbaar dat is. Ze houden in gedachten hoe bang het is wanneer liefde verwatert en wanneer het met leugens, twijfel, manipulatie en gecamoufleerd verraad bezaaid wordt.

3 dingen die je niet mag breken: vertrouwen, beloften en harten.

Degene die de taal van vertrouwen spreekt, degene die de betekenis van beloften begrijpt en degene die naar iemands hart kan luisteren zonder het te beschadigen…dit zijn de vrijgevige mensen die het net zo goed verdienen om eens aan het ontvangende eind te staan. Zij hebben recht op dezelfde rechten en geschenken. Zij maken ons leven immers een meer respectvolle — en gelukkigere — beleving.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.