Deze tekenen geven aan dat je van psycholoog moet veranderen

Als je na meerdere sessies geen verbetering ervaart en de verbinding met de therapeut niet bevredigend is, kan het tijd zijn om nieuwe carrièremogelijkheden te verkennen. Leer meer signalen en neem de beste beslissing voor jou.
Deze tekenen geven aan dat je van psycholoog moet veranderen
Sharon Laura Capeluto

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sharon Laura Capeluto.

Laatste update: 13 mei, 2024

Als je als patiënt in therapie twijfelt over de mogelijkheid om van psycholoog te veranderen, is die bezorgdheid misschien een belangrijk teken dat er iets niet klopt.

Twijfel kan om verschillende redenen ontstaan, zoals gebrek aan vooruitgang in het proces of het gevoel niet begrepen te worden. De relatie patiënt-therapeut is essentieel en soms is het goed om deze zorgen rechtstreeks met de specialist te bespreken.

Houd in gedachten dat goede psychologen empathisch zijn, weten hoe ze moeten communiceren, flexibel zijn met de aanpak van de patiënt, luisteren en, heel belangrijk, gecertificeerd zijn. Maar soms, ongeacht deze kenmerken, is er iets dat niet klikt. Dat kan leiden tot het nemen van de beslissing om van psycholoog te veranderen. Laten we eens kijken wat dat is.

Hoe weet je of je van psycholoog moet veranderen?

Bepalen wanneer je naar een psycholoog moet kan een uitdaging zijn, en de juiste therapeut vinden is ook een uitdaging. Het is als het zoeken naar een broek: soms past de eerste die je past je als gegoten, maar soms kost het tijd om de juiste te vinden.

In dit geval is de therapeutische relatie waar je ooit baat bij had misschien niet meer zo effectief. Zelfs als je een tijdje een goede ervaring hebt gehad, kun je de behoefte voelen aan verandering.

En als je twijfelt of je naar een andere specialist moet gaan of door moet gaan met je huidige specialist, is het cruciaal dat je verschillende aspecten in overweging neemt om een weloverwogen beslissing te nemen.

Met betrekking tot de professional

Eerst een fundamentele verduidelijking. Het feit dat je van psycholoog moet veranderen, betekent niet altijd dat je te maken hebt met een slechte therapeut. Misschien is het gewoon niet de beste keuze voor jou. Er zijn echter een aantal concrete en doorslaggevende signalen die meer dan genoeg reden zouden zijn om de sessies te beëindigen.

1. Oordeelt wat je voelt en doet

In overleg moet je je vrij voelen om jezelf te uiten zonder bang te hoeven zijn voor een oordeel. Emotionele validatie is aanwezig in alle goede therapie. Als dat niet gebeurt en je meer kritiek dan steun ervaart, is het misschien tijd om een verandering te overwegen.

Maak echter wel onderscheid tussen ongefundeerde meningen en eenmalige opmerkingen die erop gericht zijn om aan een specifiek aspect te werken. Therapeuten moeten vaak dingen zeggen die we niet willen horen.

2. Respecteert je waarden en overtuigingen niet

Misschien is de professional het niet eens met sommige van je persoonlijke waarden, wat prima is. Maar ze mogen je dat niet laten weten, laat staan ze in twijfel trekken. Bijvoorbeeld, zelfs als ze je religie niet delen, is het niet gepast dat ze die in twijfel trekken.

3. Is te zelfreferentieel

Een belangrijke indicator dat je van psycholoog moet veranderen is als je therapeut de aandacht op zichzelf richt in plaats van op jouw proces. Hoewel het waar is dat openheid in plaats van volledig hermetisme tegenwoordig meer gewaardeerd wordt, is het veranderen van therapie in een monoloog een manier om professionele ethische grenzen te overschrijden.

Wat betreft de band tussen patiënt en psycholoog

Een onderzoek (Engelse link) dat gerapporteerd werd in Psychotherapie suggereert dat een goede therapeutische alliantie positief gerelateerd is aan het succes van psychotherapie. Daarom is het belangrijk om je niet alleen af te vragen hoe professioneel je bent, maar ook hoe de menselijke relatie is die je met je therapeut hebt. Laten we eens kijken wat daar op wijst.

4. Je hebt het gevoel dat er geen verbinding is

Gebrek aan verbinding is een teken om voor op te passen. Als je tijdens sessies merkt dat de afstemming of het begrip dat je zou verwachten niet aanwezig is, is het misschien tijd om andere opties te onderzoeken.

5. Communicatieproblemen

Heb je soms het gevoel dat je in het Engels spreekt en je therapeut in het Russisch? Het is een probleem als communicatie een verwarrend doolhof van versleutelde berichten wordt en je jezelf meer verloren voelt dan een sok in de droger.

Bij het delen van je gedachten en gevoelens is het cruciaal dat je psycholoog niet alleen empathisch luistert, maar ook in staat is om je behoeften en zorgen te begrijpen. Als je het gevoel hebt dat je te maken hebt met een emotionele taalbarrière, is het misschien tijd om een andere professional te proberen.

In termen van counseling

Met betrekking tot het counselingproces zelf, zijn er een aantal signalen die erop kunnen wijzen dat het tijd is om te stoppen, de kaart opnieuw te bekijken en te overwegen of je je route moet aanpassen.

6. De tijd verstrijkt en je voelt je niet beter

Het valt niet te ontkennen dat een behandeling bij een psycholoog op bepaalde momenten ongemakkelijk en pijnlijk kan zijn, of dat je niet weet wat je van de therapie kunt verwachten. Wees je ervan bewust dat ups en downs en terugvallen deel uitmaken van het proces. Het zou echter een weg naar verbetering en welzijn moeten zijn.

Daarom is het zinvol om te evalueren of het huidige proces effectief is, als je na een redelijke tijd geen significante vooruitgang merkt in je geestelijke gezondheid of het gevoel hebt dat je geen nieuwe hulpmiddelen hebt verworven sinds je bent begonnen.

7. De therapeutische aanpak is niet geschikt voor jou

Elke persoon is uniek en wat voor de één werkt, werkt misschien niet voor de ander. Er zijn veel soorten psychologische therapieën, met hun eigen technieken, methoden en doelen. Heb je het gevoel dat de aanpak niet bij je past of niet bij jouw stijl en probleem? Zo ja, dan is het cruciaal dat je een andere aanpak verkent die beter aansluit bij jouw behoeften en voorkeuren.

8. Je woont sessies bij alsof het slechts een formaliteit is

Om therapie te laten werken, is jouw actieve deelname essentieel. Als je sessies ziet als een zinloze verplichting, kan je motivatie en betrokkenheid afnemen .

Dit is een van de redenen waarom psychotherapie mislukt. En het heeft verschillende oorzaken, zoals de drang om te pauzeren, het gebrek aan emotionele bereidheid tot introspectie of de behoefte om van therapeut te veranderen.

Hoe lang moet je wachten voordat je van psycholoog veranderen moet?

Een psycholoog

Er is geen vaste regel. Maar als je al bij de eerste ontmoeting het gevoel hebt dat de band zo disharmonisch is als het mengen van olie en water, of als je onethische praktijken opmerkt, zoals een gebrek aan professionaliteit in het omgaan met informatie, dan zou je dit als een bepalende factor kunnen beschouwen.

Maar als je je afvraagt of je psycholoog je wel of niet helpt, moet je ook realistisch zijn. Therapie kost tijd en het is belangrijk om jezelf de kans te geven om de professional te leren kennen en in het proces zelf te komen. Hoewel het waar is dat veel mensen bepaalde veranderingen al na de eerste drie sessies merken, komen de effecten bij anderen pas later.

Hoe vertel je je hulpverlener dat je niet langer in therapie gaat?

Voordat je een definitieve beslissing neemt, kun je overwegen om je zorgen tijdens de sessie te delen om het standpunt van je hulpverlener te krijgen. Jullie zijn tenslotte allebei toegewijd aan je welzijn. Als je eenmaal je beslissing hebt genomen, is het belangrijk om het proces op een gezonde en transparante manier af te sluiten.

Voer een eerlijk gesprek en leg je redenen uit. Je kunt zelfs om aanbevelingen vragen om een andere professional te vinden die beter bij je past. Hij of zij zal zeker bereid zijn om je door deze overgang heen te helpen.

Een goede psycholoog zal je beslissing om therapie te verlaten niet persoonlijk opvatten. Integendeel, ze begrijpen dat het iets is dat deel kan uitmaken van het proces. Belast jezelf dus niet met onnodige zorgen.

Bedenk dat deze verandering voordelen met zich meebrengt, zoals het uitproberen van nieuwe technieken, het toepassen van extra hulpmiddelen en bovenal dat je naar het consult komt met meer duidelijkheid over wat je nodig hebt.

Vertrouw op je intuïtie

Het gaat om jouw emotionele welzijn. Je verdient het om samen te werken met iemand bij wie je je goed voelt. Daarom is het belangrijk dat je vertrouwt op je innerlijke stem, want uiteindelijk kent niemand je emoties beter dan jijzelf.

Maar pas op dat je niet in de val trapt om je intuïtie te gebruiken als excuus om steeds van therapeut te veranderen. Soms kan dit een manier zijn om je eigen emoties te vermijden en ongemakkelijke situaties uit de weg te gaan. Vind de balans tussen het vertrouwen op je intuïtie en ook de moed hebben om aan te pakken waar je in counseling aan moet werken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.