Depressie verslaan is mogelijk als je enkele gewoonten verandert
Depressie verslaan is mogelijk, als we bereid zijn om enkele gewoonten te veranderen. In therapie gaan is hierbij belangrijk en kan ons helpen om uit dat gat te kruipen waarin we ons bevinden. Waarom?
Omdat tegengesteld aan wat je misschien denkt, depressie verslaan meer vereist dan alleen wilskracht en door de zure appel heen bijten. Er zijn hulpmiddelen voor nodig.
Therapeuten spelen hierbij meerdere belangrijke rollen. In de eerste plaats bevestigen ze of iemand die denkt dat hij depressief is, inderdaad depressief is.
Ten tweede kunnen ze, hoewel ze geen medicatie kunnen voorschrijven, de patiënt doorverwijzen naar iemand die medicijnen kan aanbevelen. En medicatie kan zeer positief zijn, vooral in de eerste stadia van de therapie.
Ten derde kunnen ze een actieplan of een passend behandelplan voor de patiënt maken en deze helpen het te volgen, waarbij ze hem of haar bijsturen en nabehandeling bieden, zelfs nadat de depressie is verdwenen.
We weten echter allemaal dat depressie nou niet bepaald een staat is waarin we vooral proactief en enthousiast zijn over nieuwe gewoonten. Of waarin het makkelijk is om ze vol te houden totdat ze effect hebben. Dus, wilskracht is belangrijk, maar ook intelligentie en een plan van aanpak.
Depressie verdwijnt wanneer we kracht putten uit het gebied waar we het niet hebben om kleine stapjes in de goede richting te zetten, maar er is zoveel weerstand.
Isolatie kan nodig zijn, maar het is niet de oplossing
Mensen met depressie voelen vaak de neiging om nieuwe gewoonten aan te nemen die hun depressie juist voeden. Een hiervan is om onszelf af te zonderen van anderen.
We willen niemand zien, we zijn altijd verdrietig. En de sportschool, schilderlessen, muziek … alles waar we vroeger van hielden en geïnspireerd door raakten, laat ons nu koud.
Misschien is een pauze en afstand goed in sommige gevallen en voor korte tijd. Vooral als de depressie het gevolg is van een langdurige periode van stress.
Op de lange termijn is het echter essentieel om dit soort ‘melancholische’ gewoontes te doorbreken om depressie te verslaan.
Depressie verslaan is mogelijk als we het tegenovergestelde doen van wat het ons vraagt om te doen. Willen we niet uitgaan? Laten we dan juist iets gaan doen met onze vrienden.
Willen we niet bewegen? Laten we dan heel vroeg opstaan en zonder erover na te denken onze tas pakken en naar de sportschool gaan of een frisse neus halen.
Wanneer we de eerste stap zetten, zullen we zien dat het achteraf misschien niet zo moeilijk en zelfs leuk is. Misschien niet op hetzelfde niveau als voorheen, natuurlijk, maar dat maakt het alleen maar nog meer de moeite waard.
Het belangrijkste is om uit de cyclus te geraken waar deze gewoonten ons insleuren. We hebben al gezien dat het geen zin heeft om zo door te gaan. We hebben gezien dat er niets verandert, alles blijft hetzelfde als we dezelfde kant op blijven gaan.
Leren om te mediteren, problemen in perspectief te plaatsen, onze emoties te beheersen en versterking te zoeken zijn hulpmiddelen die een therapeut kan bieden als we uit een depressie willen komen.
Een van de sleutels om een depressie te verslaan, is dus door verschillende gewoonten in ons leven te introduceren. We zouden ook bepaalde gewoonten weer op kunnen pakken waar we ooit van hielden, maar die we hebben opgegeven.
Sommigen van ons hielden bijvoorbeeld van muziek maken, maar kunnen hier nu niet meer van genieten. Als je het echt niet meer leuk vindt, zou je het misschien inderdaad niet opnieuw moeten oppakken. Er zijn echter vast nog een hele hoop andere dingen waar je nog wel van geniet, maar waar je de energie gewoon niet meer voor kunt opbrengen.
Naar de sportschool gaan en een praatje maken met vreemden of kennissen, uitgaan met vrienden die we altijd afzeggen, gezonder gaan eten (oefenen wat bekend staat als bewust eten) en doen aan gematigde lichaamsbeweging, zullen belangrijke stappen zijn om ‘vaarwel’ te zeggen tegen depressie.
Waarom? Simpelweg omdat ze momenten zullen creëren waarop we ons beter voelen.
Depressie verslaan door een emotioneel dagboek bij te houden
Mooi. We weten al dat depressie kan verdwijnen als we terugkeren naar of op zoek gaan naar activiteiten die ons een goed gevoel geven. Maar … wat nog meer?
Eerder zeiden we al dat een van de kenmerken van depressie is dat het meestal introspectie aanmoedigt. Het vertelt ons: ‘Hé, je zit in een crisis!’ En het plaatst ons in een staat waarin het gemakkelijker lijkt om te denken in plaats van te doen.
Welnu, we kunnen al dit nadenken gebruiken om onszelf beter te leren kennen en onze emoties op orde te brengen. Ja, onze interne orde ligt overhoop, dus laten we analyseren hoe overhoop precies en op zoek gaan naar een nieuwe.
Schrijven kan in deze zin een zeer positieve manier zijn om ons hart te luchten en onze stemmingswisselingen bij te houden. Daarnaast stelt het ons in staat om onze woorden terug te lezen om te zien waar we blijven vallen en om ons bewuster te worden van de situatie waarin we ons bevinden.
Veel deskundigen zijn van mening dat schrijven therapeutisch is, en met goede reden. Soms kúnnen of wíllen we niemand vertellen wat er met ons gebeurt. Maar we moeten dit toch op de een of andere manier onder woorden brengen.
Het bijhouden van een emotioneel dagboek is erg belangrijk, en niet alleen wanneer we aan een depressie of een ander probleem lijden. Als we het doen als een manier van leven, dan kan het heel helend zijn.
Het is normaal dat het in eerste instantie moeilijk is om die pagina’s na te lezen waarin we al onze pijn hebben uitgedrukt. Na verloop van tijd zal het je echter helpen om te voelen, te herstellen en te genezen.
Vervolgens zal er een tijd komen dat we door de pagina’s heen kunnen bladeren als iemand die een boek leest, al terugdenkend aan een situatie die we hebben meegemaakt en die nu tot het verleden behoort.
“Overwinning is altijd mogelijk voor de persoon die weigert te stoppen met vechten.”
-Napoleon Hill-
Inmiddels weten we al dat depressie verslaan mogelijk is wanneer we bepaalde gewoonten veranderen. De weg zal echter lang en zwaar zijn. Vaak genoeg zullen we stoppen met bewegen en zullen we zelfs stappen achteruit zetten.
Maar als we het telkens weer proberen, en we bereid zijn om tegen de stroom in te zwemmen en het advies van een therapeut aan te nemen, zal de depressie tot een einde komen. Zomaar ineens. Het leed dat wij depressie noemen sterft wanneer we het zijn brandstofbron ontnemen.