De Witte Buffel Kalf Vrouw - een Indiaanse legende

De Witte Buffel Kalf Vrouw - een Indiaanse legende

Laatste update: 19 december, 2018

De Lakota-stam in de Verenigde Staten heeft een profetie die zegt dat op een dag de Witte Buffel Kalf Vrouw terug zal keren. Ze is een wakan, een wijze en magische vrouw die alle kinderen van Moeder Aarde met haar krachten zal herenigen. Haar terugkeer zal ook onze balans met de natuur herstellen, een relatie die nu is verwoest.

Indianenstammen hebben werkelijk iets wonderbaarlijks. Het maakt niet uit hoe oud of jong ze zijn, hoeveel eeuwen er al zijn verstreken of hoe weinig we individueel eigenlijk verbonden zijn aan deze etnische wortels en culturen. De orale tradities van indianenstammen bieden ons altijd mooie lessen om over na te denken.

De legende van de Witte Buffel Kalf Vrouw is al meer dan 2.000 jaar oud. Het verhaal komt oorspronkelijk van de Lakota-stam, in een van de steden op de Turtle Island, de Indiaanse naam voor Noord-Amerika. Deze profetie is daarom ook een ode, een oproep tot hoop en een wanhopig gebed voor de Lakota’s in hun huidige politieke situatie.

Meer dan een jaar geleden begonnen politici in Amerika te praten over de Dakota Access Pipeline. Dit project was bedoeld om olie van North Dakota naar Patoka, Illinois te vervoeren. Deze megastructuur is meer dan 1.800 kilometer lang en doorkruist verschillende Indiaanse gebieden.

Het is een culturele en ecologische tragedie die een oorlog in gang heeft gezet tussen de oliebaronnen en de Indianen die in dit gebied leven, die worden gesteund door milieugroepen zoals Greenpeace.

Nadat Barack Obama het project aan het einde van zijn presidentschap stopzette, pakte Donald Trump het weer op. De Indianen zetten echter het gevecht voort, in de hoop dat de Witte Buffel Kalf Vrouw hen zal komen helpen…

Witte buffels

De Witte Buffel Kalf Vrouw, een vrouwelijke machtsfiguur

Joseph Chasing Horse doet zijn best om deze geweldige legende te verspreiden. Deze ambassadeur van de Verenigde Naties voor de Lakota Sioux-stam laat nooit een kans aan zich voorbij gaan om deze profetie te verkondigen, een profetie die veel verschillende indianenstammen met elkaar verenigt.

Zoals de profetie luidt, verscheen de Witte Buffel Kalf Vrouw voor het eerst meer dan 2.000 jaar geleden, tijdens een periode van grote hongersnood, oorlog en beroering tussen verschillende stammen. Twee jonge Lakota-soldaten waren op zoek naar iets om op te jagen, toen plotseling het figuur van een vrouw gehuld in warm licht en glinsterende mist voor hen verscheen.

De vrouw werd vergezeld door een witte buffel. Ze was lang, slank en gekleed in heilige borduursels. Ze had een veer in haar haar en salie in haar hand. Bovendien was ze ongelooflijk mooi. Zo mooi zelfs dat een van de soldaten wellustig op haar afliep.

Voordat hij haar ook maar kon aanraken, verscheen er echter een donkere wolk boven zijn hoofd. Vervolgens raakte hij tijdelijk bevroren door een bliksemflits.

Indianen met paarden

De andere soldaat viel van schrik direct op zijn knieën en vreesde dat hem hetzelfde lot te wachten stond. De mooie vrouw gleed echter met een hand door zijn haar en sprak met hem in zijn taal. Ze vertelde hem dat ze een wakan was, een heilige vrouw die was gekomen om hen te helpen.

Een nieuw tijdperk van oude tradities

De stam gaf de vrouw een warm welkom. Ook bouwden ze een tipi voor haar. Zodra ze naar binnen stapte, veranderde de ochtend in een schemering en werden alle gebieden die getroffen waren door hongersnood en ellende gehuld in een oranje-rooskleurig licht.

Ongeacht hun armoede, probeerden de mensen haar het allerbeste dat ze hadden aan te bieden. Ze gaven haar wortels, insecten, gedroogde kruiden en zoet water.

Daarna leerde de Witte Buffel Kalf Vrouw de Lakota-indianen hoe ze een pijp moesten roken. Ze bood hen tabak aan die gemaakt was van de schors van rode wilgen en moedigde hen aan om ermee van tent naar tent te gaan. Dit eerde de zon, door een cirkel van kracht en dankbaarheid te creëren.

Vervolgens leerde ze hen een reeks spirituele oefeningen die ze konden gebruiken om de natuur te respecteren, te bidden met de juiste woorden en eeuwenoude voorouderlijke riten te voltooien die de stam min of meer vergeten was.

Ze nodigde hen uit om samen met haar te zingen om Moeder Aarde te behagen. Ze zongen melodieën, verzen en incantaties ter ere van de vier windstreken. Ook herinnerde ze hen eraan hoe belangrijk het was om de ceremonie van de vredespijp bij te houden. Tijdens deze ceremonie kwamen mannen en vrouwen namelijk bijeen om hun zielen, de gemeenschap en hun eenheid te eren.

De witte buffel kalf vrouw

Haar terugkeer

Daarna nam de Witte Buffel Kalf Vrouw weer afscheid van hen. Ze zei tegen hen dat ze hen zou beschermen zolang ze de ceremonies die zij hen had geleerd in stand zouden houden en voor de aarde zouden zorgen.

Voordat ze vertrok, trok ze een grote kudde zwarte buffels uit de horizon naar zich toe. Er waren er zo veel dat de bergen zwart werden en de grond trilde onder hun hoeven. De wereld dreunde hevig met het geluid van de dieren. Deze buffels zouden uiteindelijk het voortbestaan ​​van de Indianen waarborgen.

De heilige vrouw liet hen achter en zei: “Toksha ake wacinyanktin ktelo,” of “Ik zal jullie weer zien.” De Lakota-stammen blijven deze boodschap tot op de dag van vandaag herhalen terwijl ze dromen van haar terugkeer om de wereld te zuiveren. Ze hopen dat ze harmonie, balans en spiritualiteit zal brengen aan alle stammen


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.