De werkelijkheid mooier maken voor kinderen
Wanneer we de werkelijkheid mooier maken, vervangen we een pijnlijke realiteit vaak voor een aangenamere leugen. Waarom hebben we de neiging om de harde werkelijkheid voor kinderen te verzachten? En in hoeverre is het goed om de werkelijkheid voor kinderen mooier te maken?
Mensen liegen, vooral tegen kinderen, om de werkelijkheid te verzachten. De meeste mensen vinden het zelfs goed om de werkelijkheid voor kinderen mooier te maken dan deze is. Hierdoor zijn ze sneller geneigd om het zelf ook te doen of het goed te keuren wanneer anderen het doen.
In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp. Allereerst hebben we het over het typische gedrag dat verbonden is aan het verzachten van pijnlijke waarheden. Ten tweede zullen we kijken naar de redenen waarom mensen dit doen.
Hoe we de werkelijkheid mooier maken voor kinderen
We maken de werkelijkheid mooier voor kinderen door tegen ze te liegen of door de waarheid over lastige of ongemakkelijke situaties te verbergen. Soms doen we het zelfs door ze fantastische magische verhalen te vertellen.
Met liegen of verbergen, bedoel ik situaties waarin volwassenen informatie voor hun kinderen achterhouden omdat ze denken dat ze er nog niet klaar voor zijn. Enkele voorbeelden zijn kwesties zoals de dood, seks of geweld. Deze kwesties lijken geen plaats te hebben tijdens de kindertijd. Daarom proberen we onze kinderen er zo goed mogelijk tegen te beschermen.
Met magische verhalen heb ik het natuurlijk over sprookjes en fabeltjes. De meest bekende zijn in dit geval de verhalen over de kerstman, de paashaas of de tandenfee. Met andere woorden, volwassenen laten kinderen geloven dat er meer magie in onze wereld is dan er werkelijk is.
Waarom maken we de werkelijkheid mooier voor kinderen?
Als je aan een ouder zou vragen waarom hij dit doet, dan zal hij waarschijnlijk zeggen dat hij het doet om de onschuld van zijn kinderen te behouden. Dit komt omdat we geloven dat kinderen kwetsbaarder zijn voor stressvolle situaties. En dit is in zeker zin ook waar. Het vermogen van kinderen om hun emoties te reguleren is namelijk nog niet volledig ontwikkeld.
Wanneer we echter eens goed zouden kijken naar die ‘ongemakkelijke waarheden’ die we voor kinderen verbergen, zouden we zien dat dit in veel gevallen situaties zijn waarvan we zelf ook niet weten hoe we ermee om moeten gaan.
Bijvoorbeeld, kwesties als de dood en seks zijn nog steeds taboe in onze samenleving. Ook het feit dat we geen duidelijke antwoorden hebben is een reden waarom we kinderen verhalen vertellen die we niet echt geloven.
Je zou dus kunnen zeggen dat er meer redenen zijn waarom volwassenen de werkelijkheid verzachten voor kinderen. Met name draait het echter om sociaal-culturele factoren.
Deze factoren komen voort uit ons eigen onvermogen om met bepaalde onaangename onderwerpen om te gaan. In feite is er een relatie tussen dit fenomeen en het gebrek aan emotionele intelligentie in onze huidige maatschappij.
Is het erg om de werkelijkheid mooier te maken voor kinderen?
Sommige deskundigen wijzen erop dat ze bepaalde dingen niet aanbevelen, zoals het vertellen van verhalen aan kinderen waar volwassenen niet in geloven. Bijvoorbeeld over het bestaan van leven na de dood.
Ze geven aan dat het in principe helemaal geen kwaad kan om eerlijk te zijn tegen kinderen. We mogen daarom best toegeven dat er vragen zijn waarop we het antwoord gewoon niet weten.
In plaats van de werkelijkheid voor kinderen mooier te maken, zouden we beter kunnen leren om dingen uit te leggen op een manier waarop kinderen ze kunnen begrijpen.
Laatste opmerkingen
Veel volwassenen hebben ook de neiging om de werkelijkheid te verzachten om kinderen te beschermen tegen negatieve emoties. Als dit het geval is, dan zouden we moeten leren om onze kinderen niet te overbeschermen.
We moeten begrijpen dat het voor onze kinderen heel moeilijk zal zijn om deze negatieve emoties te leren beheersen als we ze niet eens toestaan om ze te voelen.
Laat ze boos worden en laat hen zien wat ze kunnen doen met die boosheid. Geef ze de kans om op een intelligente manier naar de werkelijkheid te kijken. We moeten hen ook leren omgaan met onzekerheid, aangezien we in een zeer onzekere wereld leven.
Het is niet genoeg om gewoon te stoppen met het mooier maken van de werkelijkheid. Eigenlijk gaat het er vooral om dat we onze kinderen leren om op de juiste manier met hun emoties om te gaan.