De vijf angsten die alle mensen delen
We mogen nooit vergeten dat angst een gezonde emotie is. Het maakt deel uit van je overlevingsinstinct. Sommige van de angsten die alle mensen delen zijn volkomen redelijk. Sterker nog, het zou niet slim zijn om deze angsten volledig kwijt te raken. Zou je ze namelijk kwijtraken, dan zou je ook je besef van risico kwijtraken en jezelf er onnodig aan blootstellen.
De gemeenschappelijke angsten die alle mensen delen, hebben te maken met fysiek behoud en de psychologie van integriteit en het leven. Ze zijn universeel omdat ze ons beschermen. Ze hebben sterke biologische en fylogenetische wortels.
Misschien realiseer je je niet dat angst een indrukwekkende kracht is. Als je je hiervan bewust bent, kun je het in je voordeel gebruiken. Mensen kunnen belachelijke dingen doen uit angst. Tegelijkertijd kunnen ze die angst ook richting geven en gebruiken om ongelooflijke dingen te creëren.
Misschien zijn religie, filosofie en wetenschap allemaal antwoorden op deze angsten. Misschien zijn het slechts verschillende manieren om ze te besturen. Waar zijn mensen over het algemeen echter bang voor?
Vijf angsten die alle mensen delen
1. De dood
Deze angst vormt de kern van ons overlevingsinstinct. Vanuit biologisch oogpunt vindt het leven altijd een weg. Alle organismen vechten tegen de dood. Vanuit een filosofisch oogpunt is het leven het grotere goed, al het andere goede komt eruit voort.
De angst voor de dood roept ook een hele reeks andere angsten op die betrekking hebben op hetzelfde idee. We hebben hoogtevrees omdat we kunnen vallen en sterven. Dit is dezelfde reden waarom we bang zijn voor vliegtuigen, extreem hoge snelheden, enzovoort. Deze angsten zijn gemeenschappelijk voor alle mensen en culturen.
2. Verlies van de autonomie
We hebben het hier over de angst om je vrijheid te verliezen, evenals de controle die je hebt over je daden en gedachten. Vanuit symbolisch oogpunt is dit aspect gerelateerd aan de angst voor de dood. Het impliceert de verwerping van het idee van het verlies van ‘het zelf’ of de onmogelijkheid om deze te onthullen.
Veel andere angsten komen voort uit deze elementaire angst. Bijvoorbeeld de angst om vast komen te zitten onder puin of om opgesloten te zijn in plekken met heel weinig zuurstof. Dit zijn beide situaties die de vrijheid van een persoon ernstig beperken.
3. Angsten die alle mensen delen: eenzaamheid
Sterker nog dan de angst om alleen te zijn, is de angst om het contact verliezen met de wereld. Weigering of onderwaardering zetten ons op scherp. Het zijn tekenen dat we onze band met de groep kunnen verliezen en veroordeeld en verbannen kunnen worden.
Niet genoeg erkenning en respect krijgen, laat een emotionele wond achter die vaak niet zomaar geneest. Deze angst gaat vaak gepaard met jaloezie en zelfzucht. Als iemand jaloers is, dan is diegene gewoon bang voor verlating.
4. De angst om ziek te worden of te worden verminkt
Ook de angst voor verminking houdt verband met ons overlevingsinstinct. Je lichaam is nodig om goed te kunnen functioneren. Daarom zijn we bang voor bepaalde instrumenten zoals naalden en messen.
De angst om ziek te worden is ook heel gewoon. We zijn bang om ons lichaam schade toe te brengen en willen niet in situaties terechtkomen die onze gezondheid en ons welzijn kunnen beïnvloeden. Dat is de reden waarom we bijvoorbeeld viezigheid of wilde dieren vermijden.
5. Vernedering
Dit is vergelijkbaar met de angst voor eenzaamheid. In dit geval heeft de angst echter meer te maken met zich buitengesloten voelen en zich vernederd voelen in het openbaar. Niemand wil zich buitengesloten voelen of afgewezen worden door andere mensen. Mensen zijn bang om zich minderwaardig of afhankelijk te voelen.
Net als de angst voor eenzaamheid, is de angst voor vernedering van sociale aard. Hoe opener en diverser een samenleving is, hoe minder angst mensen ervaren. In strenge en zeer traditionele groepen is deze angst juist weer heel gebruikelijk.
Deze vijf veelvoorkomende angsten bestaan al heel lang. Soms worden ze ook wel gebruikt om ons te manipuleren, bij reclames en propaganda bijvoorbeeld. De mens is echter ook oneindig intelligent en creatief. We kunnen dan ook leren omgaan met onze angsten zodat ze ons niet verlammen en we dus niet bezwijken voor druk van buitenaf.