De reusachtige uitdagingen van tieners tijdens de adolescentie

De reusachtige uitdagingen van tieners tijdens de adolescentie
Anet Diner Gutverg

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Anet Diner Gutverg.

Laatste update: 27 december, 2022

David en Goliath is het verhaal van een tiener die weerstand bood aan een reus. De rest van zijn mensen stond in de aanwezigheid van de reus te trillen. We kunnen dit verhaal een metafoor voor de adolescentie noemen. De stadsmensen staan voor de volwassenen die bang zijn van de reus en vluchten voor de confrontatie. David vertegenwoordigt de tieners die de confrontatie met de reus moeten aangaan, of ze dat nu willen of niet. De reusachtige uitdagingen van tieners bespreken we in dit artikel.

De adolescentie is een tijd van overgang en verandering. Als je kinderen erin slagen door deze periode te raken, dan zullen ze volwassenen worden die beter voorbereid zijn om de wereld te confronteren. Wat de wereld hen toegooit, zullen ze beter kunnen hanteren. In wezen gaat het dus over genieten van het leven. Eerst moeten ze echter enkele reuzen het hoofd bieden.

“De adolescentie verenigt de kindertijd met de volwassenheid.”

-Louise J. Kaplan-

De reusachtige uitdagingen van tieners

Het lichaam

Dit is één van de meest reusachtige uitdagingen van tieners. Ze zullen veranderingen in hun lengte, maat, gewicht en spiermassa ervaren. Ook hun inwendige organen zullen groeien. Ze zullen bovendien primaire en secundaire geslachtskenmerken ontwikkelen.

In een heel korte tijdsperiode vinden veel veranderingen plaats. Dat is gedeeltelijk de reden dat ze zich onhandig en onzeker voelen. Ze zien hun lichaam als nieuw en vreemd. Ze hebben tijd en geduld nodig om aan hun lichaam te wennen.

Tegenwoordig hebben de meeste pre-adolescenten toegang tot seksuele opvoeding. Hier leren ze over seksualiteit en de veranderingen die ze zullen doormaken. Het is echter ook belangrijk dat de ouders de tijd nemen om met hun kinderen samen te zitten en met hen over deze kwesties te praten. Je wil niet dat ze jou niet als een waardevolle bron van advies en informatie beschouwen.

Deze reusachtige uitdaging heeft te maken met het lichaam en de hormonen. De confrontatie met deze uitdaging betekent dat ze hun zelfbeeld zullen bepalen, de liefde idealiseren en ontgoocheld worden. Ze zullen voortdurend verliefd worden met de intensiteit die zo uniek is bij tieners.

Het zelfbeeld van tieners

Het zelfbeeld

Tijdens de adolescentie maken tieners een identiteitscrisis mee. Ze voelen de behoefte om hun identiteit op alle mogelijke manieren te bepalen. Hun zelfbeeld en waarden zijn onderdelen van deze definitie. Tieners zullen immers leren dat het in sommige situaties niet gemakkelijk is om trouw te zijn aan je waarden. Dit is dus duidelijk één van de reusachtige uitdagingen van tieners waarmee ze in deze fase van hun leven geconfronteerd worden.

Tieners zullen drie belangrijke aspecten van hun identiteit bepalen:

  • Beroepsmatige identiteit: de baan of het beroep waarnaar ze willen streven.
  • Sociale identiteit: de vrienden en mensen bij wie ze kiezen te zijn.
  • Seksuele identiteit: hun rol als mannen of vrouwen en hun seksuele voorkeuren.

In deze fase van hun leven beginnen adolescenten met anderen over hun problemen en vragen te praten. Ze praten met leraren, broers en zussen, en met hun leeftijdsgenoten. Het is dus belangrijk dat de ouders dit begrijpen en respecteren. Het scheppen van een open sfeer thuis geeft hen een veilig gevoel. Ze hebben dan het gevoel dat je hen niet gaat ondervragen of hen een uitbrander geven. Ze vertrouwen erop dat je zal luisteren wanneer ze willen praten en dat je hen zo goed mogelijk zal helpen.

“Je kan merken wanneer een kind opgroeit omdat hij stopt met vragen waar het vandaan komt en begint te spreken over waar hij naartoe gaat.”

-Anoniem-

De familie

Wat betekent vriendschap voor tieners

Eén van de moeilijke reusachtige uitdagingen van tieners is de verandering in de omgang met hun ouders. Vele ouders zeggen dat ze hun kinderen “verliezen” wanneer ze zien hoe ze beginnen opstandig worden. Meestal gaan tieners ook in discussie. Ze stellen in vraag wat er thuis of in de familie gebeurt terwijl ze dezelfde dingen lange tijd niet in twijfel trokken.

Tieners wonen nog steeds in het ouderlijk huis. Ze beginnen echter enorme stappen naar onafhankelijkheid te zetten. Deze onafhankelijkheid gaat gepaard met experimenteren en fouten maken. Het maakt niet uit hoe hard je probeert het te vermijden. Dit is een overgangsperiode waarin ze niet langer blindelings de bevelen van hun ouders aanvaarden. Ze zullen ook op zoek gaan naar hun plaats in de wereld.

Als je hen wil helpen, wees dan geduldig. Bied hen een veilige omgeving waarvan ze weten dat ze er terecht kunnen. Je moet het vertrouwen hebben dat je hen op de juiste manier grootgebracht hebt. Respecteer hun autonomie. Geef hen ook meer verantwoordelijkheid. Vertrouw erop dat ze zullen weten hoe ze met de dingen moeten omgaan.

“Jonge mensen hebben altijd hetzelfde probleem gehad: hoe tegelijkertijd opstandig te zijn en zich aan te passen.”

-Quentin Crisp-

Vriendschap

Vrienden maken en de juiste vrienden vinden is één van de reusachtige uitdagingen van tieners. Tijdens de adolescentie zijn vrienden cruciaal. Zij zijn diegenen die empathie kunnen voelen. Ze trekken immers ook de volwassen wereld in twijfel en maken dezelfde veranderingen door. Met hun vrienden kunnen tieners openlijk over alles praten. Ze moeten niet bang zijn dat ze belachelijk zullen gemaakt worden of zich een buitenstaander zullen voelen. Vriendschappen tussen tieners zijn intens. Eigenlijk helpen ze om de fundamenten te scheppen voor de intimiteit als volwassene.

Adolescenten zijn makkelijk te beïnvloeden. Ze hebben ook de neiging om trends te volgen zowel in mode, muziek als in politieke ideeën. Vrienden hebben is voor hen zo belangrijk dat ze soms hun eigen meningen en persoonlijkheden opofferen. Ze verkiezen om zich met de stroom te laten meevoeren en hun meningen voor zichzelf te houden. Helaas kan dit identiteitsproblemen veroorzaken.

Gevaarlijk gedrag waarop je moet letten

Als gevolg van de sociale druk kan ook het middelengebruik in groepen van tieners zich verspreiden. Groepen hebben de macht de mensen te isoleren of af te wijzen die de “regels van het spel” niet willen volgen. Verlegen kinderen kunnen hierdoor veel problemen hebben en erg afhankelijk worden. Deel zijn van een groep maakt hen “dapper. Het betekent echter ook dat ze een minderwaardig beeld van zichzelf hebben. Bovendien zet het hen onder grote druk. Het kan hun persoonlijk verantwoordelijkheidsgevoel vervormen.

Ouders spelen een essentiële rol in de reusachtige uitdagingen van tieners. Ze moeten goede relaties aanmoedigen. Ze kunnen hun kinderen de vaardigheden leren die ze nodig hebben om op een goede manier met anderen om te gaan. Laat hen naar het huis van hun vrienden gaan. Laat hun vrienden bij jouw thuis langskomen.

Het is ook belangrijk dat je weet wie hun vrienden zijn. Vertrouw erop dat ze hun vrienden op een wijze manier kiezen. Wees tenslotte ook verdraagzaam tegenover de vrienden die je niet volledig leuk vindt, zolang je geen gevaarlijk gedrag vaststelt.

“Het conflict tussen de behoefte om tot een groep te behoren en de behoefte beschouwd te worden als uniek en individueel is het overheersende gevecht tijdens de adolescentie.”

-Jeanne Elium-

Problematisch gedrag bij tieners

David moest in zijn eentje tegen Goliath vechten. Dat hoeven jouw kinderen echter niet te doen. Het is belangrijk dat je hen en jezelf vertrouwt. Vertrouw erop dat je het gereedschap hebt om hen te helpen dit gevecht en nog vele andere te voeren. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.