Beïnvloedt de relatie van je ouders je partnerkeuze?

Beïnvloedt de relatie van je ouders je partnerkeuze?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Heeft de relatie van je ouders een grote invloed op jouw toekomstige relaties, zoals wel eens wordt beweerd? Ervaring zou zeggen van wel.

De wetenschap zegt dat als de ouders een goede relatie hadden, hun kinderen waarschijnlijk ook goede relaties zullen hebben. Als de ouders een slechte relatie hadden hoeft dit voor de kinderen echter niet zo te zijn. Er zijn altijd uitzonderingen.

Het is belangrijk om te herinneren dat het eerste voorbeeld van een romantische relatie en samenwonen dat kinderen zien van hun ouders komt. Dit is een andere manier waarop de omgeving van een kind veel invloed op hen heeft. Wat ze zien heeft invloed op ze, en kan hun daden conditioneren zelfs als ze veel ouder zijn.

Er zijn momenten dat mensen dingen zeggen als: “Het zijn maar kinderen, ze hebben geen idee wat er zich afspeelt.” Dat is echter niet waar, kinderen nemen alles in zich op. Dus wat voor voorbeeld ze voor zich hebben zal hun relaties in de toekomst beïnvloeden.

De relatie van je ouders vindt plaats in die van jou

De relatie van je ouders vindt ook plaats in jouw eigen relaties, zonder dat je het je realiseert. Het kan bijvoorbeeld de reden zijn dat je altijd voor iemand valt die eigenlijk niet goed voor je is.

Als de relatie van je ouders er eentje van extremen was, ga jij misschien op zoek naar iemand die je juist stabiliteit geeft. Soms is degene die bij je past echter spontaan en dynamisch.

Er zijn ook momenten dat kinderen getuige zijn van belangrijke gebeurtenissen of zich bewust worden van belangrijke beslissingen. We hebben het hier over dingen als wantrouwen, sterke afhankelijkheid, ontrouw of zelfs mishandeling.

We geven je een voorbeeld uit de echte wereld. Op die manier kun je een idee krijgen van hoezeer de relatie van je ouders van invloed kan zijn op hoe je een partner kiest.

Gescheiden ouders met een kind

Laura was nog geen 30 jaar out. Ze heeft al een paar relaties gehad, maar die waren allemaal vrij slecht. Ze is er echter nooit in geslaagd om erachter te komen wat er precies misging. In sommige gevallen bedrogen haar partners haar.

In andere gevallen waren ze te afhankelijk van hun moeders. Laura besloot om naar een psycholoog te gaan en haar verhaal te vertellen. De psycholoog vroeg haar om meer te vertellen over de relatie van haar ouders.

Wat voor invloed de relatie van haar ouders op Laura?

De relatie tussen de ouders van Laura was dramatisch. Haar vader mishandelde en manipuleerde haar moeder, en bedroog haar ook meerdere keren. Haar moeder was ondergeschikt, ze kon haar gevoelens niet uitdrukken. Ze zat vast in de relatie omdat ze zei dat ze van hem hield. De waarheid was echter dat ze emotioneel afhankelijk was.

Ze voelde zich eenzaam en verlaten. Niet alleen door haar partner, maar ook door haar familie. Ze zetten haar onder druk om bij hem te blijven, in plaats van hem te verlaten.

Laura’s verhaal had slechts twee mogelijke resultaten: afhankelijk zijn en een stabiele, liefdevolle relatie vinden, of weglopen van vaste relaties en volledig onafhankelijk zijn. Laura koos onbewust voor de eerste optie.

Laura is nooit een onderdanig persoon geweest. Er was nooit sprake van misbruik in haar relaties. Ze deed alles wat ze nooit van haar ouders heeft gezien: ze communiceerde met haar partners, zorgde ervoor dat ze haar respecteerden en bleef nooit bij iemand die haar onderdrukte.

Toch waren haar partners soms zelf ook wel eens onderdanig, gepaard met alles wat we eerder al hebben genoemd. Andere keren waren het leugenaars en communiceerden ze niet bepaald openlijk.

Laura’s relatiekeuzes werden sterk beïnvloed door haar ervaring met haar moeder. Maar ook al dacht ze dat ze gezonde relaties aan het opbouwen was, in tegenstelling tot haar die van haar ouders, ze kon de kern van het probleem nog steeds niet zien. Het duurde niet lang voordat ze er achter kwam wat er aan de hand was.

Het probleem met Laura’s relaties was dat er een gebrek aan toewijding was. De mensen met wie ze samen was, zetten zich niet volledig in voor haar, of bedrogen haar, of hadden een sterke band met hun moeders. Dat hield in dat ze altijd op de tweede plaats kwam. Het leek veel op wat er met haar moeder was gebeurd.

Het kiezen van een partner zonder conditionering

Na het lezen van Laura’s verhaal kan er een ongemakkelijke vraag bij je opkomen. Is het mogelijk om een partner te kiezen zonder dat de relatie van je ouders je conditioneert? Het antwoord is ja, maar je moet begrijpen wat het probleem hierbij is.

De beste manier om je ervan bewust te worden is om te zoeken naar patronen die in je relaties naar boven komen. Er zijn misschien wel een paar relaties die een aantal dingen gemeenschappelijk hebben. Maar als je vier relaties hebt gehad en in alle gevallen dezelfde problemen had, dan moet je zeker nadenken over waar we het in dit artikel over hebben.

Vrouw in therapie

Als je moeite hebt met het vinden van patronen in je relaties, kan het nuttig zijn om de hulp van een relatiepsycholoog in te schakelen. Die zal je de middelen geven om je zelfvertrouwen te vergroten en een aantal van je onzekerheden helpen oplossen.

Hij of zij zal je ook helpen om objectiever naar de situatie te kijken. Op die manier kun je proberen om je leven te verrijken door middel van de persoon die je zelf uitkiest. Het is een veel betere optie dan je behoeften te verdoezelen of weg te lopen van de geesten uit je verleden.

Een psycholoog helpt je vooral om je bewuster te worden van hoe je een relatie aangaat. Dit is de ware sleutel, dit is waar de meeste mensen terugvallen in oude gedragspatronen. Zijn jouw verwachtingen meestal te hoog gespannen? Word je blind als je van iemand houdt? Begin je te vroeg hoopvol te worden?

De sleutel tot je relaties is hoe het begint. Hier moet je echt al je aandacht op richten.

Stel loopt hand in hand

Als je deze punten hebt geanalyseerd en erover hebt nagedacht, kun je het struikelblok herkennen. Op die manier is de kans veel kleiner dat je er nog een keer over valt. Als je ogen geopend zijn, verbreek je een relatie die niet goed voor je is, voordat het je schade kan toebrengen.

Tegelijkertijd zal het identificeren van de conditionering die je hebt gekregen van de mensen in je leven (niet alleen in relaties) je helpen om veel betere keuzes voor jezelf te maken. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Gyuris, P., Járai, R., & Bereczkei, T. (2010). The effect of childhood experiences on mate choice in personality traits: Homogamy and sexual imprinting. Personality and Individual Differences49(5), 467-472.
  • Medina, J. L. V., Colín, B. G., Martínez, M. U. M., de Oca, Y. P. A. M., Fuentes, N. I. G. A. L., & Muñoz, M. A. T. (2013). Las causas que llevan a la infidelidad: Un análisis por sexo. Acta de investigación psicológica3(3), 1271-1279.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.