De Progressive Matrices-test van Raven: wat houdt hij in?

De Progressive Matrices-test van Raven: wat houdt hij in?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

De Progressive Matrices-test is één van de meest gebruikte instrumenten om analogisch redeneren, het vermogen tot abstractie en de waarneming te meten.

De 60 vragen maken het mogelijk de “g”-factor van de intelligentie te evalueren. Deze factor werd door Spearman bedacht. Het staat voor de algemenere geestelijke en cognitieve processen waarmee we antwoorden geven op dagelijks problemen.

De meesten van ons hebben eigenlijk ooit op een gegeven moment deze test uitgevoerd. Meestal geeft men de test op regelmatige basis op scholen en bij sollicitaties. Het is nu in feite een gebruikelijk onderdeel van de psychotechnische testen die men in de selectieprocessen voor bepaalde beroepen gebruikt.

“Intelligentie bestaat niet alleen uit de kennis zelf, maar ook uit de vaardigheid de kennis in de praktijk om te zetten.”

-Aristoteles-

 Share

De contexten waarin we de test gewoonlijk afleggen, zorgen er misschien voor dat we het met wat onbehagen bekijken. Want het is een uitdaging en een bepalende factor geweest in ons academisch of beroepsleven.

Maar sommige mensen vinden de Progressive Matrices-test van Raven heel interessant. Dat komt omdat ze ervan genieten om die kleine raadsels op te lossen. Ze vinden het leuk patronen en reeksen op te lossen, conclusies te trekken en te beslissen hoe ze waarnemingen en abstracties kunnen verwerken…

Hoe dan ook is één ding duidelijk. De meting van het IQ is tegenwoordig voor velen nog steeds van groot belang. Ongeacht of we de theorie van Howard Gardner over meerdere intelligenties aanvaarden, we willen het menselijk vermogen voor logisch redeneren, problemen oplossen en kritisch denken meten en voorrang geven.

De Progressive Matrices-test van Raven is een voorbeeld van hoe we dit kunnen vaststellen. Want het meet het abstract redeneren en de vloeibare intelligentie waarover Cattell geschreven heeft. Het is de soort intelligentie die het ons mogelijk maakt om de meeste dagelijkse problemen op te lossen. In de toekomst zullen de dingen misschien veranderen en zullen dit soort testen er anders uitzien.

Laten we de test van Raven eens bekijken…

Progressive Matrices-test

Wat doet de Progressive Matrices-test van Raven?

J.C. Raven heeft de Progressive Matrices-test in 1938 ontworpen om de “g”-factor van Spearman te meten. Het ontwerp van deze test had één doelstelling: de officieren van de U.S. Navy evalueren.

Maar snel werd duidelijk dat het ook bruikbaar en doeltreffend was om intelligentie in het algemeen te evalueren. Onafhankelijk van de verworven kennis.

De voordelen van de Progressive Matrices-test van Raven in vergelijking met andere tests

  • Het werkt bij kinderen en volwassenen. Bovendien maakt het niet uit of de persoon problemen heeft met communicatie of motorische problemen.
  • Het is een erg goedkope test om toe te dienen.
  • In het algemeen is het voor de meeste mensen interessant en leuk.
  • Het vereist aandacht voor “Gestalt” maar ook analogische redeneren. Hier moet de persoon onderzoeksgedrag toepassen. Bovendien moeten ze vergelijkingen maken en meerdere informatiebronnen gebruiken om de matrices af te ronden.

Eén van de grootste voordelen van de Progressive Matrices-test is ook dat het snel geldige gegevens verschaft over het cognitief functioneren van volwassenen en kinderen.

Anderzijds is het ook belangrijk dat we op iets wijzen. John Raven heeft duidelijk gemaakt dat niemand alleen deze test mag gebruiken om intelligentie te meten. We moeten ook andere informatiebronnen overwegen. Want op die manier maken we de test veel krachtiger en de resultaten waardevoller.

Progressive Matrices-test

Hoe werkt de Progressive Matrices-test van Raven?

De test bestaat uit 60 meerkeuzevragen die geordend zijn volgens moeilijkheidsgraad. Zoals we al weten bevat de test een reeks abstracte en onvolledige geometrische figuren die de persoon moet oplossen. Op het eerste zicht lijkt het alsof je erg verwarrend, ongeorganiseerd materiaal probeert te begrijpen.

In het algemeen hebben de deelnemers ongeveer 45 minuten om de test af te ronden. Dat is voldoende tijd voor het kind of de volwassene om wat bekend staat als concluderend vermogen in de praktijk om te zetten. De volgende aspecten vormen de basis van dit proces:

  • Het vermogen om gevolgen te trekken gaat over het vinden van verbanden en correlaties in wat ongeordende informatie lijkt.
  • Deze vorm van intellectueel vermogen vereist ook dat we vergelijkingen, afleidingen en geestelijke voorstellingen maken. En dat we  analogisch redeneren en logische principes gebruiken.

Al deze dingen vormen samen de “g”-factor van Spearman. Velen beschouwen het als een steekhoudend voorspellend instrument van intelligentie in het algemeen.

Progressive Matrices-test

We besluiten met deze samenvatting. De Progressive Matrices-test van Raven is een non-verbaal instrument. Het geeft resultaten die niet afhankelijk zijn van het onderwijsniveau of van de ervaring van de testpersoon.

Het is ook handig in situaties waar je voorafgaande informatie wil over de intelligentie “in het algemeen” van studenten of sollicitanten.

Deze test is gemakkelijk toe te passen en je hebt snel resultaten. Dit betekent dat men deze test zal blijven gebruiken, of je dat nu leuk vindt of niet… Wellicht ook interessant voor jou

Twintig geweldige psychologische feiten
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Twintig geweldige psychologische feiten

Hoeveel psychologische feiten ken jij? Van deze twintig zijn er vast een paar waarvan je nog niet had gehoord!


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.