De mythe van Poseidon, god van de oceaan

De mythe van Poseidon gaat over de god van de oceanen, een fundamentele godheid voor alle mediterrane volkeren. Hij onttroonde Cronus en schiep de beroemde Olympus.
De mythe van Poseidon, god van de oceaan
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 04 oktober, 2023

Het verhaal van Poseidon is een van de belangrijkste oude Griekse mythen. Het vertelt hoe de Olympische goden de Titanen versloegen, aangevoerd door Kronos, de oppergodheid in die tijd. Na de triomf verdeelden de nieuwe godheden de wereld. Zeus bleef achter met de hemel, terwijl de onderwereld was gereserveerd voor Hades, en Poseidon kreeg het water.

De Grieken dachten dat de aarde een element was dat dreef op ‘oerwateren’. Om dezelfde reden geeft de mythe van Poseidon aan dat deze god de tellurische stromingen bestuurde. Hij werd ook geassocieerd met bepaalde geestelijke stoornissen en met paarden en stieren.

De god van de oceanen was een actieve deelnemer in verschillende episodes van de Griekse mythologie. Hij was inderdaad aanwezig bij de stichting van Athene en had ook een hoofdrol in de beroemde Trojaanse oorlog.

In feite beweert de mythe van Poseidon dat hij er verantwoordelijk voor was dat Odysseus er vele jaren over deed om terug te keren naar zijn land om zijn geliefde Penelope te ontmoeten.

“Maar wonderbaarlijker dan de overlevering van oude mannen en de overlevering van boeken is de geheime overlevering van de oceaan .”

H.P. Lovecraft

.

Griekenland

De mythe van Poseidon

In de Griekse mythologie heerste Cronus voordat de goden van de Olympus verschenen. Een orakel verzekerde deze god dat een van zijn zonen hem zou onttronen. Om die reden slikte Cronus elke keer dat hij een zoon kreeg, deze in. De toekomstige god van de oceanen werd echter van dat lot gered door een list van zijn moeder, Rhea.

Rhea deed namelijk alsof ze een veulen had gebaard en Cronus slikte het in. Ondertussen verborg ze haar zoon in een kudde schapen. Arne, dochter van Aeolus, de god van de winden, was zijn kindermeisje. Later werd Poseidon opgevoed door de Telchines. Zij hadden de hoofden van honden en visvinnen als handen.

De Telchinen waren bedreven in de kunst van het smeden en metaalbewerking. Ze maakten een instrument voor Poseidon dat later zijn symbool zou worden, de drietand. Uiteindelijk vocht Poseidon met zijn broer Zeus (Spaanse link) tegen Kronos en ze wonnen. Na de overwinning hield Poseidon de heerschappij over de wereldzeeën over.

De opkomst van Athene

Volgens de mythe van Poseidon was Athene een welvarende stad aan het worden en zowel Athena als Poseidon wilden de heersers zijn. Het conflict zou uiteindelijk beslecht worden door Kekrops, de koning van de Atheners. Om zijn beslissing te beïnvloeden gaf elk van de twee goden hem een geschenk.

Poseidon sloeg met zijn drietand op de aarde en er ontstond een bron van water, die hij aan de stad schonk. Hij heerste echter alleen over de zeeën, dus het water dat eruit spoot was zout, waar de stad weinig aan had.

Ondertussen leerde Athena de koning de geheimen van de olijventeelt. Dit maakte indruk op Kekrops, die haar onmiddellijk tot beschermvrouwe van de stad benoemde.

Poseidon werd woedend en zette een deel van de streek onder water met zijn zoute wateren. Later eiste hij het leven van de opvolger van de koning die het beschermheerschap van Athene aan Athena had gegeven. Toch hebben de Grieken hem altijd vereerd, omdat ze als zeevarend volk niet zonder zijn bescherming konden tijdens hun reizen.

Poseidon

De grote nakomelingen van Poseidon

Net als andere Olympische goden was Poseidon geen toonbeeld van trouw, integendeel zelfs. Formeel was zijn vrouw de nimf Amphitrite, godin van de kalme zee.

Als huwelijksgeschenk gaf de god van de oceanen haar een kroon van parels en schelpen. Ze wilde eigenlijk niet met hem trouwen, maar accepteerde nadat een van zijn boodschappers haar smeekte.

Na de verbintenis had Poseidon vele liefdesaffaires met godinnen, nimfen en stervelingen. Daarom had hij veel nakomelingen. Een van zijn minnaars was een vrouw die Tyro heette. Zij was getrouwd, maar ze was verliefd op een riviergod, Eniopeus. Poseidon deed zich voor als hem en hun verbintenis resulteerde in tweelingjongens die later helden werden. Het waren Pelias en Neleus.

Poseidon verkrachtte een meisje genaamd Caeneus, die hem vroeg haar te veranderen in een mannelijke krijger en de god stemde toe. Hij had ook een verhouding met zijn kleindochter Alope.

Poseidon veranderde zichzelf vaak in een dier om de vrouwen die hij begeerde te bezitten. Dit betekende dat hij kinderen kreeg zonder menselijke vorm. Bijvoorbeeld Arion, een paard dat de gave van spraak had, en de gevleugelde ram, Chrysomalllos, (het Gulden Vlies).


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hamp, E. P. (1970). Postscript on Demeter and Poseidon. Minos: Revista de filología egea, (10), 93-95.
  • Abascal, J. M., & Alföldy, G. (1998). Zeus Theos Megistos en Segobriga. Archivo español de arqueología71(177-178), 157-168.
  • Lang, M. L. (2021). Reverberation and Mythology in the Iliad. In Approaches to Homer (pp. 140-164). University of Texas Press.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.