De mythe van Medusa en Perseus

De mythe van Medusa en Perseus bracht een aantal zeer interessante symbolen aan het licht. Medusa vertegenwoordigt een vrouw in het nauw gedreven door de vrouwelijke macht en Perseus is het symbool van iemand die erin slaagt angst te overwinnen door het in een spiegel te projecteren.
De mythe van Medusa en Perseus
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 21 september, 2020

Voor sommige mensen is de mythe van Medusa en Perseus een metafoor voor doodsangst en hoe het eigenlijk mogelijk is om jezelf ervan te redden door middel van kunst.

Voor anderen daarentegen vertegenwoordigt het een vrouwelijke mythe, waarin mishandelde vrouwen als monsterlijk worden gezien. Dit beeld is zonder twijfel beangstigend en verbijsterend voor iedereen die het aanschouwt.

Er zijn verschillende versies van de mythe van Medusa en Perseus. De meest klassieke vertelt echter dat beide een tragische achtergrond hadden. Medusa was een van de drie Gorgonen, alle dochters van Phorcys en Ceto. Van de drie was Medusa de mooiste en ook de enige die sterfelijk was. Haar schoonheid zorgde voor bewondering van zowel goden als mensen.

Sommigen zeggen dat ze Poseidon zo sterk intrigeerde dat hij haar verkrachtte op het marmer in de tempel van Athena. Athena tolereerde deze ontheiliging echter niet en besloot Medusa te veranderen in een verschrikkelijk monster, net als haar zusters. Ze gaf haar metalen handen en scherpe tanden. Plotseling veranderde Medusa’s mooie haar in slangen.

Bovendien gaf ze haar ogen waar een verschrikkelijk licht uit scheen. Vanaf dat moment zou iedereen die naar haar gezicht keek in steen veranderen. Ten slotte stelde ze haar bloot aan de wereld van de levenden. Medusa was zwanger. Vanaf dat moment werd ze een van de meest gevreesde monsters.

Een vrouw verkleed als Medusa

De geschiedenis van Perseus

De mythe van Medusa en Perseus vertelt dat, door middel van een orakel, de koning van Argos ontdekte dat de zoon van zijn dochter hem zou vermoorden.

Om te voorkomen dat deze profetie uitkwam, sloot hij zijn dochter Danaë op in een waterdichte bronzen kamer die hij op een ondergrondse plek plaatste. Zeus was echter verliefd op haar. Hij bevruchtte haar door in een gouden regen te veranderen, die de kamer binnendrong.

Later werd Perseus geboren. Door zijn gehuil kwam de grootvader achter wat er gebeurt was. De koning besloot Danaë en Perseus in een houten kist op te sluiten en in zee te gooien. De twee werden gered op een eiland. Perseus groeide op tot een mooie jongeman, die bij zijn moeder wilde blijven. Toen beloofde Perseus Medusa te doden.

Athena, die nog steeds een oude wrok tegenover Medusa koesterde, bood aan hem te helpen, en Hermes ook. Zij leidden hem naar de Graeae. Dit waren drie profetische ouderen, familieleden van Medusa, die slechts één oog en één tand hadden om te delen.

Op een moment dat ze het niet merkten, stal Perseus het oog en de tand. Om het oog en de tand terug te krijgen, moesten ze Perseus de weg naar de nimfen laten zien.

De krachten van Perseus

De mythe van Medusa en Perseus vertelt dat toen de dappere jongeman bij de nimfen kwam, ze hem gevleugelde sandalen gaven zodat hij door de lucht kon vliegen.

Ze gaven hem ook de helm van Hades, die was gemaakt van hondenhuid. Degene die het droeg zou onzichtbaar worden. Daarna gaven ze hem ook een zadeltas. Ondertussen gaf Hermes hem een scherpe sikkel en een glanzend schild.

Perseus was volledig bewapend en klaar om de Gorgonen te gaan zoeken. Onderweg zag hij veel stenen standbeelden. Interessant genoeg waren het de lichamen van degenen die de plek eerder hadden bezocht en Medusa in de ogen hadden gekeken. Hij wist dat hij voorzichtig moest zijn, dus besloot hij te wachten op het juiste moment.

Toen de Gorgonen in slaap waren gevallen, plaatste Perseus zijn stralende schild in een strategische positie zodat het gezicht van Medusa er in weerspiegeld zou worden. Op die manier kon hij voorkomen dat hij haar in de ogen keek.

Toen ze verscheen, pakte hij zijn sikkel en sneed haar hoofd af met een enkele snee. Het paard Pegasus en de reus Chrysaor kwamen uit haar lichaam. Het waren de kinderen waar ze zwanger van was.

Een beeld van Perseus met het hoofd van Medusa

De mythe van Medusa en Perseus, een prachtig verhaal

De mythe van Medusa en Perseus zegt dat de jonge held Medusa’s hoofd later aan Athena schonk, die het gebruikte op haar schild. Verrassend genoeg verloor haar hoofd ondanks alles haar kracht niet.

Hij stopte het in de zadeltas die hij droeg en dankzij dat was hij in staat om monsters en vijanden onder ogen te zien. Hij haalde Medusa’s schedel er alleen uit om degene die hem zag in steen te veranderen.

Er wordt gezegd dat de mythe van Medusa en Perseus symbolisch gerelateerd is aan kunst. Met name het schild van Perseus is een manier om indirect de angst onder ogen te zien, wat kunst eigenlijk doet: het weerspiegelt. Het stelt ons in staat om angst in de ogen te kijken, maar tegelijkertijd voorkomt het dat het ons verlamt.

Op dezelfde manier wordt Medusa’s hoofd het belangrijkste wapen van Perseus. Dit is ook symbolisch te zien. Het is met kunst dat we die demonen en interne vijanden van binnen onder ogen kunnen zien. Medusa’s hoofd zou het werk zijn, het resultaat, het product van de schepping.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hoys, A. M. V. (2004). La Gorgona Medusa¿ Un posible mito tartésico?. Huelva arqueológica, (20), 195-214.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.