De kunst om jezelf te accepteren zoals je bent is onbetaalbaar

Jezelf accepteren is een kunst en kost veel werk. Maar het is van onschatbare waarde, en als je het leert, kun je alles aan.
De kunst om jezelf te accepteren zoals je bent is onbetaalbaar
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 27 december, 2022

Jezelf accepteren zoals je bent is onbetaalbaar. Voor dat soort psychologisch vakmanschap zijn twee dingen nodig: het verleden goedmaken en niet geobsedeerd zijn door de toekomst. Je goed voelen betekent vooral leren op de juiste manier te denken. Het betekent focussen op het heden om innerlijke vrede vorm te geven.

We zijn er zeker van dat jullie het allemaal eens zijn met die uitspraken. Maar waarom is het zo moeilijk voor ons om die interne balans te vinden? Waarom is het lastig om te genieten van onszelf en de dingen die we hebben? Er ontbreekt altijd iets, iets dat aan je knaagt en je verhindert een langdurig gevoel van welzijn te voelen. Het soort welzijn dat nooit vergaat en sterk blijft, hoe zwaar de storm ook is.

Jezelf zijn in een wereld die constant probeert iets anders van je te maken, is de grootste prestatie.”
Ralph Waldo Emerson

De wereld van de psychologie heeft altijd zijn best gedaan om dit voor ons gemakkelijker te maken. Maar vroeger was het veel ingewikkelder. Lange tijd probeerden psychologische theorieën en strategieën eigenlijk alleen de meest neurotische kanten van mensen te begrijpen. Pas eind jaren ’70 begonnen mensen als Martin Seligman en Aaron T. Beck dingen te veranderen.

Martin Seligman is bekend van zijn studies over depressie en aangeleerde hulpeloosheid. Hij vond dat de psychologie een nieuwe richting moest inslaan: geluk. En Aaron T. Beck, een pionier op het gebied van cognitieve therapie, liet ons iets essentieels zien: om in orde te zijn met jezelf, moet je een soort positieve filter hebben als je naar de wereld kijkt… en naar jezelf.

Alleen zijn om de kunst van jezelf te accepteren te leren

Acceptatie, de sleutel tot persoonlijk welzijn

In zijn ‘Manual for Living’ zei Epictetus dat we allemaal ons best doen om de wereld naar onze eigen wensen te buigen. Dit proberen is bijna kinderachtig en kan veel frustratie veroorzaken omdat het onmogelijk is. De belangrijkste stoïcijnse filosoof van zijn tijd zei dat we de dingen gewoon moeten verlangen op basis van hoe ze werkelijk zijn.

Dus de kunst om in orde te zijn met jezelf is ook de kunst van jezelf accepteren. Maar onthoud dat acceptatie niet hetzelfde betekent als passiviteit of berusting. De truc is eigenlijk makkelijker dan het lijkt. Het vereist alleen dat je je inspanningen in een paar doelen steekt:

  • Accepteer de negatieve kant van de dingen op het moment dat ze gebeuren, zodat je de controle overneemt en verandering creëert. Je moet bijvoorbeeld snel je beperkende, negatieve gedachten kunnen detecteren voordat ze je geest en je concentratievermogen volledig kunnen overnemen.
  • Accepteer wie je bent, accepteer je verleden en huidige verhaal, accepteer de persoon die je elke dag in de spiegel ziet, met al zijn sterke en zwakke punten. Probeer jezelf te waarderen zonder te wachten tot andere mensen het voor je doen.
Meisje drinkt koffie

Jezelf accepteren zoals je bent betekent weten hoe je een soort acceptatie kunt oefenen voor actieve controle over je gedachten. Misschien gedragen de dingen om je heen en zelfs de mensen in je meest intieme kringen zich niet altijd zoals je zou willen.

Maar niets van dat alles zou je een wanhopig gevoel moeten geven. Als je van binnen kalm bent, als je zelfliefde en balans voelt, geen wolk die de zon in je kan bedekken.

Jezelf accepteren is de kunst van persoonlijke waardering

Persoonlijke waardering is even nuttig als onbekend. Je zult leren dat wanneer je je realiseert dat je jezelf hebt verwaarloosd, je als een pion op een schaakbord voelt. Iemand zonder veel waarde om mee te beginnen, iemand waar niemand aan denkt. Je wilt de ‘Koningin’ zijn, maar je moet op dat moment je waarde onthouden. En welke rol jij speelt in het spel van het leven.

Dat kun je allemaal bereiken door een intelligent soort persoonlijke waardering. Dat wil zeggen, het gevoel hebben dat je er echt bent voor alles wat je doet, en je tevreden voelen met elke actie die je doet. Dit is het moment om jezelf te leren waarderen door je dagelijkse gewoonten.

Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden.

  • Jezelf accepteren betekent selectief zijn over de mensen die je in je leven brengt, de mensen die deel uitmaken van je levensreis.
  • Jezelf accepteren betekent ook dat je je zelfredzaam voelt en jezelf waardeert voor je goede keuzes en kleine, dagelijkse prestaties.
  • Het betekent ook consistent zijn met de dingen die je zegt en doet, de dingen die je wilt en de dingen die je onderneemt.
Jezelf accepteren is de kunst van persoonlijke waardering

Tot slot

Er is nog iets belangrijks dat je niet mag vergeten: jezelf accepteren wat betreft wie je bent en wat je hebt, gaat samen met je op je gemak voelen. Dat komt omdat het gevoel van vrijheid en lichtheid dat je bij sommige andere mensen ziet voortkomt uit het feit dat ze geen last op hun schouders hebben.

Er is geen bevredigender gevoel dan dat. Het is het gevoel te weten dat je niet gebonden bent aan gisteren of vastgeketend door andere mensen. Mensen die je willen vertragen en stoppen met groeien. Dus vergeet de kunst niet om jezelf te accepteren zoals je bent. Het is een oefening met wilskracht en vastberadenheid van jouw kant, maar je kunt het.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.