De kosten van optimisme en de voordelen van pessimisme

Optimisme weerspiegelt een vitale houding die, hoewel in de regel uiterst adaptief, in bepaalde omstandigheden een van de oorzaken van lijden kan zijn. In dit artikel zullen we vaststellen wanneer dit het meest waarschijnlijk is, zodat je de nadelen kunt minimaliseren.
De kosten van optimisme en de voordelen van pessimisme
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 03 mei, 2023

Hoe vaak heb je niet gehoord dat een positieve instelling de sleutel is tot het oplossen van je problemen? De laatste tijd heeft het idee postgevat dat optimistisch zijn een stelregel is voor iedereen. Dat we moeten werken en deze deugd moeten cultiveren om ons goed te voelen over onszelf, met anderen en met het leven. Hoewel dit tot op zekere hoogte waar is, is het niet zo eenvoudig als het lijkt. In feite zijn in sommige situaties de kosten van optimisme en de voordelen van pessimisme bewezen.

Het is de moeite waard op te merken dat we deze twee termen niet als categorieën moeten zien, maar als de uitersten van een continuüm. Daarom moeten we iemand niet zien als optimistisch of pessimistisch, op een botte manier en zonder nuances, maar alsof hij zich op een bepaald punt van een spectrum bevindt.

Is het echter handig om de balans te laten doorslaan naar de positieve visie die ons wordt aangemoedigd aan te houden? We onderzoeken het antwoord hieronder.

De kosten van optimisme

Optimisme begon aan het eind van de 20e eeuw aan relevantie te winnen, aangedreven door de positieve psychologie. Martin Seligman en andere auteurs identificeerden optimisme als een van de belangrijkste karaktersterktes. Zij beweerden dat het een kwaliteit is die, indien gecultiveerd, ons dichter bij geluk, gezondheid en welzijn brengt.

Sindsdien hebben verschillende studies (Engelse link) de voordelen van optimistisch zijn vastgesteld. Ze suggereren bijvoorbeeld dat het samenhangt met beter psychologisch functioneren en een positievere perceptie van gezondheid en welzijn.

Gezien het bovenstaande zouden we kunnen denken dat deze neiging of bereidheid om positieve gebeurtenissen of resultaten in de toekomst te verwachten iets is waar we allemaal aan zouden moeten werken. De verklaring is echter niet zo categorisch, want alles hangt af van de context.

In feite kan pessimisme ons in bepaalde omstandigheden bepaalde voordelen opleveren. De optimistische houding kan juist een zeker nadeel met zich meebrengen. Laten we eens uitzoeken waarom.

Poppetjes in de regen
Optimisme kan soms leiden tot emotioneel ongemak in relaties.

Gezondheidskosten

Heb je wel eens gehoord van defensief pessimisme? Het is de houding die je aanneemt als je lage verwachtingen hebt en de neiging om te kijken naar alles wat er in de toekomst mis zou kunnen gaan.

Dit geeft je een zeker gevoel van veiligheid, hoewel het je ook in onophoudelijk ongemak kan storten. Deze cognitieve strategie leidt er echter ook toe dat je je bewust bent van de risico’s en ze daarom probeert te voorkomen.

Wat de gezondheid betreft, zou een pessimistisch individu eerder geneigd zijn goede gewoonten aan te nemen en schadelijk gedrag te vermijden, omdat hij zich ervan bewust is dat er negatieve resultaten kunnen optreden.

In feite stelt een studie (Engelse link) gepubliceerd in Psychology and Aging dat het de kans vergroot om langer en in betere gezondheid te leven. Aan de andere kant brengt overdreven optimisme een verhoogde kans op invaliditeit en sterfte met zich mee.

Teleurstelling

Optimisme kan je een goed gevoel geven terwijl je wacht tot de wind weer de goede kant op waait. Zodra dit echter gebeurt, kun je je teleurgesteld voelen. Dat gebeurt bij verwachtingen die niet echt zijn aangepast aan wat je verwacht.

Dit idee werd aangetoond in een onderzoek (Engelse link) dat evalueerde hoe de verwachte cijfers van studenten voor een examen van invloed waren op de manier waarop ze zich voelden na het krijgen van hun feedback of eindcijfer.

Het onderzoek toonde aan dat de steekproef die hogere scores op hun examens verwachtte, zich slechter voelde na het vernemen van hun cijfers. Dit vergeleken met degenen die pessimistischer waren. Bovendien waren ze zich ervan bewust dat dit ging gebeuren.

In feite lijkt het erop dat sommige mensen pessimisme kiezen als strategie, om de teleurstelling van een negatieve werkelijkheid te vermijden en, indien van toepassing, de opluchting van een onverwacht positief resultaat te krijgen.

Ontevredenheid in relaties

De kosten van optimisme en de voordelen van pessimisme zijn ook onderzocht op het gebied van persoonlijke relaties. Het beste verwachten van je partner en relatie kan positief en constructief zijn. Het hangt echter af van het individuele geval.

In bepaalde omstandigheden kan het hebben van echt optimistische verwachtingen (Engelse link) leiden tot emotioneel ongemak en ontevredenheid over een relatie. In feite botsen discussies, conflicten en tegenstrijdigheden met de ideale versie die het individu voor ogen heeft, waardoor uiterst negatieve gevoelens ontstaan.

Bovendien kan optimisme verhinderen dat er bij conflicten pertinente maatregelen worden genomen. Dat komt omdat we geneigd zijn te verwachten dat alles gunstig wordt opgelost.

De kosten van optimisme en de voordelen van pessimisme
Teleurstelling vermijden betekent niet het ergste verwachten, maar een evenwicht vinden tussen de uitersten van optimisme en pessimisme.

Hoe de kosten van optimisme te vermijden

Dit zijn maar een paar voorbeelden van hoe optimisme kosten met zich meebrengt. Dit betekent echter niet dat je pessimisme moet hanteren om teleurstelling te voorkomen. In feite kan zo’n houding je in angst, depressie en apathie storten.

De sleutel ligt in het vinden van een evenwicht tussen beide uitersten. Daarbij probeer je een positieve houding aan te nemen, maar wel realistisch te blijven. Dit zal je de essentiële motivatie geven om naar je doelen toe te werken. Bovendien zal het in het geval van negatieve resultaten voorkomen dat ze te pijnlijk zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.