De kenmerken van duurzame vriendschappen

Vriendschappen vereisen bewuste inspanningen om ze te cultiveren. Dit lukt echter niet altijd. Uit welke ingrediënten bestaat een duurzame vriendschap? Ontdek het hier.
De kenmerken van duurzame vriendschappen
Elena Sanz

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Elena Sanz.

Laatste update: 07 juli, 2023

Vriendschap is een van de meest heilzame banden die je kunt hebben. Iedereen wil graag gelijkgestemde mensen vinden met wie ze intimiteit en emotionele nabijheid kunnen onderhouden. Vaak lopen relaties echter stuk en gaan vrienden ieder hun eigen weg. Om dit te voorkomen is het een goed idee om de kenmerken van duurzame vriendschappen te kennen.

Vrienden bevorderen je geluk en emotionele welzijn, beschermen je fysieke en psychische gezondheid en verlengen zelfs je levensduur. Deze feiten staan uitgebreid beschreven in het boek The Psychology of Friendship (2017).

Maar welke eigenschappen moet een vriendschap hebben om deze positieve effecten te laten optreden en te behouden in de loop van de tijd? Dat gaan we uitleggen.

Duurzame vriendschappen

We hebben allemaal verschillende meningen over wat echte vriendschap betekent. Sommigen van ons zoeken diepe emotionele banden en geven prioriteit aan het maken van plannen in het gezelschap van andere mensen. Anderen onderhouden graag frequent contact en geloven dat vriendschap wordt aangetoond door er te zijn in moeilijke tijden.

Maar wat zegt de wetenschap, naast deze individuele verwachtingen, over blijvende vriendschappen? Laten we eens kijken naar enkele van de interessantere bevindingen.

Diepe kennis van elkaar

Denk jij dat je je vrienden kent? We hebben vaak de neiging om te denken dat vriendschap gebaseerd is op hoeveel we weten over onze vrienden, en op de mate waarin we ze kunnen beschrijven en begrijpen wat ze leuk vinden. Maar uit een interessant onderzoek (Engelse link), gepubliceerd in Psychological Science , blijkt dat het nog belangrijker is om te weten wat elkaar dwars zit.

Het lijkt met name nuttig om te begrijpen welke situaties of gebeurtenissen een negatieve emotionele reactie bij je vrienden teweegbrengen. Volgens de bevindingen wordt dit in verband gebracht met een vermindering van gevoelens van conflict en een toename van gevoelens van diepgang in de relatie, wat leidt tot een langer durende vriendschap.

Uitingen van dankbaarheid

Alle relaties (vriendschappen en andere soorten) maken moeilijke tijden, conflicten en problemen door. Daarom is het belangrijk dat beide mensen in staat zijn om met elkaar te communiceren, willen ze standhouden. In dit opzicht is dankbaarheid de sleutel.

Een onderzoek (Engelse link) dat werd besproken door Studies in Psychology geeft aan dat het uiten van dankbaarheid naar een vriend de positieve perceptie van elkaar verhoogt. Omdat dit de enige manier is om conflicten op een gezonde en assertieve manier op te lossen, is het een cruciaal element in levenslange vriendschappen.

Frequentie van contact

Hoewel, zoals we al zeiden, niet alle mensen evenveel waarde hechten aan of behoefte hebben aan het doorbrengen van tijd met hun vrienden, lijkt het toch een belangrijk onderdeel te zijn van een duurzame vriendschap.

Een onderzoek (Engelse link), gepubliceerd in The International Journal of Aging and Human Development, suggereert zelfs dat de frequentie van contact verband houdt met de voordelen van vriendschap.

Vrienden zijn die mensen die je persoonlijk ontmoet en met wie je meer tijd en activiteiten deelt. Bovendien dragen ze bij aan je welzijn en gezondheid. Als je bedenkt dat de gezondste en meest bevredigende relaties de relaties zijn die je het liefst op lange termijn wilt onderhouden, geeft dit een idee van het belang van het regelmatig delen van momenten met elkaar.

Zelfonthulling

Het belangrijkste ingrediënt van een vriendschap is emotionele intimiteit. Dit bestaat uit nabijheid, verbondenheid en wederzijds medeleven. In een goede vriendschap kennen beide mensen elkaar, begrijpen ze elkaar, waarderen ze elkaar en respecteren ze elkaar. Maar dit is niet iets dat vanzelf ontstaat. In feite wordt het opgebouwd door zelfonthulling.

Zelfonthulling bestaat uit het delen van relevante informatie over jezelf, je openstellen voor de ander en hem of haar toegang geven tot je innerlijke wereld. Dit is een van de belangrijkste factoren om een vriendschap te verdiepen, te verstevigen en te laten groeien (Oswald, 2017).

Veiligheid en steun

Tot slot creëren vriendschappen die blijven bestaan veilige ruimtes voor hun leden. Het betekent dat je erop vertrouwt dat je vrienden je geheimen zullen bewaren en beschikbaar zullen zijn om aanmoediging, waardering en praktische steun te bieden wanneer je die nodig hebt.

Dit wordt ondersteund door een artikel (Engelse link) dat is gepubliceerd in Trends in Cognitive Sciences. Hierin staat dat vrienden morele en emotionele steun bieden, evenals bescherming tegen externe bedreigingen en stress. Er wordt zelfs beweerd dat de fundamenten van een duurzame vriendschap wederkerigheid en de evenwichtige inspanningen van beide partijen zijn.

Duurzame vriendschappen moeten verrijkend zijn

Zoals je kunt zien, bevatten duurzame vriendschappen meestal bepaalde elementen waardoor je je gelukkiger, gesteund en veiliger voelt in je dagelijkse routine. Dit is het resultaat van de gezamenlijke inspanningen van jullie beiden om een band van dergelijke kwaliteit op te bouwen en in stand te houden.

Duurzame vriendschappen zijn echter niet altijd de gezondste. Als je bijvoorbeeld moeite hebt om grenzen te stellen, als je je laat meeslepen door schuldgevoelens of gevoelens van heimwee, of angst om alleen gelaten te worden, kun je giftige vriendschappen tolereren.

Daarom is het belangrijk om te ontkrachten dat alleen vriendschappen die blijven bestaan de moeite waard zijn. In feite moet je loslaten en jezelf openstellen om nieuwe mensen te ontmoeten, mensen die misschien meer lijken op wie je nu bent.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.