De kat als therapie: 5 voordelen van leven met een kat

De kat als therapie: 5 voordelen van leven met een kat

Laatste update: 06 mei, 2018

Katten zijn fantastische dieren! Ze zijn heel onafhankelijk maar houden ook erg van knuffels. Soms lijkt het alsof ze iedereen haten en soms zijn ze zó teder dat het overweldigend wordt. Lees meer over voordelen van leven met een kat in dit artikel!

Katten vertonen ambivalent en verwarrend gedrag dat enorm vergelijkbaar met dat van de mens. Misschien juist daarom hebben gedragstechnieken zoals ‘therapie met katten’ onlangs erkenning gekregen op het gebied van emotionele gezondheid.

Hippotherapie heeft al jarenlang ongelooflijke resultaten opgeleverd bij kinderen met autisme, kinderen die problemen hebben met hun zelfbeeld of kinderen die lijden aan hersenverlamming. Hoewel er geen wetenschappelijke basis is om het te bewijzen is het duidelijk dat complementaire therapie de motorische en emotionele vaardigheden van patiënten bevordert.

Op dezelfde manier heeft therapie met katten aangetoond dat het gezelschap van een kat fysieke en psychologische verbeteringen oplevert. Hoewel het onmogelijk lijkt hebben katten een positievere invloed dan de meeste mensen denken.

Kattentherapie: de voordelen van leven met een kat

Therapie met katten behandelt problemen die te maken hebben met angsten, stress en depressie. Het verbetert de kwaliteit van leven en creëert een heel speciale band tussen de kat en zijn eigenaar. Bovendien hebben verschillende studies aangetoond dat mensen die lijden aan een hartaandoening progressief herstellen als ze met een kat leven. Wat heel merkwaardig is, is dat een zelfde soort onderzoek werd uitgevoerd met honden. Die studie leverde echter heel verschillende resultaten op. De eigenaren van honden bleven stabiel maar vertoonden geen verbetering. Dit betekent dat mensen die een kat hebben minder snel aan een hartaanval zullen overlijden dan mensen die geen kat hebben.

Voordelen van leven met een kat

Katten worden heel sterk aanbevolen voor mensen die alleen wonen en vooral aan oudere mensen. Voor iemand die aan een vorm van dementie lijdt, zoals de ziekte van Alzheimer, kan de neuronale degeneratie die ze ondergaan worden vertraagd. Zo kunnen er bepaalde herinneringen terugkomen wanneer ze een kat strelen. Het snorren van een kat kan op zijn beurt fundamentele zenuwuiteinden stimuleren en op die manier verhalen uit het verleden oproepen. 

‘Als ik een fundamenteel geluid voor de vrede moest kiezen, zou ik voor snorren stemmen’

-BD Diamond-

Een korte samenvatting van de geschiedenis van katten

Honderden jaren lang werden katten behandeld als helse wezens. Men geloofde dat ze pech veroorzaakten en dat ze de trouwe metgezellen waren van heksen en gezanten van de duivel. Zowel dorpelingen als machtige mensen vreesden hun onbedwingbaar en onvoorspelbaar karakter. 

In sommige beschavingen werd hun aanwezigheid daarentegen gezien als iets heiligs. In Egypte werden ze vereerd omdat ze de beschermers waren van hun belangrijkste god: Ra. Hij werd geboren en stierf met het rijzen en dalen van de zon. ‘s Nachts was hij een gemakkelijke prooi voor zijn vijanden. De ogen van de katachtigen, geassocieerd met de leeuw, weerspiegelden de zonnestralen gedurende deze periode.

Legendes terzijde gelaten is de opkomst van katten als huisdier iets heel opvallend geweest. In tegenstelling tot honden, die gebruikt werden om te jagen en om schapen te hoeden, zijn katten heel lang wild gebleven.

Volgens recente studies wordt aangenomen dat ze zelf besloten om mensen te benaderen om te zien of ze voedsel zouden krijgen. Hun zachtaardig uiterlijk zorgde ervoor dat ze werden gevoed door veehouders en boeren. Ze werden uiteindelijk aanvaardt dankzij het geweldige werk dat ze leverden als knaagdierenjagers. 

Pas eeuwen later werden katten uiteindelijk als huisdier aanvaard. Tot de negentiende eeuw werd het als iets heel ongewoon beschouwd. Het bezitten van huisdieren was toen ongepast omdat het als een enorme geldverspilling werd bekeken.

5 voordelen van leven met een kat

Het verbeteren van de symptomen van depressie en stress

Katten veroorzaken een opmerkelijke verbetering bij mensen die lijden aan stress, angst en depressiestoornissen. Het snorren is zeer ontspannend. Het stimuleert de concentratie en creëert een zeer gezellige sfeer. 

Voordelen van leven met een kat

Gezelschap

Een kat in huis nemen is een uitstekende keuze voor mensen die alleen wonen. Een kat is erg onafhankelijk als hij wil maar hij kan ook heel teder zijn. Soms zelf zó teder en liefdevol dat je liever zou hebben dat hij naar een andere kamer gaat! 

Ze zijn grappig en speels. Je verveelt je nooit in hun nabijheid! Vergeet niet dat het nodig is om je kat goed te voeden. Je moet ook aan zijn inentingen denken en regelmatig zijn nagels knippen (tenzij je wilt dat hij al je meubels en gordijnen kapot maakt).

Hulp bij Alzheimer, autisme en ADHD

Zoals we eerder hebben vermeld, worden katten gebruikt als aanvullende therapie in geval van autisme, Alzheimer of ADHD. Hoewel er wetenschappelijk gezien geen onderzoek is om dit te ondersteunen, zijn duizenden gevallen bekend waarbij de aanwezigheid van een kat de levenskwaliteit van zijn eigenaren heeft verbeterd. 

Ze strelen, ze horen miauwen en snorren en kijken hoe ze spelen, dient als stimulans voor veel patiënten.

Geeft verantwoordelijkheid aan de kleintjes

Een kat in huis hebben een grote verantwoordelijkheid voor kinderen. Ze moeten ervoor zorgen. Ze moeten hen eten geven en opvoeden, wat niet altijd gemakkelijk is. Het is belangrijk om er met je kinderen over te praten zodat ze zich bewust zijn van de belangrijk taak die hen te wachten staat.

Je moet hen ook duidelijk maken dat een huisdier GEEN speelgoed is. Je mag ze niet slaan. Je mag ze nooit op de grond te gooien of hen bij de staart grijpen. Levende wezens moeten gerespecteerd en geliefd worden. Het nieuwe huisdier zal zeker veel gelukkiger zijn als het niet wordt lastig gevallen.

Ze hebben nauwelijks verzorging nodig

In tegenstelling tot andere dieren hebben katten nauwelijks verzorging nodig. Vaccins of voedsel buiten beschouwing gelaten zijn het behoorlijk schone wezens. Zodra ze de kattenbak leren gebruiken zullen ze die altijd gebruiken. Ze wassen zichzelf en hun jongen en hebben geen constante aandacht nodig.

Probeer ze  af en toe te baden. Let op dat ze voldoende gezond voedsel hebben. Vergeet hun afspraken met de dierenarts niet. En onthoud de voordelen van leven met een kat: een gezonde kat betekent een gezond mens. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.