De 9 groene vlaggen om een gezonde relatie te herkennen

Weet je waar je op moet letten in je relatie om er zeker van te zijn dat die gezond en bevredigend is? Het is niet altijd makkelijk om de positieve signalen te herkennen, dus hier lees je hoe je ze kunt herkennen.
De 9 groene vlaggen om een gezonde relatie te herkennen
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 06 maart, 2024

Misschien ben je tijdens het surfen op internet wel eens de uitdrukking rode vlaggen tegengekomen, dat wil zeggen gedragingen of houdingen die niet toelaatbaar zijn in een relatie. Maar wist je dat er ook groene vlaggen zijn in een relatie? We hebben het over de indicatoren die laten zien dat de band gezond is of de potentie heeft om gezond te zijn.

Of het nu gaat om een liefdesband of een ander soort band, op dezelfde manier waarop het nuttig is om giftig gedrag te herkennen, is het ook nuttig om die gedragingen te identificeren die de band de moeite waard maken om voor te vechten. Daarom delen we in dit artikel de meest wenselijke groene vlaggen om een solide en positieve band te cultiveren.

Groene vlaggen die elke relatie nodig heeft

Het is belangrijk om te ontdekken welk gedrag je in een relatie kunt gebruiken om de band te versterken, te genieten van de gedeelde tijd en je geliefd te voelen. Dit zijn de tekenen of aanwijzingen dat de verbintenis op een gezond en duurzaam pad is en dat er naast chemie en verbondenheid ook sprake is van compatibiliteit. Wat zijn deze groene vlaggen? Ontdek het meteen.

1. Er is respect

Hoewel dit het meest basale lijkt, is het niet altijd waar. Het is niet alleen de ander niet beledigen, uitschelden of op een andere manier misbruiken, maar ook rekening houden met zijn behoeften en grenzen en je daarnaar gedragen.

Instemming speelt hier een heel belangrijke rol, vooral als het gaat om partnerschappen en seksuele relaties.

2. Jullie voelen je allebei veilig

Een van de fundamentele groene vlaggen in een relatie is het kunnen creëren van een veilige ruimte. Ze zullen het gevoel hebben dat ze bij iemand zijn bij wie het mogelijk is om gevoelens te uiten, kritiek te geven en te zeggen wat nodig is zonder bang te hoeven zijn voor negatieve gevolgen.

Niet alleen dat, maar ze zullen ook weten dat goede gebaren niet in dovemansoren vallen: niemand zal misbruik maken van vriendelijkheid en respect.

3. Help elkaar groeien

Als de relatie gezond is, zullen ze zien dat ze er allebei naar streven het beste uit zichzelf te halen en elkaar bovendien steunen om dit te bereiken. Vanaf het begin is het zien van deze houding van groei een heel goed teken.

4. Stel gezonde grenzen en houd je eraan

Grenzen zijn noodzakelijk. Ze zijn niet negatief, integendeel: ze helpen het gedrag van beide mensen te reguleren om een zo gezond mogelijke relatie te krijgen. Daarom is een van de belangrijkste groene vlaggen om ze op een assertieve manier te stellen en vooral om ze te accepteren.

5. Ga conflicten niet uit de weg

Hoewel niemand graag ruzie maakt, is een conflict noodzakelijk (en onvermijdelijk). Sterker nog, als het stevig en kalm wordt aangepakt, is het een heel effectief middel om sociaal gedrag te reguleren.

Daarom is het een heel goed teken dat beide partners bereid zijn om open gesprekken te voeren over problemen en te de-escaleren als de gemoederen verhit raken.

6. Zorg voor communicatie

Respect is belangrijk voor een doeltreffende communicatie

Je zult al duizend keer gehoord hebben dat communicatie in een koppel en, in het algemeen, in elke band, van fundamenteel belang is. Niemand wordt echter geleerd geboren. De echte groene vlag is dus om moeite te doen om elkaar goed te begrijpen en elkaar grondig te leren kennen. Dit is een aspect waar je in relaties elke dag voor moet zorgen.

7. Er is affectieve verantwoordelijkheid

Inzet om voor elkaars emoties te zorgen is nuttig. Jezelf geweldloos uiten, je gevoelens beheersen en eerlijkheid en actief luisteren voorop stellen, zijn enkele voorbeelden van deze houding.

Affectieve verantwoordelijkheid is ook een goede strategie om geweld bij stellen uit te bannen en emotionele afhankelijkheid te vermijden. Je zou er versteld van staan hoeveel conflicten worden uitgespaard en hoeveel beter de band is als er zorg wordt besteed aan andermans emoties.

8. Respect strekt zich uit tot externe sociale kringen.

Naast een netwerkvlag Als je partner zich radicaal anders gedraagt als hij of zij bij vrienden is, is het tegenovergestelde een van de groene vlaggen die de meeste stabiliteit in een relatie garandeert. Iemand die respectvol met je omgaat, moet ook respectvol met je vrienden en familie omgaan.

Deze constantheid in gedrag en waarden geeft de band zekerheid en voorspelbaarheid.

9. Er is genegenheid

Wat je liefdestaal ook is, het moet gevoeld worden. Het kunnen kussen, woorden, cadeaus, steunbetuigingen of lichamelijk contact zijn. Jullie streven er echter allebei naar om elkaar elke dag het gevoel te geven dat je geliefd bent.

De belangrijkste groene vlag is om elkaar gelukkig te maken

Deze groene vlaggen gelden voor elke relatie, ook voor niet-partnerrelaties. Alle vlaggen die je hier hebt gelezen, impliceren dat jullie allebei als een team moeten werken, maar ook individueel.

Het is waar dat je fouten zult maken en moeilijkheden zult tegenkomen, maar wat aan het eind van de dag overblijft, is de intentie. Zelfs als de band verbroken wordt, zal de kwaliteit van de herinneringen altijd beter zijn als je weet dat je het geprobeerd hebt. Concentreer je dus op wat het belangrijkst is: de dagelijkse inspanning om elkaar gelukkig te maken.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.