De grijze steen-strategie om met narcisten om te gaan

Een narcist zal zelden zijn manier van doen veranderen. Wat je kunt doen als je geen afstand kunt nemen, is de manier veranderen waarop je met hem omgaat. Nu hoe?
De grijze steen-strategie om met narcisten om te gaan
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 30 januari, 2023

Je ontmoet in de loop van je leven allerlei verschillende mensen. Er zijn er die moeilijk en problematisch zijn en met sommigen ga je beter om dan met anderen. Sterker nog, in bepaalde gevallen, in het soort relaties die je niets dan kwelling en problemen brengen, heb je geen andere optie dan afstand te houden en je banden te verbreken.

Wat kun je echter doen in gevallen waarin het voor jou niet mogelijk is om je los te maken van deze ongunstige figuren? Dit is een van de grootste uitdagingen waarmee je te maken kunt krijgen. Of het nu een man, vrouw, baas of zelfs je moeder is, het zijn het soort mensen dat je niet gemakkelijk van je af kunt duwen.

Daarom word je gedwongen om nieuwe copingstrategieën aan te passen om hun vijandigheid te beheersen. Dit soort mensen verandert meestal niet van houding en gedrag. Dus, als je je geestelijke gezondheid wilt beschermen, moet je de manier waarop je met hen omgaat veranderen.

Hieronder leggen we de grijze steen-strategie uit, een heel basaal hulpmiddel uit dat zal fungeren als een EHBO-kit.

Narcisten eisen bewondering en respect. De aandacht volledig aan hen onttrekken is de best mogelijke strategie. In feite ga je niet langer door met het voeden van hun ego’s en behoeften.

Stel maakt ruzie
Het laatste wat we moeten doen als we met narcisten te maken krijgen is ze confronteren.

De grijze steen-strategie

We vertonen allemaal bepaald narcistisch gedrag. Maar slechts enkelen van ons lijden aan de persoonlijkheidsstoornis die is opgenomen in de DSM-5 (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders ). In feite staat het etiket vaak open voor misbruik.

Niet iedereen die je ondermijnt met zijn egoïsme zal lijden aan een belangrijke klinische aandoening. Maar mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis bestaan wel degelijk. De aandoening wordt gemeten op een spectrum.

Daarom zijn sommige profielen problematischer dan andere. Sommigen zijn bijvoorbeeld wel complex, maar niet bedreigend. Er zijn ook narcisten die echt succesvol zijn in hun carrière, maar die op persoonlijk vlak schadelijk en disfunctioneel gedrag vertonen.

Je kunt dit soort persoonlijkheden tegenkomen bij je collega’s, broers en zussen, baas, of zelfs de professor die met je samenwerkt aan je proefschrift.

Ze kunnen onverwachts in je leven verschijnen, het verstoren, het op losse schroeven zetten, en betekenen dat je bepaalde dagelijkse reddingsstrategieën moet ontwikkelen om overeind te blijven. In dit verband is de grijze rotsstrategie een geweldig hulpmiddel.

Probeer je interacties met narcisten neutraal te houden. Toon onverschilligheid voor hun eisen en roep om aandacht. Ze zullen snel hun interesse in jou verliezen en iemand anders zoeken om te gebruiken.

1. De grijze rotsstrategie

De grijze rotsstrategie heeft tot doel je sterk te houden door je onverschilligheid te handhaven zonder op enig moment de behoeften van de narcist te versterken. Om je het idee te geven, bedenk wat er in je opkomt als je je een eenvoudige grijze rots op een weg of op de bodem van een rivier voorstelt. Het is gewoon nog een element dat je meestal niet eens opmerkt.

Narcisten hebben ‘benodigdheden’ nodig uit de omgeving om hen heen. Ze willen opgemerkt worden, dus creëren ze drama en conflicten om ervoor te zorgen dat ze altijd in het middelpunt van de belangstelling staan. Jij moet een neutraal en bestendig oppervlak zijn waarin zij niet weerspiegeld kunnen worden. Bijgevolg zullen ze je niet kunnen gebruiken.

2. Het narcistische gevoel van aanspraak aanvallen

Aanspraak is het kenmerk dat alle narcisten definieert. Ze denken dat de wereld hen een gunst verschuldigd is. Deze perceptie is een vooroordeel dat zijn oorsprong vindt in hun kindertijd. Het is ofwel het gevolg van een opvoeding met overmatige aandacht, ofwel het tegenovergestelde, een die vol tekortkomingen zit.

Het komt vaak voor dat ze opgroeien met het idee dat de functie van anderen is om hen te dienen en hen op elk gebied van hun leven gunsten te verlenen.

Onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Wollongong (Australië) belicht wat het betekent om samen te leven met iemand die anderen nodig heeft om hun hang naar ‘grootsheid’ te versterken. De gray rock strategie stelt voor dat we hun gevoel van aanspraak aanvallen op werkelijk subtiele, maar effectieve manieren.

  • Behandel ze als ieder ander. Ontken hen elke concessie of eis die betekent dat je hen boven anderen stelt.
  • Vertel ze met respect dat het je spijt dat je ze teleurstelt door niet aan hun eisen te voldoen, maar dat je standpunt niet zal veranderen.
  • Stel stevig je grenzen. Bedenk echter dat een narcist altijd zal proberen die te omzeilen. Zorg er dus voor dat je onverschillig blijft voor hun kritiek, spot en manipulaties, en handhaaf je grenzen.
  • Laat ze zien dat hun aanwezigheid en woorden niets voor je betekenen.
  • Houd je interacties met hen kort en wees assertief.

De grijze steen-strategie stelt voor dat je stevig moet staan in je positie van onverschilligheid, zodat hun narcistische gedrag niet escaleert en je overweldigt.

3. Koudheid en non-reactie, de rots die standhoudt

Eén strategie die je te allen tijde moet onthouden is om de narcist niet tegen je in het harnas te jagen. Want door dat te doen geef je hen ook macht. Dit soort moeilijke figuren voedt zich immers evenzeer met confrontatie als met bewondering.

Op het moment dat je tegenover een narcist staat en boos reageert, laat je hem zien dat hij invloed op je heeft. De grijze steen-strategie brengt het beeld over van een koud, stevig en solide oppervlak.

Het beste is om niet te reageren en koud te blijven tegenover hun acties. Daardoor zullen ze hun interesse in jou verliezen. Vroeg of laat zullen ze een ander slachtoffer zoeken om te gebruiken.

Stel in gesprek
Met narcisten kun je interacties het beste kort en respectvol houden.

Het belang van het terugtrekken van je aandacht

Door je aandacht terug te trekken leidt de grijze steen-strategie het gedrag van de narcist ergens anders naartoe. Het laat hen zien dat je geen interessant doelwit voor hen bent. Dat ze van jou niet de versterking kunnen krijgen die ze nodig hebben. Is deze techniek echter 100% succesvol? Helaas niet.

In werkelijkheid zijn narcisten onvoorspelbaar, chaotisch en veeleisend. Het zijn vaak pathologische profielen en het is moeilijk om de beste wapenrusting bij de hand te hebben om jezelf te beschermen. De strategie die we hier beschreven hebben kan zowel als uitgangspunt en als reddingslijn dienen.

Tot slot, als een narcist je ethische en morele grenzen omzeilt, moet je niet aarzelen om te kiezen voor drastischer reacties, zoals afstand houden. Uiteindelijk is je geestelijke gezondheid immers veel belangrijker dan het behouden van een baan of het onderhouden van een relatie met een narcistisch familielid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Carlson EN, Vazire S, Oltmanns TF. You probably think this paper’s about you: narcissists’ perceptions of their personality and reputation. J Pers Soc Psychol. 2011 Jul;101(1):185-201. doi: 10.1037/a0023781. Erratum in: J Pers Soc Psychol. 2012 Aug;103(2):379. PMID: 21604895; PMCID: PMC3119754.
  • O’Reilly CA, Hall N. Grandiose narcissists and decision making: Impulsive, overconfident, and skeptical of experts-but seldom in doubt. Pers Individ Dif. 2021 Jan 1;168:110280. doi: 10.1016/j.paid.2020.110280. Epub 2020 Aug 14. PMID: 32834287; PMCID: PMC7427600.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.