De gevolgen van transgressie in een relatie

De gevolgen van transgressie in een relatie

Laatste update: 18 april, 2019

Voor de meeste mensen is het hebben van een partner een van de belangrijkste dingen. Hoewel de meeste relaties bevredigend zijn, kunnen ze echter ook allerlei conflicten en ongemakkelijke situaties met zich meebrengen. Sommige van deze problemen doen zich voor wanneer er sprake is van transgressie in een relatie.

Transgressie in een relatie houdt in dat een of beide partners de regels van de relatie schenden. Dit kan direct of indirect gebeuren. Het is een aspect dat nauw verbonden is aan de mate van toewijding, aangezien het invloed heeft op het impliciete contract waar de relatie op gebaseerd is.

Het is belangrijk om duidelijk te maken dat het natuurlijk kan zijn dat de regels niet helemaal eerlijk zijn. Wat eerlijk is voor de een is misschien niet eerlijk voor de ander.

Ruzie als gevolg van transgressie in een relatie

Vormen van transgressie in een relatie

Finkel en zijn collega’s zijn van mening dat er zich in een relatie vier vormen van transgressie kunnen voordoen:

  • Ontrouw: hiertoe behoort zowel emotionele als seksuele ontrouw. Natuurlijk kan deze vorm van transgressie zich alleen voordoen in monogame en exclusieve relaties.
  • Een transgressie van de normen voor afhankelijkheid: in dit geval hebben we het voornamelijk over bezitterig of jaloers gedrag. Er is sprake van een gebrek aan vertrouwen.
  • Een schending van elkaars privacy: elke poging om privé-aspecten van iemands leven te onthullen, is een overtreding of een aanval op die persoon.
  • Het niet naleven van de fatsoensnormen: we verwachten dat onze partner onze kwaliteiten en kenmerken respecteert. Elk gedrag waarmee een of beide partners laten zien dat dit niet zo is, behoort tot deze categorie. Leugens, kritiek of de ander publiekelijk voor schut zetten, laten bijvoorbeeld allemaal een gebrek aan respect zien.

Gevolgen van transgressie in een relatie

De ernst van de transgressie

De ernst van de transgressie is een van de factoren die bepaalt wat de gevolgen van de transgressie zullen zijn. Hoe serieuzer de overtreding, hoe waarschijnlijker het is dat er een conflict zal ontstaan. Het is echter belangrijk om duidelijk te maken dat de ernst van een transgressie meestal subjectief is.

Bovendien leren de meeste mannen door hun opvoeding of de normen van de samenleving om hun emoties te onderdrukken. Dit leidt tot een hogere drempel van emotionele pijn.

Vrouwen zijn daarentegen echter weer geneigd om elke vorm van transgressie in een relatie zwaarder op te vatten dan mannen. Ook is het zo dat voor vrouwen emotionele ontrouw de ergste vorm van transgressie is, terwijl mannen seksuele ontrouw vaak erger vinden.

Twee partners die het bijpraten

De mate van toewijding en tevredenheid in een relatie

Een van de belangrijkste aspecten in een relatie is de mate van toewijding. De mate van toewijding, of vastbeslotendheid of verbondenheid, is ook precies een van de componenten die volgens Sternbergs driehoekstheorie van de liefde in een relatie aanwezig moeten zijn om te kunnen spreken van ware liefde.

De mate van toewijding verwijst naar de intentie van beide partners om een vaste relatie te onderhouden. Een grotere mate van toewijding houdt daarom meestal in dat de kans dat een koppel uit elkaar gaat na een transgressie kleiner is.

Hier kunnen we een merkwaardig en enigszins paradoxaal aspect zien. De mate van toewijding vormt de basis voor de normen die we met transgressie verbreken. Hierdoor zou je denken dat hoe groter de mate van toewijding, en daardoor hoe meer normen en regels, hoe sneller en gemakkelijker transgressies zich voordoen.

Het is interessant om te zien hoe de mate van toewijding kan bijdragen aan zowel het in stand houden als het verbreken van de regels binnen een relatie.

Een transgressie heeft ook invloed op de mate van tevredenheid in een relatie. Wanneer de regels van een relatie worden verbroken, is het vertrouwen tussen de partners beschadigd. Hierdoor wordt de mate van tevredenheid beïnvloed.

Aan de andere kant kan een hoge mate van tevredenheid als beschermende factor dienen. Als de partner die verkeerd behandeld werd van mening is dat de relatie de moeite waard is, zal hij eerder geneigd zijn om de relatie in stand te houden. De mate van tevredenheid heeft daarom ook invloed op de gevolgen die een transgressie in een relatie heeft.

Het einde van een relatie

De ernst van de transgressie en de mate van tevredenheid in een relatie bepalen in grote mate wat voor gevolgen een transgressie zal hebben.

Als het gaat om een ernstige transgressie en de mate van tevredenheid sowieso al laag was, is het zeer waarschijnlijk dat het stel uit elkaar gaat. Dit gebeurt wanneer er geen vertrouwen en passie meer aanwezig is en de verbintenis het paar niet bij elkaar kan houden.

Vrouw kijkt uit over zee

Ondanks het feit dat de meeste mensen denken dat het beëindigen van een relatie iets vreselijks is en dat het ten koste van alles moet worden vermeden, is het in veel gevallen voor beide partners juist de beste oplossing. Een relatie in stand houden vanwege een dwaze toewijding is meestal niet de beste optie.

Dit geldt vooral als het om een problematische relatie gaat. Het beëindigen van een giftige relatie, kan daarom een positieve stap zijn in de richting van onze persoonlijke ontwikkeling, ook al zal het aanvankelijk veel pijn en verdriet veroorzaken. Wellicht ook interessant voor jou

Emotionele intelligentie helpt om de wonden van onze relaties te helen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Emotionele intelligentie helpt om de wonden van onze relaties te helen

Relaties breken. Deze breuken helen niet altijd zo snel als we denken. Emotionele intelligentie kan helpen om de wonden van onze relaties te helen.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.