De gevaren van de liefde als je niet van jezelf houdt

De gevaren van de liefde als je niet van jezelf houdt

Laatste update: 05 mei, 2018

Welke mysteries verbergt de fascinerende wereld van de liefde, gezondheid en gelukkig zijn? Wat zijn de gevaren van de liefde? Eén van de meest risicovolle dingen is van anderen houden wanneer je niet eerst van jezelf houdt.

Eén essentiële bouwsteen is een goede relatie waarin vrede, begrip en zelfontplooiing bestaan. Dit is absoluut een onontbeerlijk onderdeel van onze relaties met anderen. Dit geldt bovendien niet alleen voor de romantische relaties, maar voor alle relaties.

Als je twijfelt aan jezelf of innerlijke conflicten hebt en die op anderen projecteert, dan zal je ze waarschijnlijk niet eens merken. Dan denken we misschien dat het probleem bij onze vriendschap, ons huwelijk of onze datingpogingen ligt. De werkelijke gevaren van de liefde liggen echter bij de relatie die met onszelf hebben.

Wat kan ik aan anderen geven als ik zelfs niet weet wat ik heb? Hoe kan ik anderen toelaten mij gelukkig te maken als ik zelfs niet weet wat ik wil?  Wat we eerst en vooral nodig hebben, is een oprechte, vervullende relatie met onszelf. Dan en alleen dan kunnen we dit toevoegen aan de relaties die we met anderen hebben.

Het idee is om deze positieve energie uit te breiden naar onze relaties met anderen. Door om te gaan met anderen en vriendschappen of romantische relaties op te bouwen, leren we meer over onszelf. Sociale relaties tonen jou  jezelf. Want wie jij bent, weerspiegelt zich in de andere persoon, net als een spiegel.

Gevaren van de liefde

Gevaren van de liefde: leren alleen zijn en hou van jezelf

Leren alleen zijn opent de deur naar vertrouwelijkheid. We leren onszelf kennen, wat we graag hebben, wat we willen, onze sterkten en zwakheden. Dit zal ons authentieker maken.

Het doel van de reis is leren om op een diepgaande manier lief te hebben en met de ogen wijd open. Want wat is de zin van blinde liefde? Jezelf graag zien, jezelf respecteren, tijd vrijmaken voor jezelf en jezelf de kans geven te voelen: dit zijn allemaal fundamentele aspecten.

Eerst leren we hoe we alleen kunnen zijn. Dan kunnen we beslissen om in een romantische relatie te stappen. Want dan zal het iets aan ons leven toevoegen. Het zal ons ook helpen om als mens te groeien. Maar we zullen het niet nodig hebben, omdat we de liefde al binnenin ons bezitten.

De volgende stap is een goede manier waarop we kunnen leren alleen zijn. Maak een onderscheid tussen alleen zijn en je eenzaam voelen. Eenzaamheid klinkt negatief terwijl alleen zijn dat niet negatief is.

Je eenzaam voelen betekent geïsoleerd zijn en ver van de buitenwereld. Het betekent afzondering. Maar alleen zijn is een beslissing. Het zorgt voor een boeiende belonende ontdekking van jezelf. In dit geval is er geen sprake van afzondering of verdriet.

Gevaren van de liefde

Gevaren van de liefde: we zijn complete wezens

Ik voel me goed over mezelf en ik kies om mijn leven met jou te delen. Ik zie mezelf graag en jij ziet jezelf graag. Dit is een leven met twee complete wezens die van elkaar houden. Het gaat dus niet over twee helften die elkaar nodig hebben om volledig te zijn. Elkaar graag zien als altijd een beslissing zijn en niet iets wat je uit wanhopige nood doet.

Het is gevaarlijk te voelen dat je iets mist en het dan buiten jezelf proberen te vinden. Want wat we eigenlijk nodig hebben, is tijd om naar onszelf te luisteren. We moeten leren van onszelf te houden. Bovendien moeten we onszelf leren kennen als we willen ontdekken wat ontbreekt.

Laten we niet in de valkuil trappen en denken dat het probleem buiten ons ligt. Laten we eerst binnenin onszelf kijken. Want eerst moeten we een aantal dingen uitwerken en dan pas dan naar buiten kijken.

Ik wil niet dat andere mensen mij volledig maken. Maar ik wil dat ze mij aanvaarden. Op dezelfde manier moet ik anderen aanvaarden als volledige en complete wezens. Helemaal op mezelf leef ik een volledig verhaal. Dat doe ik in het beste gezelschap, namelijk mezelf.

Gevaren van de liefde

Anderen zijn er niet om op te vullen wat ontbreekt. Ze zijn er om het leven met mij te delen. Bovendien geven ze mij de mogelijkheid mezelf te leren kennen. Want liefde en het unieke verhaal van elke persoon eindigen nooit. Met het verstrijken van de tijd schrijven we gewoon nieuwe hoofdstukken. Wellicht ook interessant voor jou

Ik hou van je, en niet vanuit aanhankelijkheid, gewoonte of angst voor eenzaamheid
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Ik hou van je, en niet vanuit aanhankelijkheid, gewoonte of angst voor eenzaamheid

Bewust liefhebben is allereerst en vooral van jezelf houden om jezelf te ontdoen van toxische aanhankelijkheid en de koude leegte in je hart.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.