De functie en kenmerken van de reukkolf

De reukkolf is essentieel voor je reukzin. Lees er alles over in dit artikel!
De functie en kenmerken van de reukkolf

Laatste update: 01 maart, 2020

Geuren hebben de kracht om dierbare herinneringen op te roepen. Je reukzin kan je niet alleen terugbrengen naar het verleden. Het helpt je ook om elke dag belangrijke beslissingen te nemen. Vandaag bespreken we een essentieel deel van je reukzin: de reukkolf.

We zullen je helpen om dit belangrijk deel van de hersenen te begrijpen. Daarom zullen we het omschrijven, zijn functies en elk onderdeel bespreken. Daarna verschaffen we je enkele interessante feiten over je reukzin. Laten we dan nu in het onderwerp duiken!

Jouw reukzin

Vele mensen onderwaarderen hun reukzin. Je neus helpt jou tenslotte om dingen te herkennen die giftig en gevaarlijke zijn voor je lichaam. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je rook ruikt? Je reukzin helpt je dan om de oorsprong te bepalen en ervoor zorgen dat je veilig blijft.

De reukzin waarschuwt je echter niet alleen voor mogelijke gevaren. Het speelt ook een rol in de dagelijkse beslissingen die je neemt. Zo weet je bijvoorbeeld welke kleding voldoende schoon is om nog te gebruiken of welk soort voedsel je lekker vindt.

Geuren kunnen bovendien ook een invloed hebben op je emoties. Sommige geuren zijn zo aangenaam dat ze een positief effect hebben op je welzijn. Aroma’s hebben eigenlijk zo’n aanzienlijk effect op je gemoed dat sommige merken ze gebruiken in reclamecampagnes om klanten aan te trekken.

Je reukzin

Wat is de reukkolf?

Bear, Connors en Paradiso zijn de auteurs van het boek  Neuroscience: Exploring the Brain (De Neurowetenschap: Onderzoek van de Hersenen). Volgens hen is de reukkolf een hersenstructuur.

Het stamt af van de grote hersenen (het telencephalon), beter bekend als het cerebrum. Dit hersendeel is verantwoordelijk voor de ontvangst van informatie uit de zenuwcellen van de reukreceptoren.

In feite heb je twee reukkolven, één in elke helft van je hersenen. Ze zijn ook verbonden met de binnenkant van je neusholtes. We zullen het verder hebben over de functies van de reukkolf. Eerst willen we hierop wijzen: hoewel dit hersendeel verantwoordelijk is voor het opvangen van geuren, begint het proces niet hier.

Geuren komen binnen via de neusgaten. Daarna worden ze opgenomen door de slijmvliezen in de neus. Dan verwerken de zenuwcellen de informatie over de geuren door middel van zintuiglijke verzending. Die informatie passeert door de reukzenuw en bereikt dan de reukkolf.

De functies van de reukkolf

In de reukkolf maken de zenuwcellen synaptische verbindingen met de cellen van de mitralisklep in de glomerulus. Dat is een groep zenuwcellen in de reukkolf die verschillende activeringspatronen hebben.

Ze helpen e om verschillende geuren te herkennen. De activering is afhankelijk van de snelheid waarmee de stof vervoerd wordt en van de materie waarvan het gemaakt is.

De informatie wordt eerst verwerkt in de glomeruli. Daarna wordt het naar de verschillende delen van de hersenen overgebracht zoals de primaire en de secundaire reukcortex, de orbifrontale cortex, de hippocampus en de amygdala.

Delen van de reukkolf

De reukkolf bestaat uit lagen. Elke laag bestaat vervolgens uit verschillende soorten cellen.

 • De glomerulaire laag. Deze laag bevat de glomeruli. Het is ook de plek waar de synapsen optreden naargelang de waargenomen prikkel. In feite vormen de glomeruli groepen zodat bepaalde groepen van zenuwcellen gelijksoortige geuren kunnen vaststellen.
 • De uitwendige doorweven laag. Die bestaat uit interneuronen die de zenuwcellen met elkaar verbinden. Ze maken het zijdelings remmingsproces mogelijk.Deze laag bevat ook de haarcelsoma’s.
 • De mitraliscellaag. In deze laag brengen de mitraliscellen de olfactorische informatie naar de andere structuren over die met de reukkolf verbonden zijn. Het is dus deze laag waar de cellen de informatie uit de receptoren ontvangen.
 • De inwendige doorweven laag. In deze laag vind je de doorweven celaxonen en de mitraliscelaxonen. Hier wordt de informatie opnieuw doorgegeven.
 • De laag korrelcellen. Dit is de diepste laag. Het bestaat uit korrelcellen die de mitraliscellen helpen om in verbinding te komen met hun dentrieten.

 

Het centrum van de olfactorische informatie

De reukkolf is het primaire verwerkingscentrum van de olfactorische informatie. Het zorgt ervoor dat je:

 • De olfactorische informatie waarneemt.
 • Het onderscheid maakt tussen verschillende geuren.
 • Geuren verwerkt en ze in verband brengt met je emoties en herinneringen.
 • Bepaalde prikkels tegenhoudt zodat je je op slechts één prikkel tegelijk kan focussen.
 • Smaken opvangt.
 • Seksueel gedrag stuurt door feromonen te verwerken.

Wist je dat de reukkolf dit allemaal doet? Dat is nogal indrukwekkend, toch? Jouw reukkolf is zo essentieel omdat je jouw reukzin zou verliezen als je het niet had.

Nu weet je dus wat de reukkolf doet. Waarschijnlijk is je waardering voor het belang van je reukzin nu ook groter. Het is namelijk cruciaal voor je overleving, voor het nemen van beslissingen, voor je emoties, gedragingen en herinneringen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Bear, M. F. Connors, B. W., PAradiso, M.A. Nuin, X.U., Guillén, X.V & Sol Jaquotor, M.J. (2008). Neurociencias la exploración del cerebro. Wolters Kluwer/Lippicott Williams & Wikins.
 • Kandel, E. R., Schwartz, J. H., & Jessel, T.M. (2001). Principios de neurociencia. Madrid: McGrawHill Interamericana.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.