De favoriete muziek van psychopaten
Een studie (Engelse link) van de Universiteit van New York heeft de mythe ontkracht, gevoed door films als The Silence of the Lambs en A Clockwork Orange, over de relatie tussen psychopathie en klassieke muziek. In feite ondersteunt het de hypothese dat psychopaten niet geneigd zijn tot een bepaalde artiest of muziekgenre. In plaats daarvan vertonen ze een voorkeur voor specifieke nummers. Het onderzoek geeft ons aanwijzingen wat deze favoriete nummers zouden kunnen zijn.
Het experiment vergeleek de muzikale smaak van bepaalde individuen met hun scores op de Levenson Self-Report (Engelse link) persoonlijkheidstest. Dit is een algemeen geaccepteerd screeningsinstrument voor psychopathie. De onderzoekers waren verrast te ontdekken dat beide factoren mogelijk meer met elkaar samenhangen dan ze eerder dachten.
Een afspeellijst van 260 liedjes
Het onderzoeksteam verzamelde 200 vrijwilligers uit verschillende etnische en economische groepen om naar 260 liedjes te luisteren. Nadat de deelnemers hun favorieten hadden gekozen, bekeken de wetenschappers hun keuzes naast hun resultaten op de bekende psychopathieschaal.
We moeten echter vermelden dat de auteur van de studie, Pascal Wallisch, heeft gewaarschuwd dat de conclusies ervan mogelijk niet definitief zijn. Dat komt omdat de bevolkingssteekproef te klein was, vertelde hij de krant The Guardian.
Er zijn nog veel nuances die men moet behandelen. Toch zou dit experiment een effectieve en veilige methode kunnen bieden om psychopaten op te sporen. Bovendien is het, volgens de auteur, gunstig voor de openbare veiligheid. Dit omdat het zou kunnen voorkomen dat bepaalde personen banen vervullen waar empathie bijzonder belangrijk is. Bijvoorbeeld de politie, het leger en medisch personeel.
Blackstreet en Eminem: de favoriete muziek van psychopaten
Wallisch maakte zijn volledige lijst met liedjes niet bekend. Dit omdat hij andere onderzoeken niet wilde beïnvloeden door overhaaste conclusies te trekken. Wel maakte hij enkele van zijn bevindingen bekend.
De nummers “No Diggity” van Blackstreet, en “Lose Yourself” van Eminem, waren twee van de meest beluisterde nummers in de studio. Daarom zouden we kunnen zeggen dat dit duidelijke voorbeelden zijn van de favoriete muziek van psychopaten.
Aan de andere kant van de medaille stonden nummers als “My Sharona” van The Knack, en “Titanium” van Sia. Deze nummers werden volgens Wallisch het minst geliefd door degenen met psychopathische neigingen.
“Er is geen sterke associatie met een bepaald geslacht.”
-Pascal Wallisch-
Het verstand van de psychopaat
Dit is niet de eerste en zal ook niet de laatste studie zijn die probeert de hoeveelheid waardevolle informatie over het verstand van de psychopaat te vergroten. Eén zo’n studie werd (Engelse link) gepubliceerd in Personality and Individual Differences.
Het suggereerde dat een aantal carrières en studies de voorkeur genieten van mensen die voldoen aan de drie eigenschappen van de donkere triade. Dit zijn narcisme, psychopathie en machiavellisme. Volgens deze studie hebben die geesten die de psychopathie benaderen een sterke neiging om zaken of economie te studeren.
De studie bleek de motivatie voor de film American Psycho. In deze film presenteert de hoofdpersoon, gespeeld door Christian Bale, zich als een kille Wall Street-investeringsbankier.
Audiovisuele producten beïnvloeden de collectieve verbeelding aanzienlijk. Dat gezegd hebbende, moeten we het type psychopaten dat ze uitbeelden niet letterlijk nemen. De mythe van de klassieke muziek en de psychopaat is nu inderdaad ontkracht.
Het soort dat in het leven werd geroepen door personages als Álex DeLarge, uit A Clockwork Orange, en Hannibal Lecter, uit The Silence of the Lambs. In feite weten we nu dat mensen met psychopathische neigingen een meer specifieke muzieksmaak hebben, die zich niet hoeft te conformeren aan een bepaald genre of artiest.
Het ethische probleem
Het lijkt erop dat het niet zo gemakkelijk is om de favoriete muziek van psychopaten te identificeren. Hoewel veel studies licht werpen op dit aspect van de geestelijke gezondheid, is de ethiek een probleem.
Inderdaad, zoals Wallisch zelf waarschuwt, kan het uitvoeren van dit soort onderzoek zonder toestemming van de deelnemers controversieel zijn. Het kan zelfs een gebrek aan beroepsethiek vertonen.
Daarom is het essentieel om regels en protocollen vast te stellen wanneer je probeert de geest van een individu te ontrafelen, of het nu een psychopaat is of niet. Eerdere studies en concepten zoals de donkere triade zijn hulpmiddelen die behulpzaam kunnen zijn.
Dat gezegd hebbende, mogen ze ook geen excuus worden voor onderzoekers om slachtoffer te worden van vooroordelen of overhaaste diagnoses.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Bowes, S. M., Watts, A. L., Costello, T. H., Murphy, B. A., & Lilienfeld, S. O. (2018). Psychopathy and entertainment preferences: Clarifying the role of abnormal and normal personality in music and movie interests. Personality and Individual Differences, 129, 33-37. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886918301259
- Plate, R. C., Jones, C., Zhao, S., Flum, M. W., Steinberg, J., Daley, G., Corbett, N., Neumann, C., & Waller, R. (2023). “But not the music”: psychopathic traits and difficulties recognising and resonating with the emotion in music. Cognition & Emotion, 37(4), 748–762. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37104122/
- Sample, I. (26 de septiembre de 2017). Playlist of the Lambs: psychopaths may have distinct musical preferences. The Guardian. Consultado el 8 de septiembre de 2023. https://www.theguardian.com/science/2017/sep/26/playlist-of-the-lambs-psychopaths-prefer-rap-over-classical-music-study-shows
- Vedel, A., & Thomsen, D. K. (2017). The Dark Triad across academic majors. Personality and Individual Differences, 116, 86-91. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0191886917302817
- Wallisch, P. (2017). Psychopath aesthetics: Musical preference as an indicator of psychopathy scores. abstractsonline.com. https://www.abstractsonline.com/pp8/#!/4376/presentation/30115)