De emotionele gezondheid van kinderen met leerproblemen
We leren constant nieuwe dingen over kinderen met leerproblemen. Hoe meer de maatschappij vooruitgaat, hoe duidelijker het wordt dat we de inhoud van ons curriculum en onze manier van lesgeven moeten aanpassen.
Dat is ook precies de reden waarom steeds meer scholen ondersteuning beginnen te bieden. Op veel scholen werken tegenwoordig ook mensen die gespecialiseerd zijn in speciaal onderwijs en luister- en taalvaardigheden. Maar zelfs met al deze vooruitgang, zien we een fundamenteel aspect nog altijd over het hoofd.
Dat aspect is de emotionele gezondheid van kinderen met leerproblemen. Dus nu is de vraag: wat kun je doen om deze kinderen te ondersteunen en ervoor te zorgen dat ze zich niet gestigmatiseerd voelen?
“Vertel het mij en ik vergeet het. Leer mij en ik onthoud het. Betrek mij er bij en ik leer.”
Wat voor dingen voelen kinderen met leerproblemen?
Het komt heel vaak voor dat kinderen met leerproblemen emotioneel ongemak ervaren vanwege hun beperkingen. Deze gevoelens kunnen variëren van frustratie en verdriet tot angst. Natuurlijk mogen we niet vergeten dat dit soort emoties bij vrijwel alle kinderen voorkomen.
Maar waaraan kunnen ouders zien dat hun kind dit soort ongemak ervaart? Er zijn veel waarschuwingssignalen waar je op kunt letten. De emoties die we zojuist opnoemden kunnen zich op elk moment voordoen, vooral in school-gerelateerde situaties. Deze emoties kunnen zich op verschillende manieren uiten: bijvoorbeeld huilen, piekeren, hoofdpijn, buikpijn en ruzie zoeken.
“Door te snel te leren wat onze beperkingen zijn, leren we nooit wat onze krachten zijn.”
-Mignon McLaughlin-
Dat ik leerproblemen heb betekent niet dat ik minder intelligent ben
De gevoelens die we opnoemden, kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is dat kinderen met leerproblemen vaak denken dat ze ‘dommer’ zijn dan andere kinderen. Het is buitengewoon belangrijk dat ouders hun kinderen helpen om zich over deze gedachte heen te zetten. Simpelweg omdat deze gedachte gewoon niet klopt.
Tegelijkertijd moeten de ouders ook (duidelijk en op het juiste niveau voor hun kind) uitleggen wat leerproblemen zijn. Het kind moet van dit gesprek weglopen met een duidelijk begrip dat het niets te maken heeft met hoe intelligent iemand is.
Ouders moeten ook de boodschap overbrengen dat leerproblemen hebben niet betekent dat iemand minder waard is. De mensen om hen heen zullen niet minder van hen gaan houden vanwege hun leerproblemen.
Dit laatste deel is uiterst belangrijk. Als kinderen zien dat hun ouders er moeite mee hebben dat ze leerproblemen hebben, dan zullen ze het gevoel krijgen dat er iets mis met hen is. Ouders moeten de touwtjes in handen nemen en altijd een positieve houding aannemen tegenover hun kinderen.
Ben ik anders omdat ik leerproblemen heb?
Naarmate we ouder worden, beginnen we steeds meer te begrijpen dat iedereen is zoals hij is. In de psychologie noemen we dit concept ‘individuele verschillen.’ Toen we nog jong waren, wilden de meesten van ons echter simpelweg zijn zoals de rest. Of tenminste, als we al anders waren, moest dit in ieder geval niet op een negatieve manier zijn. Daarom is het zo belangrijk om in te grijpen en je kind te helpen om de wortels en gevolgen te begrijpen van hetgeen hem het gevoel geeft anders te zijn.
Als je ze hierbij wilt helpen, moet je ervoor zorgen dat ze ook aandacht krijgen als ze gelijk hebben. Het moet niet alleen gebeuren als ze fouten maken vanwege hun leerproblemen.
Want hoe goed je intenties ook zijn, het helpt niet om je alleen op hun fouten te concentreren. Daarom is het ook zo belangrijk om hen positieve versterking te geven wanneer ze iets goed doen.
Onderzoek ten slotte of het ondersteuningssysteem en het aangepaste curriculum van je kind wel werkt voor hem. Wellicht is het nodig om enkele aanpassingen te maken vanwege emotionele en sociale veranderingen. In dat geval moeten ouders en leerkrachten samenwerken om het kind het allerbeste te geven.
“Ik heb geleerd dat mensen zullen vergeten wat je zei, mensen zullen vergeten wat je hebt gedaan, maar mensen zullen nooit vergeten wat voor gevoel je hen gaf.”
-Maya Angelou-
Al deze moeite put mij uit: wanneer we kinderen met leerproblemen overbelasten
Vergeet niet dat kinderen met leerproblemen meestal meer tijd en moeite moeten besteden aan hun huiswerk. Al deze extra concentratie kan hen gefrustreerd en boos maken, dus het is belangrijk dat hun ouders hen helpen hiermee om te gaan.
Het kan ook zeer motiverend en productief zijn om met kleinere doelen te werken die makkelijker te bereiken zijn. Op die manier zullen ze het gevoel hebben dat ze vooruitgaan, in plaats van omhoog te kijken naar een onmogelijk steile berg. Deze eenvoudige stap is absoluut van fundamenteel belang.
Voordat we dit artikel afronden, willen we nog een ding delen dat een grote impact zal hebben op het emotionele welzijn van kinderen met leerproblemen: iets vinden waar ze goed in zijn. Een activiteit of sport waar ze van genieten, iets dat hen een voldaan gevoel geeft. Het hebben van leerproblemen kan emotioneel veel invloed hebben op kinderen, maar je hebt het in je macht om je kind te helpen zich beter te voelen over zichzelf.
Afbeeldingen met dank aan Ben White, Michal Parzuchowski en Element 5 Digital.