De boemerang-generatie: kinderen die weer bij hun ouders wonen

De boemerang-generatie: kinderen die weer bij hun ouders wonen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Alejandro Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Een van de snelst groeiende trends in de westerse wereld is de boemerang-generatie. Deze generatie bestaat uit ‘kinderen’ die na een tijdje zelfstandig te zijn geweest weer bij hun ouders intrekken.

Onafhankelijkheid kan ook in deze context een paar verschillende dingen betekenen. Het kan zijn dat ze in een studentenhuis hebben gewoond tijdens hun studie of dat ze al langer volwassen zijn en terug moeten verhuizen omdat ze hun baan zijn kwijtgeraakt.

Sommige deskundigen zeggen ook dat jongeren die op een bepaalde manier financieel afhankelijk zijn van hun ouders deel uitmaken van de boemerang-generatie. Deze groep heeft misschien een eigen huis, maar ze krijgen financiële steun van hun ouders.

De trend is de afgelopen jaren in West-Europese landen en Noord-Amerika omhooggeschoten. In andere delen van de wereld, zoals Oost-Europa en Azië, is deze trend echter lang niet zo groot.

Hoe dan ook, dit concept zou niet zo lang geleden nog ondenkbaar zijn geweest. Wat heeft precies de opkomst van de boemerang-generatie veroorzaakt?

Vrouw met koffer

De boemerang-generatie: is het goed of slecht?

Er zijn een aantal deskundigen die hebben besloten om zich te richten op het op een positieve manier bestuderen van het grote aantal mensen dat weer bij hun ouders gaat wonen.

Zij stellen dat deze jongeren niet bang zijn om hulp te vragen, wat zou kunnen betekenen dat ze een hoger niveau van emotionele intelligentie hebben. Ze zeggen ook dat dit zou kunnen betekenen dat ze een betere relatie met hun familie hebben dan vorige generaties hebben gehad.

De meerderheid van de onderzoekers die dit fenomeen bestuderen vinden het echter een slechte zaak. Er zijn een heleboel mogelijke aspecten die tot de opkomst van de boemerang-generatie zouden kunnen hebben geleid.

Dit zijn de meest waarschijnlijke en belangrijkste:

  • de hoge werkeloosheid onder jonge mensen
  • hoge kosten van het levensonderhoud
  • het onvermogen van de millennial-generatie om zich aan te passen aan de werkelijkheid van het leven

Hoge werkloosheid en hoge kosten van het levensonderhoud

Het is geen geheim dat de arbeidsmarkt in veel landen niet heel erg positief is. Na de economische recessie van 2008 (ook bekend als de ‘Grote Recessie’, omdat het de ergste is die we sinds de Grote Depressie in 1929 hebben gehad), zijn er veel banen geschrapt en is het veel moeilijker geworden om werk te vinden.

Dit heeft gevolgen voor iedere groep in de samenleving, maar vooral voor jongeren. Volgens officiële gegevens heeft de Europese Unie een gemiddeld werkloosheidspercentage van 15 procent onder mensen jonger dan 25 jaar.

In sommige landen, zoals Spanje, ligt dat cijfer dichter bij 40 procent. Dan heb ik het nog niet eens over de andere factoren die een rol spelen bij het onvermogen van jongeren om in hun levensonderhoud te voorzien. Ook zaken als ongeschoold werk en extreem lage lonen zijn belangrijke kwesties.

Als je daar de inflatie en de hogere kosten van levensonderhoud (vooral als het gaat om huurprijzen) bij optelt, is het niet vreemd dat veel jongeren besluiten om weer bij hun ouders in te trekken. De belangrijkste oorzaak van het bestaan van de boemerang-generatie is dus vooral economische tegenspoed.

Verdrietige jonge man

Onvermogen van millennials om zich aan te passen aan het leven

Maar geld is niet de enige reden waarom jongeren weer bij hun ouders gaan wonen. Er zijn genoeg problemen waar we het hier over kunnen hebben. Een aantal, zoals helikopter-ouders, springt er echter echt uit. Door dit soort dingen zijn millennials niet zelfverzekerd genoeg om een zelfstandig leven te beginnen.

Zelfvertrouwen is een eigenschap die van vitaal belang is. Dit is sinds de geschiedenis van de mensheid al zo geweest. Het is vooral nu belangrijk vanwege alle veranderingen in onze samenleving.

De kloof tussen de verwachtingen van millennials en de werkelijkheid heeft er echter voor gezorgd dat velen van hen zich verloren voelen. Ze zitten gevangen tussen twee totaal verschillende manieren van kijken naar de wereld.

  • De manier van hun ouders, omdat toen het idee dat je met een diploma vanzelfsprekend wel een goede baan zal vinden nog waar was.
  • De manier van hun jongere broers en zussen, omdat ze zich hebben gerealiseerd dat dat in de wereld van vandaag niet meer werkt.

Hoewel ze het advies van hun ouders opvolgen en een diploma halen, kunnen veel jongeren toch geen werk vinden. Omdat ze denken dat de wereld nog steeds is zoals 50 jaar geleden, besluiten ze te blijven studeren. Ze behalen een masterdiploma, leren talen, of lopen onbetaalde stages.

De gevolgen van de moderne tijd

De gevolgen van dat alles? Veel jongeren van bijna 30 jaar oud verdienen minder dan 1.000 euro per maand in Europa, ook al werken ze 40 uur per week (en soms veel meer).

Tot overmaat van ramp zijn de meesten van hen niet in staat zich aan te passen aan deze nieuwe sociale realiteit. Ze blijven proberen om dezelfde levensstijl te bereiken als hun ouders, maar ze volgen een schema dat niet meer werkt.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Parker, K. (2012). The Boomerang Generation – Feeling OK about Living with Mom and Dad. Pew Social & Demographic Trends.
  • Berngruber, A. (2015). ‘Generation boomerang’ in Germany? Returning to the parental home in young adulthood. Journal of Youth Studies. https://doi.org/10.1080/13676261.2015.1039969
  • Marron, M. B. (2015). New generations require changes beyond the digital. Journalism and Mass Communication Educator. https://doi.org/10.1177/1077695815588912

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.