Vijf van de beste musicals uit de filmgeschiedenis

Musicals verleiden de kijker en vrolijken op met pakkende liedjes vol pit, emotie en enthousiasme. We geven je een lijst met vijf van de beste in de geschiedenis van de cinema.
Vijf van de beste musicals uit de filmgeschiedenis
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Francisco Jimenez Criado

Laatste update: 25 augustus, 2023

In de filmwereld hebben de verschillende genres de erfenis achtergelaten van zowel belangrijke als originele films. In dit opzicht heeft muziek een heel belangrijke rol gespeeld, omdat het vaak fungeert als aanvulling op de producties. Maar het kan ook een op zichzelf staande rol spelen. We gaan vijf van de beste musicals uit de filmgeschiedenis bekijken.

Dit genre wordt gekenmerkt door een andere aanpak dan die van andere soorten films. De films zijn opgedeeld in episodes die verteld worden via zang en dans. Ze stellen ons, de kijkers, in staat om de werkelijkheid even te verlaten en de wereld van het fantastische binnen te stappen.

Laten we eens kijken naar vijf van de beste musicals in de filmgeschiedenis

1. The Wizard of Oz (1939)

Productiemaatschappij Metro-Goldwyn-Mayer en regisseur Victor Fleming waren hoofdverantwoordelijk voor The Wizard of Oz. Het is een van de grote filmklassiekers die tegenwoordig wordt beschouwd als een cultfilm. Maar eigenlijk is het een kindersprookje. De musical, gemaakt in technicolor, toont verschillende fantastische omgevingen die de kijker betoveren.

De hoofdpersoon Dorothy Gale, gespeeld door Judy Garland, wordt vergezeld door drie andere unieke personages: de Vogelverschrikker, de Blikken Man en de Laffe Leeuw. Samen reizen ze naar Smaragd-Stad om de beroemde Oz te ontmoeten. Ze hopen dat hij hun wensen inwilligt.

“Harten zullen nooit praktisch zijn totdat ze onbreekbaar kunnen worden ge maakt.”

Frank Morgan

Mary Poppins (1964)

Deze kindermusical is geregisseerd door Robert Stevenson en bestaat uit momenten van komedie, animatie en fantasie. Julie Andrews speelt Mary Poppins, een rol die haar wereldwijde bekendheid en een Oscar voor beste actrice opleverde. De film zelf won ook andere prijzen.

De fantasiesfeer wordt weerspiegeld in het verhaal zelf. Mary Poppins is een gouvernante die uit de wolken komt zweven onder een paraplu. Ze begint het huis van een gezin te organiseren waar de kleintjes de gewoonte hebben gekregen om kindermeisjes die op hen passen het leven onmogelijk te maken.

Alles verandert echter met Mary. Er staan hen vele avonturen te wachten, begeleid door uitstekende liedjes die deze film tot een van de beste musicals ooit maken.

3. Grease (1978)

Grease is voor veel regisseurs een referentie geweest. Bovendien was dit de productie die John Travolta en Olivia Newton-John naar het sterrendom bracht. De regisseur, Randal Kleiser, benadrukte het belang van het overbrengen van jeugdige energie, vergezeld van pakkende liedjes.

Het vertelt het romantische verhaal van Sandy en Danny, een mooi stel dat samen van een hele zomer geniet. Maar, zoals dat gaat met een typische zomerromance, zodra de herfst aanbreekt moet iedereen weer terug naar huis. Onverwacht ontmoeten Sandy en Danny elkaar weer op de Rydell High School, maar de dingen zullen nooit meer hetzelfde zijn.

4. Les Miserables (2012)

Regisseur Tom Hooper presenteert een van de beste musicals van de 21e eeuw, vol emotie, drama en romantiek. Acteurs van internationale faam, zoals Hugh Jackman en Russell Crowe, geven de film erkenning en een geweldige acteerkwaliteit. Dit gaat gepaard met de essentie van de schrijver, Victor Hugo, en de sfeer van armoede van de negentiende eeuw.

Een ex-gevangene genaamd Jean Valjean zorgt voor Cosette, het dochtertje van Fantine. Vanaf dat moment vinden er verschillende gebeurtenissen plaats die de aandacht van de kijker trekken, zowel door het verhaal zelf als door het barokke decor.

“Liefde is een deel van de ziel zelf en het is van dezelfde aard als de hemelse ademhaling van de atmosfeer van het paradijs.”

-Victor Hugo-

5. La La Land (2016)

Dit is een van de beste musicals uit de filmgeschiedenis die bij de première grote erkenning kreeg. Het boekte ook een enorm succes aan de kassa. Bovendien won het zes Oscars, waaronder één voor beste regisseur Damian Chazelle.

La La Land is een prachtig liefdesverhaal dat zowel passie als liefde uitbeeldt en wordt begeleid door een prachtig vertoon van muziek en dans.

Mia (Emma Stone) en Sebastian (Ryan Gosling) zijn allebei artiesten die een apart leven leiden. Zij wil actrice worden, terwijl hij jazzpianist is. Hun paden kruisen en ze worden verliefd. Maar het feit dat ze allebei doorgaan met hun professionele carrière bedreigt hun relatie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


    • Adorno, T. W., & Eisler, H. (1981). El cine y la música (Vol. 64). Editorial Fundamentos.
    • Miret, R., & Balagué, C. (2009). Películas clave del cine musical. Ediciones Robinbook.
    • Radigales Babí, J. (2015). La música en el cine. Editorial UOC.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.