Curiositeiten van de grote filosofen
Sommige van de grote filosofen leidden een merkwaardig leven of waren betrokken bij merkwaardige gebeurtenissen.
Geen wonder, als je bedenkt dat deze denkers de wereld vanuit nieuwe, diepere en meestal ontwrichtende perspectieven wisten te bekijken. Een van de grote filosofen over wie veel anekdotes bestaan is de beroemde Diogenes van Sinope, die besloot om in een vat te gaan wonen. Er wordt gezegd dat hij graag in het openbaar poepte, zelfs in volle theaters.
En als iemand hem niet mocht, plaste hij op hem. Diogenes de Cynicus wordt ook herinnerd om zijn geestige uitbarstingen. De beroemdste hiervan vond plaats toen Alexander de Grote (Spaanse link) hem kwam bezoeken en hem vertelde dat hij alles kon vragen wat hij wilde.
Diogenes antwoordde dat hij hem alleen vroeg zich terug te trekken om de zonnestralen niet te blokkeren. Laten we eens kijken naar andere curiositeiten van de grote filosofen.
“Op een dag, terwijl hij per boot reisde, brak er een gevaarlijke storm uit, waardoor de filosoof werkelijk doodsbang was.Deze houding wekte de spot van de matrozen en de rest van de passagiers, zodat iemand hem vroeg: ‘Hoe komt het dat jij, een wijs man, bang bent om je leven te verliezen, terwijl een onwetende zoals ik niet bang is?’ En Aristippus antwoordde: “De verklaring is, zoals je zelf toegeeft, dat we heel verschillende levens te redden hebben, en ik zou het niet erg vinden om mijn leven te verliezen als het net zo was als het jouwe.”
-Jaime Fernández-Blanco Inclán-
Curiositeiten van de grote filosofen uit de oudheid
Onder de grote filosofen uit de oudheid over wie anekdotes zijn verteld zijn de beroemde Socrates. Zo zegt men dat hij een bijnaam had: “de horzel van Athene”. Dit komt omdat hij, naar het schijnt, zo scherp en puntig was in zijn beschouwingen dat hij bijna iedereen met macht in Athene het leven zuur wist te maken.
Er wordt ook gezegd over Socrates dat hij ooit een aanbod kreeg van een rijke Athener. Hij wilde dat hij de opvoeding van zijn zoon op zich zou nemen, waarop de filosoof antwoordde dat het hem 500 drachmen zou kosten, wat in die tijd een aanzienlijk bedrag was.
De man vond het te duur en zei: “Dat is te veel geld. Daarmee kan ik een ezel kopen”. Socrates antwoordde: “Je hebt gelijk. Ik raad je aan er een te kopen en dan heb je er twee.”
Een andere grote filosoof uit de oudheid was Thales van Miletus. Hij was een van de eersten die het onderwerp van de sterfelijkheid van de ziel behandelde en de betekenis van een zonsverduistering beschreef.
Hij zou ooit een vrouw hebben uitgenodigd om naar de sterren te kijken. Waarschijnlijk wilde hij haar verleiden terwijl hij erover sprak, maar met zoveel pech dat hij in een gat viel. De vrouw zei tegen hem: “Hoe kun je met mij praten over wat er aan de hemel is, als je niet eens in staat bent om op te merken wat er onder je voeten is”.
Andere curiositeiten van grote filosofen
Descartes was een van de andere grote filosofen van de moderne tijd. Er wordt gezegd dat hij een hekel had aan vroeg opstaan en in feite wel 12 uur sliep. Hij dacht dat slaap het beste voedsel voor de hersenen was, dus stond hij nooit op voor de middag. Hij werkte altijd vanuit bed.
Jeremy Bentham is een van de meest excentrieke filosofen uit de geschiedenis. Hij was de grondlegger van het utilitarisme en een waar genie, maar hij had een vreemde gewoonte: hij sprak tegen zijn wandelstok: hij gaf hem zelfs een naam.
Bentham was eenzaam, slecht gehumeurd en vermaakte zich zelden. In zijn testament liet hij een ongebruikelijke opdracht achter: een van zijn vrienden moest zijn lijk in het openbaar ontleden. Zijn laatste wil werd uitgevoerd. Zijn overblijfselen werden gemummificeerd en in een glazen kist gelegd.
Vandaag de dag zijn ze nog steeds te zien op het University College in Londen. En om aan te tonen dat zelfs de grote filosofen niet ontsnappen aan menselijke ellende, is er geen beter voorbeeld dan Immanuel Kant.
Zijn hele leven leed hij aan ernstige darmproblemen. Hij had werkelijk martelende momenten waarop hij niet kon boeren, want alleen dit verloste hem van zijn zwaarte en volheid. In de laatste jaren van zijn leven was er na het eten een knobbel in zijn buik te zien, waarschijnlijk een tumor.
Andere rariteiten
Laten we het tot slot hebben over Bodhidharma, een van de grote Oosterse filosofen en grondlegger van Zen. Het lijkt erop dat hij vanuit Centraal- of Zuid-Azië in China aankwam en meteen opviel door zijn wijsheid, maar ook door zijn excentriciteiten.
Hij werd uitgenodigd om een soort lezing over het boeddhisme te geven. Bodhidharma nam de uitnodiging aan en toen hij aankwam, ging hij zitten, in de lotushouding, en mediteerde enkele uren. Hij sprak geen enkel woord.
Na een tijdje stond hij op en vertrok. Deze filosoof wilde lid worden van het Shaolin-klooster, maar om onduidelijke redenen werd hem de toegang geweigerd. Hierna verhuisde hij naar een nabijgelegen grot en begon opnieuw te mediteren. Hij deed dit negen jaar lang, totdat de monniken hem toelieten.
Eenmaal in het klooster bekritiseerde hij de leerlingen vanwege hun slechte fysieke conditie. Om dit te verhelpen introduceerde hij vechtsporten in het lesprogramma. Zo werd Shaolin Kung Fu geboren. Zo waren sommige grote filosofen: briljant en verbazingwekkend.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Coenen, E. (2018). Diógenes y Alejandro Magno en las tablas barrocas. In Ecos y resplandores helenos en la literatura hispana: siglos XVI-XXI (pp. 261-276). Sociedad Española de Estudios Clásicos.
- Crimmins, J. E. (2015). Jeremy Bentham.
- Strosetzki, C. (2007). El sabio entre el asombro y la curiosidad. Universitäts-und Landesbibliothek Münster.