Curiositeiten over vriendelijkheid

Vriendelijkheid is een van de krachtigste krachten in de wereld. Het is niet overdreven om te zeggen dat het dankzij de vrijgevigheid van veel mensen is dat we hier zijn en erover lezen. In dit artikel zullen we het dus hebben over merkwaardige feiten die te maken hebben met deze deugd.
Curiositeiten over vriendelijkheid

Laatste update: 24 januari, 2025

Vriendelijkheid is een van de meest waardevolle deugden omdat het een bron van voldoening is. Dat geldt zowel voor degenen die het beoefenen als voor degenen die ervan profiteren. De menselijke geschiedenis staat bol van wrede episodes, maar ook van daden van vriendelijkheid die zelfs de loop der gebeurtenissen hebben veranderd en het leven van veel mensen volledig hebben veranderd.

Een van de bekendste daden van vriendelijkheid was die van Oskar Schindler. Dat vormde de inspiratie voor de beroemde film Schindler’s List. Deze man slaagde erin om tijdens de Tweede Wereldoorlog de levens van zo’n 1200 Joden te redden door zichzelf op het spel te zetten. Hiervoor kreeg hij in 1963 de titel “Rechtvaardige onder de Volkeren”.

Een ander voorbeeld van vriendelijkheid vond plaats in 2020. De Ieren doneerden een groot bedrag aan de Navajo- en Hopi-families, twee Amerikaans-Indiaanse gemeenschappen die ernstig verarmd waren door de gezondheidscrisis.

Ze deden dit als reactie op de vrijgevigheid van deze gemeenschappen, die in 1847, ondanks dat ze erg arm waren, 170 dollar inzamelden en naar Ierland stuurden om te helpen tijdens de Grote Hongersnood. Hier zijn enkele andere interessante feiten over vriendelijkheid.

Antropoloog Oliver Curry van de Universiteit van Oxford stelt dat vriendelijkheid geworteld is in onze essentie als soort, omdat mensen sociale dieren zijn.

De moderne wetenschap heeft nog geen kalmerend medicijn voortgebracht dat zo effectief is als een paar vriendelijke woorden.”

Sigmund Freud



Enkele curiositeiten over vriendelijkheid

Alles wijst erop dat vriendelijkheid “besmettelijk” is. Het lijkt erop dat we gevoeliger zijn voor de behoeften van anderen als we in een omgeving leven waar vriendelijkheid, consideratie en vrijgevigheid de boventoon voeren. Het welzijn dat deze gedragingen teweegbrengen is voldoende om vriendelijk gedrag te inspireren, te stimuleren en te versterken.

Vriendelijkheid is een deugd van gelukkige mensen. Het is ook mogelijk om het andersom uit te drukken: geluk wekt vriendelijkheid op. In het algemeen leidt goed doen voor anderen ertoe dat we ons beter voelen over onszelf. Dit voedt op zijn beurt gevoelens van vreugde en welzijn.

De expert Richard Layar, ook van de Universiteit van Oxford, zegt het zo: “goed doen maakt je gelukkiger en gelukkiger zijn zorgt ervoor dat je vriendelijke daden verricht”.


Wellicht vind je dit artikel ook interessant: Cognitieve vriendelijkheid als een psychologische verplichting


Genetica 

Alles wijst erop dat vriendelijkheid ook verband houdt met genetica. Wetenschappers van de Universiteit van Bonn (Duitsland) hebben hier onderzoek (Engelse link) naar gedaan. Zij ontdekten dat mensen die een specifiek gen bezitten, genaamd COMT, twee keer zo vriendelijk zijn als mensen die deze genetische component niet hebben.

Een ander onderzoek (Engelse link) werd uitgevoerd door psycholoog Gary Lewis van de Universiteit van Edinburgh. Het werd gepubliceerd in Biology Letters. De onderzoekers bestudeerden het gedrag van bijna 1000 identieke en niet-identieke tweelingen. Ze hielden rekening met zowel de genetische component als de gezinsomgeving.

De resultaten gaven aan dat bij vrouwelijke tweelingen de genetische factor hun prosociale of zorgzame gedrag met 48% beïnvloedde. Bij mannen was de invloed slechts 20%. Hoewel het onderzoek niet overtuigend is, suggereert het wel het belang van de genetische component.

Aan de andere kant is ontdekt dat vriendelijkheid en altruïstisch gedrag in verband worden gebracht met een specifiek gebied in de hersenen dat de subgenual anterior cingulate cortex wordt genoemd.


Misschien vind je dit artikel ook interessant: Oprechte vriendelijkheid is een universele taal


Het konijneffect

Het konijneffect, of het rabit effect, is de titel van een boek van Columbia University psychiater Kelli Harding. Het boek werd geïnspireerd door een laboratoriumongeluk in Nieuw-Zeeland. Het gebeurde in 1978, toen Dr. Robert Nerem een experiment uitvoerde op konijnen.

Het doel van de wetenschapper was om de relatie tussen een vetrijk dieet en de gezondheid van het hart te bestuderen bij een groep witte konijnen. Na enige tijd analyseerden de onderzoekers de hoeveelheid vetafzettingen in de bloedvaten van de dieren. De meeste konijnen vertoonden de verwachte resultaten: een hoog cholesterolgehalte. Een kleine groep konijnen was echter bijna gezond.

Het verrassende resultaat leidde ertoe dat ze verschillende hypotheses gingen onderzoeken. Uiteindelijk concludeerden ze dat dit afwijkende resultaat te wijten was aan het feit dat deze groep gezonde konijnen onder de hoede had gestaan van een postdocstudent die erg aanhankelijk met ze was geweest. Deze resultaten zijn herhaald. Zo krachtig is de kracht van vriendelijkheid.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lewis, G. J., & Bates, T. C. (2011). A common heritable factor influences prosocial obligations across multiple domains. Biology Letters, 7(4), 567-570.
  • Palacios, J. M. (2008). Bondad moral e inteligencia ética: nueve ensayos de la ética de los valores. Bondad moral e inteligencia ética, 1-155.
  • Reuter, M., Frenzel, C., Walter, N. T., Markett, S., & Montag, C. (2011). Investigating the genetic basis of altruism: the role of the COMT Val158Met polymorphism. Social cognitive and affective neuroscience, 6(5), 662-668.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.