Couvade of mannenkraambed: wat is het?
Hoewel de meeste artikelen over psychologie gericht zijn op bekende mentale stoornissen zoals depressie en angst, bestaan er nog veel meer soorten psychische problemen waar we last van kunnen hebben. Een van de meest curieuze is de couvade, ook bekend als het mannenkraambed.
Dit verschijnsel doet zich voor bij toekomstige vaders en zorgt ervoor dat zij typische zwangerschapsklachten ervaren. In dit artikel zullen we de meestvoorkomende symptomen van dit verschijnsel en de mogelijke oorzaken ervan bespreken.
Couvade: wat is het?
Couvade is het verschijnsel waarbij een man die een zwangere vrouw heeft zelf ook zwangerschapsverschijnselen begint te vertonen. Hoewel niemand precies weet wat de oorzaak van dit verschijnsel is, denkt men dat het gebeurt wanneer de man te veel meeleeft met de zwangere vrouw en de lichamelijke veranderingen die zij doormaakt.
Het verschijnsel zorgt zelfs voor veranderingen in de hormoonspiegels van de toekomstige papa. Recente onderzoeken tonen aan dat het testosterongehalte van de vader in kwestie in de meeste gevallen afneemt. Tegelijkertijd neemt het prolactinegehalte (een van de belangrijkste aan zwangerschap gerelateerde hormonen) toe.
Couvade wordt in de meeste gevallen niet als psychische aandoening (het Couvadesyndroom) gezien, de meeste mannen weten tenslotte dat ze niet echt zwanger zijn. Deskundigen onderscheiden het verschijnsel bovendien van andere psychische stoornissen zoals de schijnzwangerschap.
Dit laatste is een toestand waarin een vrouw zwangerschapssymptomen ervaart terwijl zij niet zwanger is. Beide verschijnselen vallen echter onder psychosomatische stoornissen, ofwel aandoeningen waarbij de geest echte lichamelijke veranderingen teweegbrengt.
Meestvoorkomende symptomen
De symptomen van dit verschijnsel doen zich meestal rond het eerste trimester van de zwangerschap voor en verdwijnen meestal zodra de baby is geboren. Dit, en het gegeven dat het geen echt gezondheidsrisico oplevert, maakt dat men de couvade niet als een ernstig probleem beschouwt.
De meeste symptomen die dit verschijnsel veroorzaakt, kunnen echter behoorlijk hinderlijk zijn. Enkele van de meestvoorkomende zijn:
- Ochtendmisselijkheid.
- Stemmingswisselingen, verhoogde prikkelbaarheid en verhoogde emotionele gevoeligheid.
- Eetbuien en aversie tegen bepaalde voeding en geuren.
- Plotselinge gewichtsveranderingen (gewichtstoename en/of gewichtsverlies).
- Darmproblemen zoals diarree, winderigheid of maagpijn.
- Buikpijn die lijkt op weeën.
Mogelijke oorzaken van couvade
Hormonale veranderingen
Sommige deskundigen zijn van mening dat de hormonale veranderingen die een zwangere vrouw ervaart, op hun beurt de hormonen van de man kunnen beïnvloeden, wat zou verklaren waarom er een afname van testosteron en een toename van prolactine is.
Overmatige empathie
Uit sommige onderzoeken blijkt dat mannen die de neiging hebben om zich overmatig in te leven in hun partner, eerder symptomen van dit syndroom zullen vertonen. Dit betekent dat de bereidheid van de man om te helpen de last te dragen of zijn verlangen om actief deel te nemen aan de zwangerschap dit verschijnsel zou kunnen veroorzaken.
Angst en stress
Een zwangerschap betekent een belangrijke verandering in het leven van een echtpaar. Het kan dan ook een stressvolle situatie worden die angst bij de vader kan veroorzaken. Te veel angst is gerelateerd aan een afname van testosteron. Volgens onderzoekers verklaart dit enkele van de symptomen van couvade.
Jaloezie
Als laatste zou het volgens sommige psychologen zo kunnen zijn dat mannen bij wie dit verschijnsel zich voordoet, jaloers zijn op de moeder (omdat ze een nieuw leven in zich voelen ontwikkelen).
Het kan ook zijn dat ze jaloers zijn op de baby (omdat ze niet langer de belangrijkste persoon in het leven van hun partner zullen zijn). Deze jaloezie kan het verschijnsel veroorzaken, omdat het een soort van onbewuste manier is om aandacht te trekken.
Hoewel het behoorlijk vervelend kan zijn, is couvade absoluut niet gevaarlijk. Heb je er erg veel last van, weet dan dat een psycholoog je kan helpen het te overwinnen.