Enkele citaten over vriendschap: stof tot nadenken

Enkele citaten over vriendschap: stof tot nadenken
Sergio De Dios González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Laatste update: 19 augustus, 2023

Soms noemen we mensen vrienden maar zijn ze dat eigenlijk niet. Het zijn mensen die gebruik van ons maken om iets terug te krijgen. Wanneer we ze dan nodig hebben, zijn ze er niet. Maar we vinden manieren om dit gedrag te verantwoorden omwille van de liefde die we voor hen voelen. Gezegden en citaten over vriendschap kunnen ons er echter aan herinneren dat we onszelf niet zo moeten laten misleiden.

Vrienden zijn een zegen. Maar je moet een onderscheid weten te maken tussen ‘vrienden’ en ‘kennissen’. Niet iedereen verdient onze bezorgdheid of tijd. Vriendelijk en gul zijn tegenover anderen is een prachtige kwaliteit. Maar we mogen mensen niet over ons heen laten lopen.

Een echte vriend zal je nooit dit soort hoofdpijn bezorgen. Uiteraard kunnen sommige van hun gedragingen je ergeren. Nu en dan maken ze je kwaad of beginnen ze ruzie te maken. Maar wanneer je hen nodig hebt, dan zijn ze er voor jou.

Regen of zon, zelfs al heeft hij betere dingen te doen, een echte vriend ziet je graag en toont dat ook. Wat uiteindelijk van belang is, zijn daden en niet de goedbedoelde woorden.

We geven je in dit artikel zes prachtige citaten over vriendschap. Stof tot nadenken…

Zes citaten over vriendschap die je echt doen nadenken

“Hij die een vriend zonder gebreken zoekt, zal zonder vrienden achterblijven.”

Dit is een Turks gezegde. Het zet ons aan om na te denken over wat wij van anderen eisen in vergelijking met wat we van onszelf eisen.

Niemand is perfect, want we zijn allemaal mensen. En zoals alle mensen hebben we gebreken die onze geliefden respecteren (en misschien zelfs waarderen).

Iemand afwijzen omdat we zijn gebreken niet leuk vinden, zegt veel over ons eigen zelfbeeld. Als je vrienden goed, trouw en nobel zijn, dan zou al het andere niet te belangrijk moeten zijn. Focus op de prachtige dingen die vrienden je geven en niet op hun kleine fouten.

Citaten over vriendschap

“Vrienden vergroten de vreugde en delen het verdriet.”

Dit is een citaat van de beroemde filosoof Francis Bacon. Hij wist erg goed dat gedeelde vreugde dubbel gevierd wordt. De mens is een sociaal dier, hoe hard hij ook probeert zichzelf af te zonderen. Er is dus geen beter gevoel dan je begrepen en gesteund te voelen door vrienden in goede en slechte tijden.

Vriendschap zorgt ervoor dat we dubbel en dik van geluk proeven, terwijl het de impact van verdriet verkleint. Een goede vriend zal altijd weten wanneer hij moet luisteren of jou doen lachen.

“Vrienden zijn net als goede boeken: het is niet belangrijk of je er veel hebt, maar dat ze goed zijn.”

Citaten over vriendschap zijn vaak van een anonieme bron, zoals deze. Veel mensen meten hun persoonlijke waarde naargelang het aantal vrienden dat ze hebben. Maar dit is een vergissing.

Kwantiteit is niet hetzelfde als kwaliteit. Onthoud dat je je goede vrienden op één hand kan tellen.

De mensen die pochen dat ze vrienden over de hele wereld hebben, hebben vaak niet één echte vriend. Met een echte vriend hoef je niet te doen alsof je iemand bent die je niet bent. Want in die vriendschap heb je een speciale band.

“Een vriend is iemand die alles van je weet en toch van je houdt.”

-Elbert Hubbard-

Citaten over vriendschap

“Een valse vriend is net als een schaduw die ons volgt wanneer de zon schijnt.”

De Italiaanse schrijver Carlo Dosis waarschuwt ons voor de mensen die zichzelf vrienden noemen maar het in werkelijkheid niet zijn. Want ze zijn alleen bij jou als het leven goed gaat en wanneer de wereld je toelacht. Ze geven alleen om jou omwille van je invloed op anderen, niet omdat ze jouw vriendschap echt willen.

Maak je geen zorgen als je in het begin moeite hebt om het onderscheid te maken tussen echte en valse vrienden. Wanneer je moeilijke tijden doormaakt, zal je merken dat bepaalde ‘vrienden’ afwezig zijn of weinig bezorgdheid tonen. Hecht waarde aan de vrienden die bij je blijven, niet aan die mensen die jou ontgoocheld hebben.

“Neem afstand van de vriend voor wie je een middel bent en niet een doel.”

Deze raad komt van Ramón y Cajal en is een zeer goed advies. Als je merkt dat iemand jou gebruikt, blijf dan uit zijn buurt. Je verdient dergelijke mensen niet in je leven. Een echte vriend zal altijd eerlijk tegen je zijn. Hij zal je nooit alleen in zijn eigen voordeel gebruiken.

Als je dit niet wil bespreken of geen conflict met die persoon wil uitlokken, dan kan je het best geleidelijk afstand nemen. Doe het subtiel. Als hij uitleg vraagt, geef hem dan uitleg. In tegenstelling tot die vrienden zal jij tenminste eerlijk zijn.

“Als je over iemand een oordeel wil vellen, bekijk dan wie zijn vrienden zijn.”

De Franse schrijver en theoloog Fenelon is de maker van deze zin. Het is één van de meest accurate citaten over vriendschap. Denk je ook niet? Als je wil weten hoe iemand is als persoon, kijk dan met welke mensen hij zijn tijd doorbrengt. Meestal zeggen vriendschappen veel over de waarden en het karakter van een persoon.

In vriendschap is het waar dat we soms fouten maken. Maar in deze citaten over vriendschap vinden we goede raad die ons al erg ver kan brengen.

Vrienden zijn de familie die iemand kiest. Zorg voor hen dragen is dus van ultiem belang.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.