Burn-out in de liefde: wanneer genegenheid stressvol wordt

Sommige relaties zijn vermoeiend en stressvol en zorgen ervoor dat je je down voelt, ook al blijft de liefde bestaan. Wat moet je in deze gevallen doen? Is je relatie nog te redden? Ontdek het hier.
Burn-out in de liefde: wanneer genegenheid stressvol wordt
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 25 april, 2023

Veroorzaakt je relatie met je partner je veel stress? Voel je je emotioneel laag? In werkelijkheid doen sommige banden pijn. Ze gaan van passie naar wrok, genegenheid naar verwijt, en knuffels naar geschreeuw. Het zijn het soort scenario’s waarin geluk dat gedomineerd wordt door harmonie, vertrouwen en het vermogen om het met elkaar eens te zijn zelden ontkiemt.

Er wordt vaak gezegd dat liefde brandt. We hebben het hier echter niet over de intens smeulende soort liefde die gedomineerd wordt door verlangen, oxytocine en serotonine. We bedoelen de situaties waarin verliefdheid leidt tot disfunctionele situaties waarin de ene partner te veel energie investeert en er alleen maar leed voor terugkrijgt. In feite is alles chaotisch en uitputtend.

Ongetwijfeld heb je gehoord van en mogelijk ervaring met een burn-out op het werk. Dat gebeurt wanneer de eisen van je werk je middelen te boven gaan. Je ervaart frustratie, ontmoediging en extreme emotionele en fysieke uitputting. Maar, wat als we je vertellen dat deze ervaring kan worden overgebracht naar het emotionele domein? Dat klopt, relaties kunnen ook ‘verbranden’.

Als de liefde blijft, kun je doorgaan in een relatie die door de onverenigbaarheid van jullie waarden of door communicatieproblemen onhoudbaar is geworden.

Stel in discussie
Frequente ruzies en meningsverschillen komen vaak voor bij een love burnout.

Een burn-out in de liefde

Een burn-out in de liefde is een situatie van progressieve slijtage in een relatie waarin de twee leden verenigd zijn door liefde, maar hun samenleven is onhoudbaar. Het belangrijkste probleem in dit soort situaties is dat er geen strategie wordt toegepast om de problemen op te lossen, noch dat er een einde komt aan de kwellende band.

In de regel zitten deze paren gevangen in een constante cyclus van passie, onenigheid, afstand en verzoening. Het zijn banden die verstikken, maar gevoed worden door extreme emoties en ervaringen die variëren van liefde tot minachting, verlangen tot afwijzing, en woede tot passie. Hoewel het je misschien verbaast, zijn deze achtbanen van emoties uiteindelijk even verslavend als vermoeiend.

In feite zijn het niet alleen relationele scenario’s die gedomineerd worden door conflicten. Ondanks de voortdurende tegenstellingen zijn er bepaalde elementen die het stel blijven verenigen. Bijvoorbeeld seks, verlangen, passie en liefde. Er is inderdaad iets in de relatie dat goed werkt en dat soms lonend is, maar de rest van de tijd is de relatie weinig meer dan een constante strijd.

De kenmerken van Een burn-out in de liefde

Het belangrijkste kenmerk van Een burn-out in de liefde is de fysieke en emotionele uitputting die het veroorzaakt. Partners voelen zich uitgeput, zonder kracht, energie of gevoelens van aanmoediging.

Tegelijkertijd merken ze dat ze nadenken over de vraag waarom ze doorgaan in een relatie die hen meer leed dan geluk brengt. En het antwoord is bijna altijd hetzelfde: ze kunnen een relatie waarin de liefde nog aanwezig is niet beëindigen.

De manifestatie van Een burn-out in de liefde

Een burn-out in de liefde manifesteert zich op de volgende manieren:

  • De relatie is gebaseerd op emotionele afhankelijkheid.
  • Partners eisen voortdurend blijken van genegenheid en bevestiging van elkaar, maar die zijn nooit genoeg. Bijgevolg zijn er voortdurend verwijten.
  • Ruzies en meningsverschillen ontstaan voortdurend en worden slecht opgelost. Gevoelens van wrok zijn altijd aanwezig.
  • Een van de partners heeft het gevoel dat de ander hen niet steunt of geen rekening houdt met hun gevoelens, behalve als er een bijbedoeling is.
  • Er zijn ernstige communicatieproblemen.
  • Het enige scenario waarin harmonie lijkt te bestaan is op seksueel gebied.
  • Een van de partners heeft meestal een onzekere hechtingsstijl. Daarom hebben ze behoefte aan de herbevestiging van hun geliefde. Tegelijkertijd vertrouwen ze die echter niet. Dit betekent dat hun emoties altijd verwarrend zijn. Er is bijvoorbeeld behoefte aan nabijheid maar ook aan zelfbescherming, zodat ze misschien afstand houden om niet gekwetst te raken.
  • De uitputting die Een burn-out in de liefde opwekt beïnvloedt dimensies als slaap, productiviteit en zelfs relaties met andere mensen.

De meest extreme gevallen van dit soort dynamiek kunnen leiden tot somatische aandoeningen en sociaal isolement. In feite beweert een onderzoek (Engelse link) van de Universiteit van Macedonië dat burn-out, opgevat als een extreme emotionele en fysieke uitputting, een van de meest voorkomende en uitdagende geestelijke gezondheidsproblemen is.

Als je je ervan bewust bent dat je relatie niet werkt, ondanks het feit dat de liefde blijft, kun je zelfs aan jezelf gaan twijfelen. Dit kan leiden tot extreme uitputting.

Stel in therapie
Relatietherapie stelt partners in staat om plaats te maken voor een gezondere relationele dynamiek.

Wat kan er gedaan worden?

Een burn-out in de liefde is kwetsend en uitputtend en het onderwerpt partners aan relaties die gebaseerd zijn op afhankelijkheid. Het zijn scenario’s die gevoed worden door stress. Er is behoefte aan genegenheid maar toch emotionele eenzaamheid. Een zoektocht naar aandacht en toch voortdurend verwijten. Er is liefde maar geen harmonie en geluk.

Wat kun je doen als je je op zo’n emotioneel kruispunt bevindt?

Praat met iemand en herwin je perspectief

In elke stressvolle situatie verlies je het perspectief. Dat komt omdat je hersenen op een minimaal niveau handelen en alleen maar reageren. In feite staat het in de overlevingsmodus. Dit betekent dat het echt moeilijk voor je is om na te denken en beslissingen te nemen. Daarom is het essentieel dat je met iemand uit je omgeving praat over de situatie waarin je bent ondergedompeld.

Door je lijden met een belangrijk iemand te delen, zul je je er waarschijnlijk van bewust worden dat je moet reageren. Je moet in actie komen. De psycholoog en Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman beweert dat we vaak onderhevig zijn aan de ‘illusie van focus’. Dit betekent dat je je richt op slechts één aspect van je leven en verwaarloost om al het andere te zien.

Het kan dus zijn dat je je alleen richt op je liefde voor je partner, maar niet op de schadelijke gevolgen van je relatie.

Maak afspraken over kortetermijnverbeteringsdoelen in de relatie

Een burn-out in de liefde vereist veranderingen in je relationele dynamiek. Dit kan men bereiken door professionele ondersteuning in te schakelen. Relatietherapie is een bijzonder nuttige strategie die jullie kan helpen de noodzakelijke veranderingen door te voeren. Dat neemt niet weg dat het, zoals je je kunt voorstellen, de vaste inzet van jullie beiden vereist.

Als er niets verandert, neem dan een besluit

Je relatie die zichzelf op een disfunctionele manier versterkt, moet veranderen. Stress zal alleen verdwijnen met nieuwe manieren van relateren en communiceren, samen met het bouwen van de fundamenten van een gezond, verrijkend vertrouwen. Als dit niet gebeurt, zal het probleem zich verschansen.

Als dit het geval is, moet je een beslissing nemen. Het probleem is dat de lijm die je vastplakt aan de schadelijke banden emotionele afhankelijkheid is. Ontsnappen uit deze psycho-affectieve gevangenis vereist de steun van je omgeving en ook van gespecialiseerde professionals. Pas als je de bron van de stressvolle situatie loslaat, zul je je beter gaan voelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Forth A, Sezlik S, Lee S, Ritchie M, Logan J, Ellingwood H. Toxic Relationships: The Experiences and Effects of Psychopathy in Romantic Relationships. Int J Offender Ther Comp Criminol. 2022 Nov;66(15):1627-1658. doi: 10.1177/0306624X211049187. Epub 2021 Oct 6. PMID: 34612077; PMCID: PMC9527357.
  • Solferino, Nazaria & Tessitore, M.. (2019). Human networks and toxic relationships. 10.13140/RG.2.2.18615.68001.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.