Beweging brengt beweging voort
Er bestaan vele redenen waarom we ‘statisch’ blijven en helaas bestaan er ook bepaalde omstandigheden of momenten in ons leven die ons ertoe verplichten dit te blijven.
Er bestaan momenten waarop het leven lijkt te pauzeren of momenten waarop onze dromen zo veel verder weg en onmogelijker lijken dan toen we ze nog duidelijk voor ogen zagen.
We vechten allemaal voor iets of iemand (of voor beide tegelijkertijd), maar hoe kunnen we weten of we zijn aangekomen op de plek waar we wilden zijn?
Er zijn enkele tekenen die aan ons worden doorgegeven. Sterker nog, het lijkt erop dat het geluk een kortstondige en vluchtige emotie is die wordt verdund op het moment dat onze hersenen zeggen: “ja, maar…” Dit verdriet, in de juiste mate, is ook nodig om goede momenten te waarderen.
Elke stap is nodig
Elke beslissing omvat het opgeven van iets en misschien zullen we altijd achterblijven met twijfels over hoe het zou kunnen zijn als we waren doorgegaan op de weg die we verlaten hebben. Maar wat als het achterlaten van deze weg niet voor niets was, maar juist noodzakelijk om de plek waar we ons vandaag bevinden te bereiken?
Het lijkt erop dat we het gewend zijn om doelen na te streven, zodat wanneer we er één naar tevredenheid behaald hebben, we ons gelukkig en compleet voelen.
Al snel na het behalen van ons doel injecteert onze geest ons echter met nieuwe twijfels en zorgen die ons doen betwijfelen of het echt een belangrijke prestatie was of slechts een mislukte poging. Zullen we dan nooit tevreden zijn met onszelf?
Beweging is belangrijk, maar overmatige beweging richting een abstract doel wordt obsessief en schadelijk voor ons gevoel van eigenwaarde en kan eveneens onze kijk op de wereld en onze relaties beïnvloeden.
Elke kleine stap die we zetten is belangrijk. Er bestaan vele redenen om te denken dat de wet van oorzaak en gevolg het resultaat is van kleine handelingen die we hebben verricht en dat, in de meeste gevallen, we niet wisten waar we heengingen. Het waren simpelweg kleine broodkruimeltjes die we zonder ons dit te realiseren achterlieten. Maar geloof me, elke stap is een bepalende factor geweest in ons levensproces.
We zijn geneigd om te zeggen dat ‘het leven vele wendingen kent’, maar in werkelijkheid keert het leven alleen als wij het stuur bewegen.
Thuis vanaf de bank is het onmogelijk om onze wereld te veranderen, maar het is ook onmogelijk om onze lotsbestemming te bereiken als we overdreven en overmatig veel eisen aan onszelf stellen. Het geheim is, zoals altijd, het vinden van een middenweg.
Denk nu eens aan al die dingen waarvan je ooit dacht dat je ze nooit zou doen of hebben. Hoe heb je ze gekregen? Door ernaar te verlangen ze te krijgen, ja, maar ook zonder het ook maar door te hebben. Deze dingen zijn prestaties die we al hebben geleverd en dat moeten we niet onderwaarderen.
Beweging is de stap van potentie naar actie
Er zijn veel dingen die we wel willen doen, maar die voor altijd alleen maar in onze gedachten blijven omdat we bang zijn. We stellen ons een rampzalige toekomst voor die wordt geteisterd door onzekerheid, onherstelbare schade en verwachte mislukkingen. Dit gebeurt zowel wanneer we geconfronteerd worden met kleine stappen als met grote en vitale uitdagingen.
In het eerste geval is er een oplossing: doe het. In het tweede geval is er een andere oplossing: wees geduldig en houd je voeten op de grond. Het is namelijk behoorlijk aannemelijk dat we zullen falen op de korte termijn wanneer we geconfronteerd worden met uiterst moeilijke uitdagingen. Misschien kun je dergelijke uitdagingen in het leven door middel van kleine stapjes proberen te bereiken.
Je zult duizend-en-een excuses hebben om iets niet te doen en je angsten zullen maar al te graag op zoek gaan naar redenen om je veronderstelling te onderbouwen, maar heb je het wel eens werkelijk op de proef gesteld?