Ik bevrijd mezelf van jou, zodat ik mezelf niet verlies

Ik bevrijd mezelf van jou, zodat ik mezelf niet verlies

Laatste update: 23 november, 2016

Ik zal mezelf van jou verlossen, al is het de moeilijkste beslissing die ik ooit heb moeten maken; ik doe dit echter voor mijn eigen mentale gezondheid en omdat ik verder moet gaan met de volgende stap in mijn leven. Soms is het nodig om bepaalde mensen van wie we veel houden achter ons te laten, zodat we onszelf en wie we zijn niet uit het oog verliezen.

In de weken die voorafgaan aan een belangrijke keuze als deze, komen er allemaal twijfels in ons hoofd. Wanneer je verliefd wordt of iemand een plek in jouw leven geeft, dan doe je dit met het idee dat deze band blijvend zal zijn. We kunnen ons hele leven met deze persoon voorstellen, maar plotseling realiseren we onszelf dat we in een situatie zijn beland die niet meer gezond is en dat het tijd is om een andere weg in te slaan.

Ik ben mijn geluk verloren door deze relatie

Veel mensen denken dat gelukkig zijn een bijkomstigheid is. In eerste instantie wilde ik dit zelf ook geloven, maar uiteindelijk heb ik besloten om mezelf van jou te bevrijden, zodat ik mijn glimlach niet voor altijd verlies. Het is een feit dat het belang dat we aan onze relaties hechten bepalend is voor de invloed die deze relaties op ons hebben. Hoe hechter onze band dus is met iemand, des te meer liefde en aandacht deze persoon volgens ons aan de relatie zou moeten geven.

De staat van de relatie heeft invloed op hoe ik me voel en mijn perspectief op het leven. Een relatie die mij steeds ongelukkiger maakt, neemt beetje bij beetje elk deel van mijn leven in beslag. Als ik mezelf dus niet nu van jou bevrijd, dan kan ik op een dag eindigen met een grauw leven dat ik helemaal niet wil.

Tranen

Er zijn meer slechte tijden dan goede tijden

Ik bevrijd mezelf niet van jou omdat ik denk dat het leven perfect moet zijn. Ik begrijp dat er in elke relatie sprake is van hoogtepunten en dieptepunten; het is onvolwassen om te denken dat dit niet zo zou zijn. Wanneer echter elk woord, elke stilte, elke glimlach en elk gesprek iets negatiefs wordt, dan is er geen reden meer om nog langer door te gaan.

We gingen deze relatie aan omdat we in elkaar iets vonden dat ons gelukkig maakte. We voelden ons allebei aangenaam en we hadden de kans om samen te groeien. Nu worden al deze herinneringen langzaam uitgewist door alle kritiek, de tranen en het verdriet. Ik bevrijd mezelf nu van je, omdat er nu nog steeds genoeg redenen zijn om te lachen wanneer ik aan je denk.

Ik kan mij geen leven aan jouw zijde voorstellen

Misschien lijkt alles dat ik toe nu toe heb gezegd niet genoeg om de keuze te maken om mezelf van jou te bevrijden. Er is echter iets dat nog belangrijker is dat je moet begrijpen en dat ik zelf ook heel moeilijk vond om te begrijpen: ik zie mijn leven niet samen met jou voor me. Hoewel ik gehoord heb dat liefde het belangrijkst is om een relatie in stand te houden, is liefde juist de ware betekenis achter mijn keuze.

Misschien vernietig ik jouw hoop met deze keuze, maar het zou nog erger zijn om een relatie in stand te houden waarin maar één van ons werkelijk zijn best doet. Ik bevrijd mezelf van jou, omdat ik mezelf niet langer wijs kan maken dat je hetzelfde voor mij betekent als voorheen. Het is tijd dat we beiden onze eigen weg gaan volgen. Denk niet dat dit jouw of mijn schuld is; dit is slechts een voorbeeld van die omstandigheden die zich in het leven voordoen die niet veranderd kunnen worden.

De meest waardevolle schat is verloren: vertrouwen

Nog een reden waarom ik mezelf van jou bevrijd, is omdat ik naar je luister, maar je niet meer geloof. Vertrouwen is het fundament van elke relatie, of dit nu met een partner of met een vriend is. Het kostte me waarschijnlijk vrij veel tijd om me dit te realiseren, omdat ik de situatie niet kan veranderen. Misschien heb ik alles geprobeerd om jou weer te vertrouwen, maar was het gewoon niet mogelijk.

Loslaten

Wanneer het vertrouwen eenmaal beschaamd is, is het moeilijk om nog verder te gaan. Niet vanwege een gebrek aan liefde of compromissen, maar simpelweg omdat de band die de relatie sterker hoort te maken gebroken is. Ik smeek je om te begrijpen dat ik mezelf in dit geval van jou bevrijd omdat er geen reden meer is om nog verder te gaan. We zouden van alles kunnen zeggen, maar niets zou ooit nog relevant kunnen zijn, omdat ik jou gewoon niet geloof.

Ik bevrijd mezelf van jou om ons te bevrijden

Hoewel dit misschien een pijnlijke keuze lijkt en hoewel je misschien denkt dat ik jou alleen maar pijn probeer te doen, bevrijd ik mezelf juist van jou om ons samen te bevrijden. Ik verlos je van alle verantwoordelijkheid die je draagt voor mij, mijn keuzes en mijn gevoelens. Wat voor mij vooral belangrijk is, is dat ik mezelf van jou bevrijd, zodat ik nieuwe ervaringen en mensen die mij compleet kunnen maken als persoon een kans kan geven.

Ik zou kunnen blijven, maar halfgesloten deuren geven jou de kans niet om vooruit te gaan en jij verdient absolute liefde. Ik wil dat je deze deur sluit en dat je je ogen openhoudt voor de deuren die voor jou geopend worden. Ik zal hetzelfde doen, zonder de positieve dingen die jij aan mijn leven hebt toegevoegd te vergeten. Ik bevrijd mezelf van jou, om jou de kans te geven vrij te groeien.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.