Bestaat emotionele diabetes echt?
“Heb ik emotionele diabetes?” Je zult misschien verrast zijn door het aantal type 2-diabetespatiënten dat hun arts vraagt of hun stress, angst en negatieve emoties achter hun diabetes liggen. Maar is dit zelfs mogelijk? Laten we dat eens uitzoeken.
Diabetes type 2 is een aandoening waarbij het lichaam insuline, een primair en essentieel hormoon dat door de alvleesklier wordt aangemaakt, niet effectief kan verwerken.
Insuline helpt het voedsel dat je eet om te zetten in energie. Insulineresistentie (of beperkte insulineproductie) zorgt ervoor dat de bloedsuikerspiegel van je lichaam langzaam stijgt, wat veel complicaties veroorzaakt.
Stress en andere emotionele factoren kunnen veel stofwisselingsprocessen beïnvloeden. Sterke emoties verhogen bijvoorbeeld je cortisolspiegel, waardoor je lichaam meer glucose afgeeft.
Emotionele diabetes: verband tussen emoties en diabetes
Ja, er is een complex verband tussen emoties en diabetes. Als mensen automatisch diabetes krijgen door stress, zou 90% (of meer) van de bevolking diabetes hebben.
Het is duidelijk dat de ontwikkeling van deze ziekte niet geheel afhankelijk is van de emotionele factor. Dat gezegd hebbende, kunnen stress en angst je levensstijl beïnvloeden, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals diabetes.
Emotionele diabetes bestaat niet
Diabetes is moeilijk te behandelen. Het is een groot probleem voor de volksgezondheid en steeds meer mensen krijgen de diagnose. Studies zoals deze (Engelse link) van Dr. Juliana Maina Wanjiru aan de Universiteit van Manchester tonen aan dat het belangrijker dan ooit is om mensen voor te lichten over de oorzaken van diabetes type 2.
De groeisnelheid en het effect op de levensverwachting maken het onmogelijk om te negeren. Diabetes type 2 kan vele jaren onopgemerkt blijven voordat de patiënt symptomen begint te ervaren, soms pas als ze al tussen de 55 en 60 jaar oud zijn. Helaas komt deze chronische ziekte ook veel voor bij kinderen. Hier zijn enkele van de belangrijkste oorzaken.
Wat veroorzaakt diabetes?
Zoals we aan het begin van dit artikel al zeiden, ontwikkelen mensen diabetes omdat hun lichaam niet genoeg insuline aanmaakt of ze het niet effectief kunnen verwerken. Een reeks factoren kan tot insulineproblemen leiden:
- Een ongezond voedingspatroon. Veel mensen hebben een gebrek aan variatie in hun dieet en eten te veel suiker en bewerkte voedingsmiddelen.
- Eetgewoonten zijn een belangrijk onderdeel van het ontwikkelen van diabetes.
- Een verhoging van de BMI (body mass index) en overgewicht.
- Hypertensie.
- Een zittende levensstijl leiden.
- Genetica kan ook een rol spelen.
Soorten diabetes
Zoals we hierboven vermeldden, bestaat emotionele diabetes niet. De enige categorieën diabetes zijn type 1 en type 2.
Er is wel een verband tussen chronische stress en een verhoogde bloedsuikerspiegel. Je hersenen interpreteren hoge niveaus van adrenaline en cortisol als een teken dat je meer energie nodig hebt. Als gevolg hiervan vertelt het je lichaam om meer glucose in je bloedbaan af te geven.
Dat maakt je echter niet diabetisch. Zodra die niveaus dalen, keren mensen die niet aan deze aandoening lijden snel terug naar hun normale bloedsuikerspiegel en normale stofwisseling. Als je alvleesklier echter niet genoeg insuline aanmaakt of als je aan insulineresistentie lijdt. dan kan het deze bloedsuikerspiegel niet verwerken.
Wat de wetenschap zegt over diabetes en emoties
Inmiddels is het wel duidelijk dat niemand diabetes krijgt door stress alleen. Dat gezegd hebbende, heeft het onderzoek dat we over dit onderzoek hebben interessante gegevens opgeleverd die het waard zijn om te bespreken.
De Universiteit van Tel Aviv voerde in 2006 een onderzoek uit naar de relatie tussen burn-out op het werk en diabetes. Het leverde interessante resultaten op.
Een groot populatieonderzoek (Engelse link) van de Noorse Universiteit voor Wetenschap en Technologie kwam ook tot vergelijkbare conclusies. Hoewel we het niet per se over emotionele diabetes kunnen hebben, kan het een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van diabetes als je de emotionele component combineert met andere factoren.
Depressie en chronische burn-out
Depressie en chronische burn-out kunnen je levensstijl veranderen en een klinische voorspeller zijn van incidentele diabetes.
Stel je maar eens iemand voor die al jaren last heeft van een burn-out op zijn werk. Na verloop van tijd ontwikkelen ze een depressie en verandert hun hele levensstijl. Ze veranderen de manier waarop ze eten, ze zitten meer en ze ontwikkelen slapeloosheid. Al deze veranderingen zijn risicofactoren voor diabetes.
Kortom, er is geen direct verband tussen negatieve emoties en diabetes. Emotionele diabetes bestaat dus gewoon niet. Factoren zoals depressie veranderen echter vaak bepaald gedrag en eetpatronen, wat kan leiden tot diabetes. Geestelijke en lichamelijke gezondheid zijn wel met elkaar verbonden, dus zorg goed voor jezelf!
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Engum A. The role of depression and anxiety in onset of diabetes in a large population-based study. J Psychosom Res 62:31-38, 2007
- Helgeson, V. S., Van Vleet, M., & Zajdel, M. (2020). Diabetes stress and health: Is aging a strength or a vulnerability? Journal of Behavioral Medicine, 43(3), 426–436. https://doi.org/10.1007/s10865-019-00106-4
- Melamed S, Shirom A, Toker S, Shapira I. Burnout and risk of type 2 diabetes: a prospective study of apparently healthy employed persons. Psychosom Med 68:863-869, 2006.
- Menninger WC. Psychological factors in etiology of diabetes. J Nerv Ment Dis 81:1-13, 1935.
- Strandberg, R. B., Graue, M., Wentzel-Larsen, T., Peyrot, M., & Rokne, B. (2014). Relationships of diabetes-specific emotional distress, depression, anxiety, and overall well-being with HbA1c in adult persons with type 1 diabetes. Journal of Psychosomatic Research, 77(3), 174–179. https://doi.org/10.1016/j.jpsychores.2014.06.015
- Wanjiru, J. M. (2018). Understanding the types and causes of diabetes mellitus. International Journal of Biology Research, 202, 202–207. Retrieved from www.biologyjournal.in