Ben jij actief of reactief?

Kiezen om te handelen of te reageren kan op de werkvloer een enorm verschil maken. Blijf dus verder lezen en ontdek waarom!
Ben jij actief of reactief?
Sergio De Dios González

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Sergio De Dios González.

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 27 december, 2022

Wat betekent het om actief of reactief te zijn? Het is mogelijk dat jij nog nooit over deze twee begrippen nagedacht hebt. Ze zijn echter bijzonder relevant op de werkvloer. Eigenlijk beïnvloeden deze eigenschappen vaak welke weg je neemt in je beroepsloopbaan. Daarom hebben we besloten om deze termen verder uit te leggen.

Je hebt waarschijnlijk wel een vriend of een kennis die altijd vooruit gaat en op het werk of op andere vlakken van het leven vooruitgang boekt. Hij is voortdurend op zoek naar mogelijkheden en uitdagingen die hem ertoe aanzet om succes te halen.

Waarschijnlijk ken je bovendien ook iemand die in zijn baan blijft hangen. Hij heeft geen specifieke ambities. Dit is het voornaamste verschil tussen een reactieve en een actieve persoon.

Actief of reactief

Actieve mensen nemen initiatief

Ben je nog steeds niet zeker of jij actief of reactief bent? Wel, het eerste wat je moet analyseren is of je al of niet initiatief neemt.

Initiatief heeft te maken met de vaardigheid die op de werkvloer enorm gewaardeerd wordt: pro-activiteit. Over pro-activiteit kan je meer lezen in dit artikel van de Harvard Business Review: “Het sturen van de pluspunten en de valkuilen van proactieve mensen.”

Actieve mensen nemen initiatief

Wanneer je initiatief neemt, dan voer je bepaalde handelingen uit die van jou een schepper maken in plaats van een ontvanger. In plaats van te wachten tot je een baan vindt, neem je bijvoorbeeld rechtstreeks contact met het bedrijf dat jou interesseert. Je kan dit doen door hen sollicitatiebrieven te mailen waarin je jouw interesse omschrijft.

Dit is een geweldige manier om te zien of je actief of reactief bent. Actieve mensen wachten zelden. Ze zijn ook niet bang om de teugels in handen te nemen. Bovendien proberen ze nieuwe dingen uit en doen ze verder. Ze experimenteren en maken fouten in plaats van te wachten tot er iets gebeurt.

Als je een actieve persoon bent, dan laat je niet toe dat een gesloten deur, een “nee” of een mislukking jou tegenhoudt. Je bent proactief en je blijft proberen. Geloof het of niet maar op deze manier handelen opent nieuwe deuren voor jou. Misschien werpt het niet onmiddellijk vruchten af. Toch zal het jou op lange termijn helpen.

“Initiatief nemen betekent niet dat we opdringerig, aanstootgevend of agressief moeten zijn. Het betekent dat we onze verantwoordelijkheid erkennen om dingen te laten gebeuren.”

-Stephen R. Covey-

Een reactieve persoon wacht de resultaten af

Nu heb je wellicht al een beter idee over het verschil tussen een actieve en een reactieve persoon. Als jij je niet herkent in de eerste beschrijving, dan doe je dat misschien wel bij de tweede. Wat betekent het om een reactieve persoon te zijn?

Om te beginnen betekent het niet noodzakelijk dat je niet toegewijd bent aan je baan. Je werkt misschien veel maar behaalt altijd dezelfde resultaten. Jij bent de muurbloem die niemand opmerkt. Hoe komt dat? De reden is dat jij niemand hebt verteld dat jij er bent. Misschien verberg je zelfs je vaardigheden net alsof je je ervoor schaamt.

Een reactieve persoon zijn kan je soms een comfortabel gevoel geven. Op andere momenten wens je waarschijnlijk dat je actiever zou zijn. Je weet echter niet hoe je dat voor elkaar kan krijgen.

Reactief zijn betekent dat je het moeilijk hebt om vooruit te gaan. Je gelooft namelijk dat het gemakkelijker is om in jouw comfortzone te blijven.

“Doelen stellen is de eerste stap om het onzichtbare te veranderen in het zichtbare.”

-Tony Robbins-

Een reactieve persoon wacht de resultaten af

De twee kanten van een reactie

Het is jouw keuze. Jij beslist of je een actieve of een reactieve persoon wilt zijn. Jouw resultaten en succes zullen van die keuze afhangen. Als je een reactieve persoon bent, kan je je gelukkig voelen in jouw routine zonder enige verandering. Wil je echter iets meer, dan kan deze houding een echte obstructie worden.

Wat gebeurt er wanneer je wacht tot de dingen zich voordoen? Wel, je zal je waarschijnlijk gefrustreerd voelen. Je zal alleen maar klagen en zagen over de pech die je hebt. We hebben het eerder al vermeld. Dit gebeurt gedeeltelijk omdat jij proactief wilt zijn maar niet weet waar je moet beginnen.

Als je de neiging hebt om een reactieve persoon te zijn, dan zal actie ondernemen jou een ongemakkelijk gevoel geven. Dat is echter niet slecht. Het betekent namelijk dat je flexibel genoeg bent om tot actie over te gaan wanneer je dat nodig hebt.

Ben je eerder actief of reactief? Het is belangrijk dat je onthoudt dat het ene niet beter is dan het andere. Het zijn gewoon verschillende sterktes. Ze zullen je op verschillende paden brengen. Het mooie hieraan is dat je altijd voor datgene kan kiezen dat het best bij jou past. Wellicht ook interessant voor jou

Wanneer zorgen verhinderen dat we actie ondernemen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Wanneer zorgen verhinderen dat we actie ondernemen

Alle menselijke wezens maken zich zorgen. Het is iets normaal en gewoon. Wat kunnen we doen wanneer zorgen verhinderen dat we actie ondernemen?  • García M, González B, Aldrete M, Acosta M, León S. Relación entre Calidad de Vida en el Trabajo y Síntomas de Estrés en el Personal Administrativo Universitario. Cienc Trab.  [Internet]. 2014  [consultado el 11 de julio de 2022]; 16(50): 97-102. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-24492014000200007

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.