Ben je een freelancer? Let op je gezondheid
Eén van de meest bewonderde mensen van de afgelopen jaren was de visionair Steve Jobs. Hij zei: “Het moet iets zijn waar je gepassioneerd over bent, omdat je anders niet het doorzettingsvermogen hebt om het te doorstaan”. De realiteit van het uitvoeren van je passie kan echter betekenen dat je als zelfstandige of freelancer werkt, wat in feite schadelijk kan zijn voor je gezondheid.
Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door het Bellvitge ziekenhuis in Barcelona blijkt dat zelfstandig zijn een einde kan maken aan stabiliteit, zowel fysiek als mentaal. Hoe langer je als freelancer werkt onder stressvolle omstandigheden, hoe groter de kans dat je een pauze moet nemen van werken om gezondheidsredenen en voor een langere tijd.
Het leven van een freelancer
We hebben veel namen. Soms zijn we freelancers, soms zijn we ondernemers. Maar, kort gezegd, zijn wij mensen die – moedig – proberen de kost te verdienen met werken voor onszelf. We hebben echter elke dag te maken met nadelen.
Het klopt dat we een dag vrij kunnen nemen als we dat willen en onze planningen organiseren zoals we willen, tot op zekere hoogte. Maar niet iedereen kan dit doen, en niet altijd. Het is ook waar dat we meer instabiliteit hebben dan een werknemer in loondienst. En dan noemen we niet eens degenen die te maken hebben met lage tarieven, hoge kosten, onbetaalde vakanties en een inkomen dat van maand tot maand varieert.
Dit alles eist zijn tol van iemands mentale stabiliteit, die op zijn beurt wordt weerspiegeld in hun gezondheid. Zoals sommigen zeggen is het alsof je leeft op een koord dat zo dun is van zoveel problemen.
Wat is het probleem met freelancen?
Volgens deskundigen komt de vermeende vrijheid van zelfstandigen met veel problemen. Slecht timemanagement, angst, instabiliteit, een zittende levensstijl, bezorgdheid en uitstelgedrag zijn slechts enkele voorbeelden. Dus deze dappere zelfstandigen eindigen vaak met mentale aandoeningen. Eén daarvan is angst, dat soms de eerste stap kan zijn naar ernstigere ziekten zoals schizofrenie.
En hoewel studies zich niet altijd richten op de fundamentele of directe oorzaken van mentale aandoeningen bij freelancers, geloven de meeste experts dat het komt omdat de zelfstandigen constant op het randje leven. Als klap op de vuurpijl, als we de handdoek in de ring gooien, doen we het als het allemaal voorbij is, als er geen weg meer terug is en de schade al is aangericht.
Niet alle freelancers hebben last van onstabiel werk. Het is echter waar dat wanneer iets niet goed gaat, ze relatief onbeschermd en weerloos blijven.
Wat moeten freelancers doen om de problemen tegen te gaan?
Als je gebruik wilt maken van de vrijheid die aangeboden wordt door een een freelancer te zijn, maar niet de negatieve delen, zijn hier enkele praktische, voorzichtige oplossingen die voor jou kunnen werken.
Doe het vandaag
Zoals we al zeiden is uitstelgedrag een groot probleem bij zelfstandigen. Iets uitstellen tot morgen dat je vandaag kan doen is een sneeuwbaleffect. Dit verschijnsel is heel gebruikelijk: een zelfstandige is de hele dag aan het werk, maar ze zijn niet zo prodcutief. Dit komt omdat we leven in een wereld vol afleiding, zoals sociale media, podcasts, games, televisie, enz.
“Laten we morgen nieuwe dingen gaan uitvinden in plaats van ons zorgen te maken over wat er gisteren is gebeurd.”
– Steve Jobs –
De toekomst is niet het heden
Een ander groot dilemma voor freelancers is te veel nadenken over de toekomst. Bovendien, met schommelingen op de markt en op het werk, breng je enkele dagen verveeld door en andere dagen werk je non-stop. Het resultaat is natuurlijk stress en burn-out.
Als we echter te veel nadenken over de toekomst, nemen we te veel werk aan. Het is dus belangrijk om te weten wanneer te delegeren en wanneer we niets meer kunnen doen. Dat wil zeggen, stop met het constant controleren van je telefoon of e-mail; leef in het heden, niet in de toekomst.
“Mijn favoriete dingen in het leven kosten geen geld. Het is echt duidelijk dat tijd de meest waardevolle bron is die we allemaal hebben.”
– Steve Jobs –
Er is een wereld daarbuiten
Veel freelancers, vooral degenen die thuis werken, komen bijna nooit buiten. Maar dat is een fout, omdat het teveel tijd doorbrengen op één plek, zonder fysiek contact met iemand, een persoon isloeert en sociaal arm maakt.
Dus ga naar buiten, kleed je aan, ga naar de sportschool, wees sociaal, ga naar de bar, praat met mensen, gebruik gedeelde werkplaatsen. Om het anders te zeggen, laat je leven niet ingesloten worden door de vier muren van je huis, want je zult gek worden. Freelancer zijn betekent niet dat je thuis alleen moet lijden.
Elke werkplek heeft zijn voor- en nadelen. Als je zelfstandige bent, moet je alle aspecten van je dag intelligent beheren om je balans te houden. Laat je mentale gezondheid niet de prijs betalen als je dat niet doet.