Waarom het belangrijk is om een levensdoel te hebben
Is een levensdoel belangrijk? Een gebruikelijke interpretatie van geluk is dat het te maken heeft met dingen als ‘positieve emoties’ en ‘optimisme’. De meeste mensen denken dat hun geluk afhangt van hoeveel plezier er in hun leven is en tegelijkertijd hoe weinig negatieve emoties er zijn.
Dit is echter slechts een van de mogelijke interpretaties van dit concept. Het werkt dan ook niet voor iedereen even goed. Wij zijn van mening dat om gelukkig te kunnen blijven, je verder moet kijken dan deze veronderstellingen en een levensdoel moet vinden dat bij je past.
De opvatting van welzijn heeft eerder te maken met het leiden van een zinvol leven dan een prettig leven. Met ‘een zinvol leven’ bedoelen we dat je leven niet alleen betekenis heeft maar ook een doel.
Voor de meesten van ons biedt onze hedendaagse samenleving een levensplan voor geluk dat sterk verbonden is aan consumptie. Dat wil zeggen, hoe meer je hebt, hoe gelukkiger je zult zijn.
Enthousiast zijn over het leven
Enthousiast zijn over het leven lijkt misschien een goed thema voor een gedicht, maar eigenlijk vormt het de basis voor een zinvol leven. Om dit te bereiken, moet je je vervuld voelen als mens en elke ochtend wakker worden met het verlangen om de dag die voor je ligt vol energie aan te gaan.
David Perkins, een expert in onderwijs en kunstmatige intelligentie, verwees vaak naar de toestand die de mens veroordeelt om op de automatische piloot door het leven te gaan. Mensen moeten de reden achter hun bestaan ontdekken, die verder gaat dan simpelweg ‘om te bestaan’.
Een levensdoel
Eigenlijk heeft iedereen een levensdoel. Niet elk levensdoel vormt echter een levensproject. Mensen vormen doelen op basis van de omgeving waarin ze leven. Je levensdoel is gebaseerd op je ervaringen uit het verleden, opgedane kennis, je verwachtingen en je overtuigingen. Al deze elementen komen samen om je doel te vormen.
Lilian R. Daset, hoogleraar psychologie aan de Katholieke Universiteit van Uruguay, vergelijkt deze situatie met een boek waar pagina’s uit ontbreken of dat onvolledige hoofdstukken bevat.
Het maakt echter niet uit of het nu compleet is of niet, dit plan wordt de as van ons leven. Hierdoor worden veel mensen uiteindelijk losse bladeren die overgeleverd zijn aan de wind.
Een zinvol levensdoel bedenken
Erachter komen waarom je leeft en wat de elementen zijn die je motivatie voor het leven vernieuwen of opfrissen, zijn de eerste stappen om een zinvol levensdoel te creëren. Je moet nagaan of je waarden en principes ervoor zorgen dat je je goed voelt. Tevens moet je bepalen of je handelingen met deze waarden en principes overeenkomen of niet.
Het ontdekken van je levensdoel gaat ook hand in hand met het identificeren van de passies die je motiveren. Het is belangrijk om dingen te doen waardoor je je compleet voelt. Zodoende kun je er namelijk achter komen wat belangrijk is voor jou als individu.
Een levensproject is een routekaart
Wanneer je een zinvol levensproject creëert, reconstrueer je je eigen identiteit. Dit houdt ook in dat je belangrijke beslissingen moet nemen en dat je je moet wijden aan je eigen persoonlijke ontwikkeling.
Het bepalen van je eigen bestemming en het bereiken van je maximale potentie als mens zijn de basisdoelen die elk levensproject vormgeven.
Daarnaast is het belangrijk om begrip te krijgen van je eigen persoonlijke geschiedenis, je ervaringen en de kennis die je hebt verzameld en die jou gemaakt hebben tot de persoon die je nu bent. Dit zal je ook helpen om je huidige situatie beter te begrijpen en je voor te bereiden op je toekomst.
Je moet tevens leren om je eigen sterke en zwakke punten te herkennen. Analyseer je sociale omgeving en bepaal welke kansen deze je kan bieden. Door deze dingen te doen, krijg je een beter beeld van welke aspecten je zou kunnen verbeteren. Ook zal het je een idee geven van welke aspecten van je leven de meeste inspanning verdienen.
Tegelijkertijd is het begrijpen van je persoonlijke levensdoel van essentieel belang om een levensproject te creëren waarin zowel je uitdagingen als je sterke punten een plek hebben.
Daarnaast is het belangrijk om je gedachten, gevoelens en gedrag zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen. Raak echter niet ontmoedigd als deze dingen niet met elkaar overeenstemmen.
Het hebben van een levensproject kan enorm behulpzaam zijn. Het helpt je namelijk om onderscheid te maken tussen wat echt belangrijk is in je leven en de dingen die je niet per se nodig hebt.