Nee leren zeggen op het werk (assertiviteit op het werk)

Nee leren zeggen op het werk (assertiviteit op het werk)

Laatste update: 08 augustus, 2018

Weten hoe je “nee” kunt zeggen op de werkplek is een belangrijke sociale vaardigheid die we assertiviteit op het werk noemen. Assertieve mensen hebben een gezond zelfvertrouwen. Ze zijn zelfverzekerd en weten grenzen te stellen met anderen. Als je daarentegen tegen iedereen “ja” zegt, kan dit een teken zijn van een laag zelfbeeld. Het kan ook wijzen op een ongezond verlangen om door iedereen geliefd te worden. 

Nee leren zeggen op de werkplek heeft voordelen op de lange termijn. Dat kan betekenen dat je bij sommige projecten niet betrokken wordt of dat je collega’s en bazen niet altijd tevreden met je zijn. Als je echter “nee” zegt, toon je aan dat je dingen voor jezelf kan beoordelen.

Mensen die altijd ja zeggen zijn degenen die acceptatie en erkenning van anderen zoeken. Ze hebben goedkeuring van hun bazen en collega’s nodig, die op hun beurt de neiging hebben om autoritair te zijn tegen hen. Laten we, om deze situaties te voorkomen, een paar tips bekijken om nee te leren zeggen op het werk.

Hoe krijg je je assertiviteit op het werk terug?

Vandaag de dag leven we in een arbeidsmarkt met een hoge werkeloosheid in sommige landen. Dit is een resultaatgericht markt, gericht op productiviteit. Als gevolg hiervan kan een persoon die projecten afwijst en niet meedoet problemen hebben.

Deze angst om nee te zeggen maakt het echter gemakkelijk voor collega’s en supervisors om van jou te profiteren. Ze zullen op die kwetsbaarheid springen en je vragen om dingen te doen die niet in je functieomschrijving staan. Bovendien betekent niet weten hoe je nee moet zeggen dat je uiteindelijk aan projecten werkt waar je niet in geïnteresseerd bent. Het kan zijn dat er geen sprake is van slechte bedoelingen van iemand anders, maar dat je misschien gedwongen wordt om dingen te doen die je niet verplicht bent te doen.

Assertiviteit op het werk

Als je je assertiviteit op het werk wilt verbeteren, volg dan deze tips:

1. Identificeer het probleem

De reden dat het moeilijk kan zijn om nee te zeggen op het werk kan te wijten zijn aan slechte communicatie. Een andere mogelijkheid is een ongeorganiseerde werkomgeving. Er zijn bazen die niet duidelijk kunnen differentiëren wat dringend is en wat niet. Dat zorgt voor een meer stressvolle werkplek.

2. Organiseer je gedachten

Als je nee wilt zeggen op het werk is het essentieel om je standpunt op een duidelijke en beknopte manier kenbaar te maken. Om dat te doen, moet je een duidelijk beeld hebben van je eigen mening en standpunt. Het lijkt voor de hand liggend, maar zo velen van ons maken deze fout.

3. Weet hoe je werkt

Het is ook belangrijk om de interne organisatie van je werkplek te kennen. Op die manier, als je problemen hebt met een collega of als je te veel tijd investeert in een project, betekent dit dat het tijd is om te stoppen en een stap terug te zetten. Dan kun je redelijke grenzen stellen en je assertiviteit op het werk tonen.

Het is ook belangrijk om je prestaties op het werk bij te houden. Dat zal je helpen je werkstijl beter te begrijpen. Het zal je ook helpen in het geval van bezwaren van je supervisors.

Vrouw die nadenkt en werkt

4. Praat zorgvuldig

Overdrijven of jezelf rechtvaardigen kan op onderwerping lijken als je nee zegt op het werk. Vooral als je te maken hebt met een agressieve baas. In plaats van dat te doen, als je denkt dat je een goede reden hebt om nee te zeggen tegen een project, zorg dan dat je weet waarom. Denk aan de redenen die je actie rechtvaardigen en spreek ze duidelijk uit, met assertiviteit. Dit zal je ook helpen de mogelijkheid te verkleinen dat mensen ongeduldig reageren.

5. Denk aan je eigen belangen

Tot slot plaatsen werknemers zo vaak de belangen van hun werkgever of van het bedrijf voor hun eigen belangen. Vergeet niet dat je nog steeds een persoon bent met unieke behoeften. Het maakt niet uit wat je baan is of in welke werkomgeving je je bevindt.

Daarom is het belangrijk om je welzijn niet altijd op de achtergrond te zetten. Natuurlijk is het belangrijk om in gedachten te houden dat elke job een zekere mate van opoffering met zich meebrengt voor het welzijn van het team. Je hoeft alleen maar een balans te vinden tussen geven en eisen. Probeer de gulden middenweg te vinden die voldoet aan je behoeften en die van het bedrijf.

Angst om nee te zeggen op het werk kan ertoe leiden dat een collega of een supervisor misbruik maakt van je kwetsbaarheid en eist dat je meer doet dan zou moeten.

Assertiviteit op het werk maakt het waarschijnlijker dat je collega’s, bazen en ondergeschikten je rechten respecteren. Het is beter om af en toe een supervisor teleur te stellen dan overwerkt te zijn door dingen te doen die niet jouw taak zijn. Op de lange termijn zal deze houding positieve gevolgen hebben voor jou en je werkgever. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.