Angst om oud te worden

Angst om oud te worden

Laatste update: 28 februari, 2017

Woody Allen, even grappig en itelligent als altijd, zei eens: “Het leven is een seksueel overdraagbare aandoening en het sterftecijfer is honderd procent.” Deze quote geeft ons een zeer echt idee van wat het betekent om oud te worden en hoe onnatuurlijk het is om te vechten tegen het voorbijgaan van de tijd en het ouder worden als mens.

In de afgelopen jaren is plastische chirurgie een ontzettend wijdverspreid begrip geworden en zijn mensen drukker dan ooit in de weer geweest om hun rimpels te verbergen. Maar wat nu als we onszelf zouden accepteren zoals we zijn en als we zouden genieten van het moment, in plaats van zo veel te geven om hoe we eruitzien?

Natuurlijk moeten we voor onszelf zorgen, gezond eten en genoeg beweging krijgen, maar we kennen acteurs en actrices die hun gezichten zo erg hebben veranderd om te vermijden dat ze oud worden dat ze niet eens meer op zichzelf lijken. Ze hebben hun identiteit volledig verloren. Waarom zijn we zo bang om oud te worden?

Er komt een moment waarop we op straat lopen en een tiener ons iets vraagt waarbij hij ons aanspreekt met ‘meneer’ of ‘mevrouw’. Binnen een seconde verandert alles, omdat we ons ineens heel bewust zijn van het voorbijgaan van de tijd. We zijn niet langer de jonge mensen die we dachten te zijn, ook al hebben we onze jonge geest al die tijd intact gehouden.

Gerascofobie: bang om oud te worden

Een fobie is een irrationele angst die uiteindelijk onze kwaliteit van leven kan aantasten en ernstige angstsymptomen kan veroorzaken. Mensen die lijden aan gerascofobie zijn bang om oud te worden en leven in angst voor de schade die ze oplopen als gevolg van het voorbijgaan van de tijd.

Dit gebeurt omdat ouderdom in vele gevallen gepaard gaat met negatieve aspecten zoals ziekten, het verlies van de mobiliteit, een verandering in het uiterlijk, rimpels op ons gezicht en, over het algemeen, het achteruitgaan van onze gezondheid.

Rimpels

Gerascofobie begint zich vaak te ontwikkelen vanaf het dertigste levensjaar, wanneer tekenen van het verstrijken van de tijd zichtbaar beginnen te worden. In sommige gevallen kan dit uiteindelijk een bepaalde angst veroorzaken. We kunnen verschillende oorzaken van deze irrationele angst om oud te worden aanwijzen, zoals het altijd maar associëren van ouderdom met negatieve aspecten, vergeten wat we geleerd hebben en niet kunnen inzien hoe de tijd ons wijzer heeft gemaakt.

Een andere oorzaak van deze angst kan het idee zijn dat de media ons voorschotelt of de waarde die onze cultuur hecht aan jeugdigheid. En een van de meest belangrijke oorzaken kan zijn dat we bang zijn om gedurende de laatste jaren van ons leven alleen en hulpeloos achter te blijven.

Redenen om niet bang te zijn voor het voorbijgaan van de tijd

Er is geen twijfel over mogelijk dat het voorbijgaan van de tijd ons voorziet van ervaring en kennis die we op geen enkele andere manier kunnen verwerven. We hebben het hier over de positieve elementen die het verdienen om erkend te worden vanwege de grote waarde die ze hebben en die precies hetgeen zijn dat we moeten waarderen naarmate we ouder worden.

Hieronder zullen we je enkele redenen geven om niet bang te zijn voor het voorbijgaan van de tijd, zodat we ook eens oog kunnen hebben voor de goede kant van die oude, maar gouden jaren.

De waarde van wijsheid

Naarmate we ouder worden, verwerven we ervaring en vaardigheden die ons in staat stellen om anders met de pieken en dalen van het leven om te gaan. De wijsheid die we mettertijd verzamelen stelt ons in staat om beslissingen te nemen, angsten onder ogen te komen en kalm te blijven in moeilijke situaties.

Weten wie je bent

Aan de hand van de ervaring die we gedurende ons leven opdoen, leren we wie we zijn en leren we omgaan met onze gebreken en onze deugden. We leren om authentieker te zijn, omdat we de angst voor wat anderen zouden kunnen zeggen of denken achter ons laten. Jezelf door en door kennen is een van de meest ingewikkelde taken die je zult confronteren, maar tegelijkertijd een van de meest belonende.

Je op je gemak voelen

Wanneer we jong zijn, geven we veel om ons uiterlijk, om wat we zeggen en wat we doen. Maar naarmate de tijd verstrijkt leren we om van onszelf te houden en onszelf te waarderen, om in vrede met onszelf te leven. Ons gevoel van eigenwaarde wordt massief en we hebben een diep respect voor onszelf. Uiteindelijk voelen we ons dus op ons gemak.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.