Angst om je baan te verliezen vanwege de pandemie

In de huidige tijd van onzekerheid is een van de meestvoorkomende zorgen de angst om je baan te verliezen. Velen van ons zijn bang, maar zonder de echte prioriteit op dit moment uit het oog te verliezen: onszelf beschermen om COVID-19-infecties te voorkomen en te verminderen.
Angst om je baan te verliezen vanwege de pandemie

Laatste update: 21 mei, 2020

Een van de vele angsten die je tijdens de huidige pandemie kunnen omringen, is de angst om je baan te verliezen. Dit is geenszins een irrationele angst, noch heb je het bij het verkeerde eind of ben je negatief als je aan zulke dingen denkt.

Waar we allemaal mee te maken hebben is een realiteit. Het is alsof de pandemie als een tsunami is die bijna elk deel van de wereld bereikt. Wat kun je dus in deze situatie doen?

De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO, beter bekend onder de afkorting ILO) heeft enkele dagen geleden aangekondigd dat de huidige crisis kan leiden tot werkloosheid voor meer dan 25 miljoen mensen wereldwijd.

Ondanks deze noodsituatie is er een reactie die de schade kan verlichten. Dit is de gecoördineerde, beslissende en onmiddellijke reactie van alle landen. Momenteel past elk land verschillende maatregelen toe om zijn burgers sociale bescherming te bieden. Dit lijkt echter niet voldoende.

Gaat onze economie ten onder?

In een artikel onlangs gepubliceerd in The New York Times (link in het Engels), wijzen journalisten erop dat als de huidige strategieën worden gehandhaafd, onze economie ten onder zal gaan aan het coronavirus.

Daarom roept het op tot snelle en consensuele actie om in de eerste plaats het universele basisinkomen te implementeren. Dit wordt misschien zelfs toegepast door de regering van Donald Trump. Vervolgens moet er een plan worden opgesteld om de economie te stimuleren en het huidige banenverlies te stoppen.

Deskundigen zoals Paul Romer (Nobelprijs voor de Economische Wetenschappen 2018) en Alan M. Garber, een arts, econoom en decaan van de Harvard Universiteit, wijzen er echter op dat de eerste stap van dit alles is om de opmars van het coronavirus te stoppen.

Maar hoe dan? De formule is eenvoudig: beperk de bevolking door middel van quarantaine, rust zorgverleners met voldoende hulpmiddelen uit en ontwikkel een vaccin om de pandemie zo snel mogelijk te stoppen.

Bezorgde man met angst om zijn baan te verliezen

Angst om je baan te verliezen tijdens deze pandemie, wat kun je doen?

Veel mensen brengen hun dagelijkse thuisquarantaine door met de angst hun baan te verliezen als gevolg van de pandemie. Laten we eerlijk zijn, angst is geen echt prettige metgezel. Angsten en zorgen kunnen steeds groter worden. Ze kunnen het epicentrum van je leven worden en je consumeren.

Als we hier de angst voor besmetting of al besmet zijn aan toevoegen, dan is de psychologische impact duidelijk. Daarom hebben we een aantal strategieën nodig om over na te denken. Dit zijn ze:

Onthoud de prioriteiten van het hier en nu

Zoals we eerder al opmerkten, is de angst om je baan te verliezen alg gevolg van de pandemie een reële angst. Er zullen mensen zijn die al ontslagen zijn, of die onbetaald verlof hebben gekregen. Weer anderen werken op dit moment vanuit huis. Er is echter altijd onzekerheid over wat er zal gebeuren als dit allemaal voorbij is.

Dit zijn begrijpelijke angsten, maar het belangrijkste in deze gevallen is om te onthouden wat de prioriteiten op dit moment zijn.

 • We weten dat iedereen dit nu tegen je zegt, maar de prioriteit is nu om jezelf en de mensen om je heen te beschermen. Thuisisolatie en het nemen van de juiste veiligheids- en hygiënemaatregelen elke keer dat je naar buiten gaat, is het belangrijkste.
 • Een constant bezorgde geest blijft niet op zijn hoede en kan jou en anderen in gevaar brengen.
 • Je moet vasthouden aan wat er op dit moment gebeurt en wat de autoriteiten van je vragen. Het is waar dat het verliezen van je baan een zorgwekkende zaak is, maar je mag je eigen dierbaren, zowel jong en oud, niet negeren.

Constructieve bezorgdheid versus negatieve bezorgdheid

Je hebt het recht om bang te zijn om je baan te verliezen als gevolg van de huidige pandemie. Het is niet verkeerd om je zorgen te maken en deze angst een deel van je dag te laten overschaduwen. Dit is heel begrijpelijk. Houd er echter rekening mee dat er twee soorten zorgen zijn en dat slechts één daarvan je in deze omstandigheden kan helpen.

De negatieve bezorgdheid is de soort die je totaal niet helpt. Het bevriest je als het ware en voedt het vuur van angst. Besteed er dus geen aandacht aan. Het verschijnt in je hoofd met de volgende woorden:

 • Deze crisis zorgt ervoor dat we allemaal op straat komen te staan.
 • Als het allemaal voorbij is zal niets hetzelfde zijn en zullen we allemaal geen baan meer hebben.
 • We komen hier niet meer uit. Het zal een wereldwijde ramp zijn.

Constructieve zorgen daarentegen, heeft een gezondere en meer strategische benadering. In plaats van de negatieve alles-of-niets uitspraken, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Wat zijn mijn kansen om ontslagen te worden? Wordt het een tijdelijk of permanent ontslag?
 • Zal ik in de sector waarin ik werk nog nodig zijn als dit voorbij is?
 • Aangezien ik veel ervaring heb, moet ik echt bang zijn dat ik ontslagen zal worden of dat niemand mij weer zal aannemen? Is dat een reële angst?
 • Wat is mij op het werk verteld? Hoe groot is de kans dat ik niet meer nodig zal zijn als de huidige crisis voorbij is?
 • Stel dat ik mijn baan verlies, wat moet ik dan doen? Zou dit misschien een kans kunnen zijn om naar andere kansen te zoeken of om mijn vaardigheden te verbeteren?
Vrouw is bezorgd tijdens deze coronacrisis

Houd alles wat je zorgen en angst om je baan te verliezen voedt onder controle

Een essentiële manier om de angst om je baan te verliezen vanwege deze pandemie te verminderen, is door de dingen die deze angsten veroorzaken te beheersen.

Je WhatsApp-werkgroep kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat je je zorgen maakt over deze situatie. Zorgen en desinformatie nemen toe. Andere informatie is buiten proportie geblazen en we horen alleen de alarmerende en negatieve kanten van het verhaal.

Identificeer welke situaties, informatie en mensen je bezorgdheid doen toenemen. Het is essentieel om een realistische aanpak te hanteren, maar niet een fatalistische. Het is van vitaal belang dat je weet hoe je op een constructieve en niet op een doemdenkende manier met je zorgen en angst om moet gaan.

In situaties van moeilijkheid en onzekerheid moet je geest altijd je beste bondgenoot zijn. Als je dit allemaal in gedachten houdt, kom je op een positieve manier door deze crisis heen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.