Als het lot bestaat, bestaat de verantwoordelijkheid niet

Zelfs in de moderne wereld hebben we de neiging om veel gebeurtenissen toe te schrijven aan 'het lot'. Dit woord kan echter behoorlijk gevaarlijk zijn, vooral wanneer het ons van onze verantwoordelijkheden ontheft.
Als het lot bestaat, bestaat de verantwoordelijkheid niet

Laatste update: 18 september, 2021

Je bent waarschijnlijk op een of ander moment in de verleiding gekomen om sommige van je prestaties en mislukkingen toe te schrijven aan ‘het lot’. In feite is er niets zo eenvoudig als het lot de schuld geven van wat er met je gebeurt of niet meer met je gebeurt. Je hebt de neiging om het te zien als een soort magische formule, die alles wat er in het leven gebeurt verklaart en rechtvaardigt.

“We krijgen het lot dat we verdienen”

Albert Einstein

Je zou kunnen merken dat je dingen zegt als “Het is in mijn lot geschreven dat ik je weer zou ontmoeten” of “Het lot kwam tussenbeide en maakte daar een einde aan.” Het lijkt erop dat denken dat alles van tevoren gepland is, iets is dat in je opkomt als je toevalligheden of soms gelukkige situaties tegenkomt, die belangrijke aspecten van je leven bepalen.

Het probleem is dat als je het idee zou accepteren dat er een vaste bestemming is, praktisch alles wat je deed zinloos zou zijn. Want als er iets zou gebeuren, ongeacht wat je doet, zou je in feite zelf van elke verantwoordelijkheid worden ontheven.

Het lot

mannen met vliegers in de vorm van schelpen

Als we het letterlijk nemen, betekent het woord bestemming, een ander woord voor het lot, gewoon een aankomstpunt. De plaats waar je heen gaat of het einde van een reis. Het lot is echter op veel manieren bepaald. Inderdaad, filosofie, mythologie, religie en esoterische overtuigingen hebben er verschillende waarden aan toegekend:

  • Voor de filosofie heeft het lot te maken met de theorie van causaliteit. Met andere woorden, alles wat er gebeurt heeft een oorzaak die het genereert.
  • In de Griekse en Romeinse mythologie was het lot de personificatie van een godin die de macht had om alles te bepalen, zelfs wat er met andere goden moest gebeuren.
  • Voor religies heeft het ook een goddelijke betekenis. In het hindoeïsme is het een effect van karma. In de christelijke en islamitische religies is het een wil van de Voorzienigheid.
  • Voor esoterie is het lot een realiteit die wordt opgelegd door de invloeden van de sterren. Als alternatief kan het een amalgaam zijn tussen het concept van karma en goddelijke gezindheid.

In werkelijkheid stellen mensen zich sinds eeuwen vragen over hun eigen lot: ” Waar ga ik heen?” of “Waar moet ik heen?” of “Waarom eindig ik niet waar ik wil zijn?De kwestie van het lot is de kwestie van de zin van het leven. Daarom is het een constante zorg die onze hele geschiedenis als mens heeft doorlopen.

Het doel van het lot

vrouw met een vogel in haar hand

Het concept van “het lot,” opgevat als predestinatie, zou niet zoveel eeuwen hebben overleefd, als het niet nuttig was. Sterker nog, het is opmerkelijk handig. Dat komt omdat, door het woord ‘lot’, de meeste complexe situaties in het leven kunnen worden verklaard en begrepen, althans op het eerste gezicht. Het begrip lot dient onder meer het volgende doel:

  • Het stelt je in staat om tegenspoed te begrijpen als een onvermijdelijke realiteit. Dit kan zijn in de vorm van een straf voor je slechte daden, of een test waarvoor je wordt beloond als je slaagt.
  • Hiermee kunt je je successen associëren met een sterk onderdeel van geluk. Het “goede” komt in je leven omdat jouw zon schijnt.
  • Het stelt je in staat om de verantwoordelijkheid voor wat er met je gebeurt in krachten buiten jezelf te leggen. Dit voorkomt mogelijke schuldgevoelens of verklaart de moeite om te komen waar je wilt zijn.

Verantwoordelijkheid

Het zorgwekkende van het accepteren dat het lot bestaat, of dat er een lotsbepaling is geschreven door een hogere macht, is dat je de controle over je eigen leven opgeeft. In het begin is het misschien gewoon een overtuiging, maar na verloop van tijd wordt het een levensstijl.

Je beseft het nauwelijks, maar je begint je lijden te zien als een ongenaakbare realiteit. Je accepteert gewoon het idee dat het niet mogelijk is om te veranderen wat er met je gebeurt. In feite brengt je denken geen idee van verandering voort en heb je het gevoel dat alle deuren gesloten zijn.

Hetzelfde geldt voor succes. Een echte triomf komt niet van een gelukkige situatie, maar van doorzettingsvermogen. Als je echter in het lot gelooft, ben je meer bezig met het zoeken naar de factor geluk dan met een methode om vooruit te komen.

Stel je voor, als het lot echt zou bestaan, dan zouden gevangenissen niet hoeven te bestaan. Want hoe kan iemand worden veroordeeld voor stelen of doden, als die daden niet van hen afhangen, maar van iets dat al in de sterren staat geschreven?

man met weegschaal

In werkelijkheid is iedereen verantwoordelijk voor zijn eigen lot. Hoewel er factoren zijn die buiten onze individuele controle liggen, zijn er altijd verschillende alternatieven die we in dezelfde situatie kunnen toepassen. In feite is accepteren dat alles van tevoren is geschreven, afstand doen van vrijheid en het leven zelf.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.