Als het bitter is, is het geen liefde

Als het bitter is, is het geen liefde

Laatste update: 09 januari, 2017

De liefde kan niet alles. Sommige dingen zijn het tenslotte gewoon niet waard en het is schadelijk om te denken dat dit wel zo is. Omwille van de liefde verdragen we vaak zeer ongaangename omstandigheden en blijven we vasthouden aan relaties die in werkelijkheid nog maar weinig met liefde te maken hebben.

De angst voor eenzaamheid, verandering en spijt zorgt ervoor dat we in relaties blijven die eigenlijk niets meer voor ons doen, die ons van ons leven weerhouden en ons meer problemen en bitterheid brengen dan geluk.

Soms denken we dat het snel voorbij zal gaan of dat de andere persoon zijn gedrag zal veranderen, maar meestal gebeurt dit niet. Wat er werkelijk gebeurt, is dat de liefde afwezig is. Je zegt het wel, maar in je lichaam en ziel voel je het niet echt… de relatie is gestorven en het is tijd om beslissingen te nemen zodat je kunt verbeteren, ondanks je meest beperkende angsten.

Ook de liefde komt tot een einde

De hyperromantiek heeft ons gebombardeerd met enkele zeer ongezonde, schadelijke ideeën over de liefde en relaties. Films, liedjes en gedichten leren ons dat de liefde het enige is dat ons leven betekenis geeft; dat als het echte liefde is, dit voor altijd zo zal zijn; dat je alles moet verdragen omwille van de liefde etc. Niet alleen is dit ongezond voor ons emotionele welzijn, het is ook nog eens volledig onjuist.

De liefde is niet altijd voor altijd. Dit is normaal en het is zelfs wetenschappelijk aangetoond. En de liefde geeft je leven ook geen betekenis. De betekenis van jouw leven wordt namelijk niet bepaald door externe factoren, maar door jezelf, door middel van jouw eigen interpretatie van de wereld en jouw vermogen om te waarderen en te genieten. En we hoeven niet alles te verdragen omwille van de liefde.

Dat je bepaalde trekjes van je partner tolereert is normaal en gezond. We weten dat niemand perfect is en dat mensen ons in vele opzichten moeten tolereren, net zoals wij hen in vele opzichten moeten tolereren.

Fantasie

Het wordt echter problematisch wanneer we dingen tolereren die tegen onze identiteit, onze rechten of onze waarden ingaan. Of wanneer we simpelweg opmerken dat de ander niets meer om ons geeft of ons niet langer steunt. Het is zijn recht om dit te doen en om te leven hoe hij wenst, maar op het moment dat dit gebeurt heeft de relatie zijn einde bereikt en kun je het geen liefde meer noemen.

Natuurlijk heeft iedereen op zijn eigen bijzondere manier lief. Sommige mensen zijn veel aanhankelijker en expressiever dan anderen, maar er zijn bepaalde details die we niet over het hoofd mogen zien. Een gebrek aan respect, de schending van persoonlijke rechten, manipulatie of pogingen om onze manier van denken, voelen en leven te veranderen; hierover valt niet te onderhandelen. Als de andere persoon echt van je houdt, dan houdt hij van je om wie je bent en dan heeft hij jou gekozen omdat je bent wie je bent. Hij denkt er dan ook niet eens aan om je te veranderen, je pijn te doen of je te manipuleren.

Door middel van deze overwegingen kun je nadenken over je huidige relatie en jezelf van buitenaf observeren. Lach je vaak? Of ben je dag in dag uit verdrietig en aan het ruzieën? Ben je meer op je gemak met anderen dan dat je bent met je partner? Wees eerlijk tegenover jezelf wanneer je deze vragen beantwoordt.

Hoe neem je de beslissing?

Als je tot de conclusie bent gekomen dat de liefde opvallend afwezig is, dat het er niet meer is, maar dat je angsten je ervan weerhouden om een nieuwe richting in te slaan, zou het goed zijn om er rationeel en praktisch over na te denken. Overweeg het volgende advies:

  • Heb jezelf lief. Laat je door niemand behandelen op een manier waarvan je weet dat je het niet verdient. Niemand verdient een relatie waarin hij wordt genegeerd, waarin er geen sprake is van respect, waarin er niet voor elkaar wordt gezorgd en waarin partners elkaar niet steunen. Maar als je het laat gebeuren, dan zal het blijven gebeuren. Daarom moet je grenzen vaststellen, ondanks je angst voor verandering. Jij bent uniek en je kunt het alleen doen als je leert om van jezelf te houden en jezelf meer te waarderen dan wie dan ook.
  • Leer loslaten. Niet alle relaties zullen slagen en dit is een realiteit die zich overal op de wereld en op elk gegeven moment kan voordoen. Als het zo is, probeer dan om dingen niet te forceren. Ga niet door met iets dat niet werkt. Het meest verstandige en intelligente wat je hier kunt doen is loslaten en jezelf waardig terugtrekken.
  • Maak er geen drama van. Wat is het ergste dat er kan gebeuren als je de relatie beëindigt? Je hebt die ander niet nodig. Voordat je hem ontmoette wist je niet eens dat hij bestond en was je rustig en gelukkig, wat alleen maar betekent dat hij niet van vitaal belang is voor jouw leven. Het ergste dat er kan gebeuren is iets waar jij al klaar voor bent en dus zou je de situatie rustig moeten confronteren, wetende dat je niemand nodig hebt om gelukkig te zijn, laat staan één persoon in het bijzonder. Alleen jij bent verantwoordelijk voor of je wel of niet in depressiviteit of emotionele stoornissen vervalt.
Bloemen

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.