Alcohol helpt niet om te vergeten
Dat alcohol een manier is om je problemen te vergeten, is nog steeds een populaire overtuiging. Het is echter tijd om een einde te maken aan deze mythe. Drinken om te vergeten is een verschrikkelijk en zinloos idee. Het is niet alleen erg schadelijk voor je lichaam, het is bovendien ook totaal niet doeltreffend. Deze psychoactieve drug helpt jou niet om slechte ervaringen te vergeten. Het doet compleet het tegenovergestelde. Nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen tonen aan dat alcohol helpt om gebeurtenissen in jouw geheugen te bestendigen. Je kan de dingen die je ervaren hebt, niet veranderen. Alcohol helpt niet om te vergeten.
Alcohol is een chemische stof die effecten op het lichaam heeft. Die effecten veranderen naarmate de tijd voorbijgaat. Het heeft een invloed op vele systemen van neurotransmitters en op de hersenstructuren. Alcohol overrompelt het centrale zenuwstelsel. Het veroorzaakt op korte, middellange en lange termijn ernstige gezondheidsproblemen. Op welke manier beïnvloedt alcohol ons precies?
Waarom zijn we zo kwetsbaar voor alcohol?
Ethylalcohol (ethanol) is een drug die snel in de bloedstroom terechtkomt. Bovendien hebben de celmembranen een heel hoge doordringbaarheid voor alcohol. Dit betekent dus dat deze moleculen heel gemakkelijk door deze membranen heen gaan. Zodra de alcohol zich in de bloedsomloop bevindt, verspreidt het zich gemakkelijk door elk lichaamsweefsel.
Alcohol heeft tussen 30 en 90 minuten nodig om na inname de bloedsomloop te bereiken. Deze drug versnelt het omzetten van glycogeen in glucose. De glucose wordt dan sneller afgevoerd. Het gevolg is dat de bloedsuikerspiegels dalen. Dit zorgt ervoor dat jij je zwak en uitgeput voelt.
De tweefasige effecten van alcohol
Wanneer je een alcoholisch drankje drinkt, vertonen de effecten zich niet onmiddellijk. Dit komt omdat alcohol ons op een tweefasige manier beïnvloedt. Dat betekent dus in twee fasen die bovendien volledig tegengestelde symptomen veroorzaken.
Aanvankelijk ervaar je ontspanning, vreugde en euforie. Je verliest je remmingen. Na verloop van tijd en afhankelijk van de hoeveelheid alcohol en van het moment waarop je een drankje nam, kunnen andere effecten optreden. Dat kunnen bijvoorbeeld een wazig zicht, duizeligheid en coördinatieproblemen zijn. Waarom gebeurt dit?
Hoe tast alcohol de hersenen aan?
Alcohol werkt op het centrale zenuwstelsel als een krachtig kalmeringsmiddel. Dit betekent dat het de hersenactiviteit en de beweging van de ruggengraat vertraagt. Het werkt in op ontelbare systemen waaronder de reticulaire formatie, de hersenschors en de kleine hersenen. Men gelooft dat alcohol in drie fasen de hersenen aantast:
- Eerst tast alcohol het meest primitieve en voorste hersengebied aan – de voorhersenen. Dit verzwakt zowel de motorische coördinatie als het proces van beslissingen nemen.
- Daarna valt het de middenhersenen aan. Dit betekent dat je het vermogen verliest om je emoties onder controle te houden. De kans is ook groter dat je het bewustzijn verliest.
- Ten slotte raakt het de hersenstam. Het beïnvloedt de hartslag, de lichaamstemperatuur, de eetlust en het bewustzijn. In dit stadium kan het lichaam in een comateuze toestand raken.
Zoals je kan zien, veroorzaakt buitensporig alcoholgebruik het verlies van het bewustzijn. Als het gebruik extreem hoog is, is zelfs overlijden mogelijk als gevolg van een vergiftiging door ethylalcohol of van een hartstilstand. Alcohol helpt niet om te vergeten, het beschadigt alleen maar.
De verkeerde opvatting dat alcohol als een antidepressivum werkt
Vele mensen nemen hun toevlucht tot alcohol wanneer ze zich depressief voelen. Ze denken dan dat het gebruik van alcohol hen zal helpen om de gevoelens van diep verdriet te stoppen, maar alcohol helpt niet. Aangezien het remmend werkt op de hersenen, zorgt het ervoor dat mensen zich niet langer bewust zijn van hun eigen gemoedsstemming. Ze komen dan in een toestand waarin ze geen pijn, verdriet en woede voelen. Dit maakt van alcohol een aantrekkelijke drug, vooral voor mensen die emotioneel kwetsbaar zijn.
Alcohol helpt niet om te vergeten
Onlangs werd in het tijdschrift Translational Psychiatry een onderzoek gepubliceerd. Deze studie stelde dat buitensporig alcoholgebruik niet alleen herinneringen niet uitvaagt. Alcohol ondersteunt zelfs het bewaren van de herinnering. Alcohol met mate drinken is niet goed voor het lichaam. Als de wetenschap echter bewijst dat het niet werkt zoals sommige mensen denken, dan is drinken zelfs nog minder de moeite waard.
Alcoholgebruik is niet de oplossing! Het zal jou niet helpen je problemen op te lossen of een eind te maken aan je conflicten. Alcohol zal jou ook de kracht of de moed niet geven om de controle over je leven in handen te nemen. Het tegendeel is waar. Je toevlucht nemen tot alcohol zal het lijden alleen maar langer laten duren. En niet alleen jouw lijden maar het lijden van iedereen om je heen. Alcohol helpt niet om te vergeten!
De langetermijngevolgen van alcoholgebruik
De langetermijneffecten van alcoholgebruik zijn echt rampzalig. Regelmatig drinken kan schade toebrengen aan elk orgaan in het lichaam.
- Het veroorzaakt beschadigingen in de frontale hersenkwab. Alcoholgebruik leidt zelfs tot een daling van de hersenomvang en het hersenvolume.
- Alcohol bevordert ook de niet-opname van thiamine (vitamine B1). Deze stof werkt mee aan de zuurstofvoorziening van de hersenen en aan het omzetten van glucose. Deze omstandigheden kunnen leiden tot wat bekend is als het syndroom van Wernike, tot encefalopathie en uiteindelijk ook tot het syndroom van Korsakoff.
- Naast deze ernstige hersenschade tast het ook de perifere zenuwen aan. Dit leidt tot onomkeerbare gevolgen.
- Alcohol verstoort de verwerking van nieuwe informatie. Het beïnvloedt ook de visueel-ruimtelijk functionering van een persoon.
- Wat vaak voorkomt, is dat te veel drinken ernstige slaapstoornissen veroorzaakt.
- Het laat ook de libido dalen of veroorzaakt onvruchtbaarheid en erectiestoornissen.
- Alcohol leidt tot ernstige niveaus van uitdroging. Het houdt het lichaam tegen om witte en rode bloedcellen aan te maken. Dit veroorzaakt bloedarmoede en geheugenveranderingen die variëren in tijdsduur.
- Alcohol laat de bloeddruk stijgen. Op zijn beurt kan een hoge bloeddruk ernstige schade toebrengen aan de hartspier en hem verzwakken. Het hart verliest dan het vermogen om het bloed op een goede manier naar elk lichaamsdeel te pompen.
- Ethanol irriteert de organen en veroorzaakt talrijke ziekten zoals hepatitis of cirrose. Bovendien is het zo giftig dat het maagkanker, keelkanker, slokdarmkanker of kanker van de alvleesklier kan veroorzaken.
Ondanks al deze effecten is alcohol in bijna elk land ter wereld een legale drug, met uitzondering van de islamitische landen. Houd dus rekening met hoe deze psychoactieve stof je hersenen en organen aantast. Onthoud ook: alcohol helpt niet. Het is jouw verantwoordelijkheid om je alcoholgebruik te beperken.