Acht redenen om tijd vrij te maken om alleen te zijn

Acht redenen om tijd vrij te maken om alleen te zijn

Laatste update: 23 november, 2021

Als sociale wezens, die we van nature zijn, besteden we in sommige periodes van ons leven te veel tijd aan het delen van onze ervaringen en emoties met de mensen van wie we houden. Binnen deze waardevolle groep mensen vergeten we vaak de belangrijkste persoon: wijzelf. Van tijd tot tijd is het belangrijk om even wat tijd alleen door te brengen, zodat we onszelf weer kunnen vinden.

“De geweldige man is de man die te midden van een grote groep mensen op vriendelijke wijze de onafhankelijkheid van eenzaamheid weet te bewaren.”

-Ralph Waldo Emerson-

Alleen Zijn

1. Eenzaamheid zuivert de ziel

De overbodige informatie die we gedurende de dag via onze dierbaren, ons werk, onze vrienden, de media en onszelf binnenkrijgen kan een vrij ongezonde invloed hebben op ons lichaam. Daarom is het aangeraden om gedurende de dag soms een momentje alleen te zijn, zodat we al die zorgen aan de kant kunnen zetten en weer in contact kunnen komen met onszelf, waardoor we even kunnen uitrusten.

2. Creativiteit komt voort uit vrede en rust

Door rustig te blijven wanneer je geconfronteerd wordt met eenzaamheid kun je je geest verruimen en je menselijke talenten ontketenen. Eenzaamheid geeft ons de kans om te creëren en zonder de hulp van een ander plezier te maken. Eenzaamheid is de ware oorsprong van creativiteit.

3. Eenzaamheid maakt je zelfverzekerder

Niets is beter voor jouw zelfverzekerdheid dan luisteren naar je eigen innerlijke stem en de voor- en nadelen van een bepaalde situatie analyseren op basis van je eigen ervaringen in het leven. Als we even een momentje stil zouden staan, dan zouden we naar onszelf kunnen luisteren en erachter kunnen komen wat we nodig hebben of hoe we onszelf kunnen vinden.

4. Het helpt je om je besluitvaardigheid te verbeteren

Wanneer je alleen bent, kun je even ontsnappen aan de wereld om je heen, aan de zorgen en de emoties die jouw omgeving overbrengt, waardoor je gemakkelijker rustig kunt worden en keuzes kunt maken die goed zijn voor jou als persoon. En waarschijnlijk kun je ook iets heel fascinerends bereiken: de mensen om je heen van een heel andere kant zien, een kant die vol positieve opties zit.

“Eenzaamheid is, hoewel het misschien net zo stil is als het licht, net als licht voor zelfs de grootste bemiddelaars; eenzaamheid is namelijk essentieel voor mensen. Iedereen komt alleen op deze aarde en verlaat deze aarde alleen.

-Thomas de Quincey-

Tijd Vergeten

5. Het helpt je stress en angst achter je te laten

Wanneer we alleen zijn, hebben we de kans om onze gedachten even op een rijtje te zetten en de kracht te herpakken die we nodig hebben om te herstellen van een dag vol energie en emotionele lasten. Eenzaamheid zal je helpen te begrijpen wat je nodig hebt en wat je kunt loslaten om emotionele stabiliteit te bereiken.

6. Het zorgt ervoor dat je efficiënter wordt in wat je doet

Je hebt vast weleens vaker de behoefte gehad om te vragen om ruimte en een beetje tijd alleen, zodat je een bepaalde taak sneller en beter kon afronden. Tijd alleen kan je helpen om je gedachten te verduidelijken, een plan van aanpak op te stellen en te bepalen welke stappen je moeten ondernemen om je dromen te verwezenlijken, de perfecte ingrediënten om je doelen succesvol te bereiken.

7. Het versterkt je relaties

Het is een feit dat onze dierbaren onze aandacht niet de hele dag door nodig hebben. Dit kunnen we samenvatten door middel van het principe van het leven: “Eerst moeten we leren om van onszelf te houden om vervolgens te kunnen leren hoe we van een ander uniek, buitengewoon mens kunnen houden.” Door tijd voor jezelf te hebben en je aan jezelf te kunnen wijden, zul je leren om van deze emoties te genieten met de mensen van wie je houdt.

8. Het stelt je in staat om het oprechte en waardevolle gezicht van je leven te zien

Ik heb tijdens mijn momentjes alleen, waarin ik kon luisteren naar mijn hart en mijn ziel kon voelen, iets geweldigs geleerd. Namelijk wat mijn essentie is. Alleen zijn geeft je de kans om jezelf te vinden, om die altijd geweldige magie te ontdekken die we als prachtige mensen allemaal in ons dragen.

Als je de waarde van stilte met jezelf nog nooit hebt ontdekt, dan nodig ik je uit om het zelf eens te proberen, om een stap te durven zetten in de richting van het onbekende. Jij alleen met jezelf…

“We worden alleen geboren, we gaan alleen door het leven en we sterven alleen. Alleen door middel van onze liefde en vriendschap kunnen we voor even de illusie creëren dat we niet alleen zijn.”

-Orson Welles-

–Afbeeldingen me dank aan Soledad Mansilla–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.