Acht dingen die je moet weten over ware liefde
Liefhebben houdt in dat je werkelijk begrijpt, erkent en aanneemt dat mensen net zoveel gebreken hebben als deugden, dat sommige gewoonten ons een ongemakkelijk gevoel kunnen geven, dat niet alles rozengeur en maneschijn is en dat we niet in een sprookje leven.
Nee, ware liefde is iets dat verder gaat dan het houden van toevalligheden. Oprechte en ware liefde is het intens verliefd worden op de verschillen. Het betekent dat we tolereren wat de ander ongemakkelijk doet voelen en dat we de deuren naar vertrouwen openen.
Je kunt niet zeggen dat je oprecht om iemand geeft tot je diegene zijn demonen, woede, boosheid en tegenstrijdigheden kent. Als je echt liefhebt, dan begrijp je dat een relatie niet alleen maar mooi is. Er is ook sprake van chaos en daarmee ontploffingsgevaar.
Kortom, houden van betekent naast elkaar bestaan, zich bekommerend om verschillende details, terwijl we luchtkastelen van hoop en teleurstelling bouwen. Als we dit begrijpen, dan zullen we de echte waarde weten van bestendigheid. We zullen weten dat sommige gevoelens toch echt blijvend zijn, dat je ze niet gewoon gebruikt en vervolgens afdankt.
De sleutels tot een gezonde relatie
Werkelijk liefhebben is een grote uitdaging. Een eerste stap is het wegwerken van al die veronderstellingen die ons ervan weerhouden de realiteit van liefde in te zien. Daarom zouden we bepaalde zaken zeer duidelijk voor ogen moeten hebben. Ze zullen ons namelijk helpen om te weten wat echte liefde is.
1. Wordt verliefd op jezelf en het leven zelf, en wordt dan verliefd op wie je wilt
Als je om iemand wil kunnen geven zonder afhankelijkheid of behoeftigheid, dan zal je eerst jezelf moeten leren waarderen. Dat betekent dat om ‘ik hou van je’ te kunnen zeggen, je eerst moet zeggen ‘ik hou van mezelf’. Zelfliefde en zelfkennis zijn van fundamenteel belang voor het hebben van gezonde relaties.
Samengevat kunnen we zeggen dat om de juiste persoon te vinden, we ons moeten voorbereiden op een relatie. Dit houdt in dat we werken aan ons innerlijk, wat zwaar kan zijn, maar geweldige voordelen zal bieden.
2. Heb lief zonder voorwaarden en verwachtingen
Het is natuurlijk en normaal dat je niet alles aan je partner leuk zult vinden. De verschillen tussen jullie maken de liefde echter mooi en compleet. Als we alleen zouden geven om dat wat we leuk vinden of de manier waarop we dingen idealiseren, dan zal de liefde nooit lang kunnen duren. Ieder van ons heeft tenslotte zijn schaduwkanten.
3. Houden van is niet hetzelfde als nodig hebben, het is de voorkeur geven aan
Afhankelijkheid en geven om staan dusdanig haaks op elkaar dat als we ze dwingen om naast elkaar te bestaan, ze elkaar vernietigen. Niemand heeft de verantwoordelijkheid om dat wat we missen op te vullen. Wanneer onze liefde gebaseerd is op voorkeur in plaats van behoefte, waarderen we onze partner om wie hij is en niet om wat hij ons kan geven.
Dit punt is nauw gerelateerd aan het eerste punt; dat wil zeggen, we moeten werken aan en zorgen voor onszelf om niet te vervallen in de ‘behoefte’ aan iemand die onze wonden zal helen en onze gebreken weg zal nemen.
4. Het perfecte koppel zijn betekent niet dat jullie geen problemen mogen hebben, maar eerder dat jullie weten hoe jullie ze kunnen oplossen
Soms maken we de fout te geloven dat de liefde alleen kan werken als de relatie geen problemen kent, geen ruzies. Dat we elkaar volledig moeten begrijpen. Geven om betekent echter dat we het goede en het slechte confronteren zonder enige vorm van verdoving. Je dient de realiteit onder ogen te komen voor wat het is en je problemen op te lossen door middel van respect, compromissen en stabiliteit.
5. Liefde ontstaat niet vanuit het niets, maar wordt opgebouwd
Om liefde op te bouwen, moet je een team vormen en de regels van het spel vaststellen. Om mee te kunnen doen aan het spel moet je weten dat communicatie, oprecht luisteren, empathie en open dialogen noodzakelijk zijn.
De fundamenten waarop de liefde kan rusten zijn steun, erkenning en ware genezing. Door middel van deze pilaren zal je echter nog iets beters opbouwen: betrokkenheid.
6. Om volledig lief te hebben, zou je je emotionele grenzen moeten bepalen
Een gezonde relatie is niet gebaseerd op machtsspelletjes of voorwaarden. Het is gebaseerd op gezamenlijke, evenwichtige en gezonde doelen. We zouden onszelf dus moeten ontdoen van het idee dat geven om een opoffering impliceert.
Er zijn bepaalde dingen die we niet zouden moeten tolereren, zoals misbruik, verraad, emotionele manipulatie of misbruik van onze waarden. Al deze dingen zijn gebaseerd op een gebrek aan respect en zorg, het afwijzen ervan betekent dat we onze emotionele grenzen niet laten overschrijden.
7. Ware liefde stelt geen eisen, maar biedt aan
Geven om is niet hetzelfde als controleren of eisen, het is vrijheid en vertrouwen. Desondanks komt emotionele slavernij veel vaker voor dan we willen erkennen.
Dit is waarom we slachtofferschap en verwijten die slechte daden of woorden proberen te rechtvaardigen moeten elimineren. Dit soort gedrag houdt ons gevangen in een negatieve spiraal die onze relatie voedt met duisternis, wantrouwen en valse verwachtingen.
Ook het opofferen van een deel van jezelf en je leven om met iemand te kunnen zijn, betekent dat de liefde verminderd is. Liefhebben is gebaseerd op het respect en de individuele groei van elk van de leden van de relatie.
Als de liefde pijn doet, dan betekent dit dat het geen ware liefde is. We verwarren gevoelens en vernietigen onszelf. Dus als je verdrinkt, dan is het tijd om naar de oppervlakte te zwemmen en naar adem te happen. We zouden niet moeten hoeven veranderen om bij onze partner te passen. Misschien hebben we gewoonweg nog niet de schoen gevonden die precies onze maat is. Als de relatie je verdriet oplevert, dan kun je het beste loslaten.