Aanvaard je tegenstrijdigheden en word meer jezelf
Wanneer je jouw tegenstrijdigheden aanvaardt, dan zal je meer jezelf worden. Want je zal oprecht en authentiek zijn. Je zal de weg volgen die je altijd naar je meest ware zelf brengt. Het is een pad dat altijd begint en eindigt bij jou.
Maar wat bedoelen we met tegenstrijdigheden? Wanneer we het woord tegenstrijdigheden gebruiken, dan hebben we het over de twee tegenovergestelde uitersten van een spectrum. Deze uitersten zijn natuurlijke tegengestelden. Als de ene licht is, dan is de andere donker. Of de ene is passief en de andere actief. Wanneer de ene helder is, is de ander wazig.
Op een meer psychologisch niveau kennen we voorbeelden van tegenstrijdigheid in de volgende paren: verdriet – geluk, euforie – rust, extravert – introvert, vrouwelijkheid – mannelijkheid. Waarschijnlijk kan jij ook enkele voorbeelden toevoegen aan de lijst.
En je hebt waarschijnlijk ook elk van deze tegengestelden ooit ervaren. Wie heeft er zich nog nooit verdrietig en gelukkig gevoeld? Wie is er nog nooit op een gegeven moment euforisch geweest, zelfs al is hij of zij meestal een rustig persoon?
Cultuur vormt een groot deel van je tegenstrijdigheden maar toch zitten ze in jou
Tegenstrijdigheden gaan over het leven in al zijn vele vormen. Want ze gaan over wat het leven IS en wat het leven GEEFT. Als één ding in het leven bestaat, dan zal zijn tegengestelde ook bestaan. Ben je op zoek naar licht? Het leven zal je ook duisternis geven. Als we in staat zijn om deze tegenstrijdigheden te zien en te begrijpen hoe ze ons beïnvloeden wanneer we ons in het ene of het andere uiterste bevinden, dan groeien we als persoon.
Cultuur, sociale normen, genen… Deze dingen leggen soms één zijde van het spectrum het zwijgen op en straffen het. Dan wordt één uiterste van de tegenstrijdigheid stil. Het resultaat is dat het een deel van wie je echt bent, afsnijdt. Meestal zal dit je tegenhouden om te groeien. Het is net een grassprietje dat probeert groot te worden maar steeds weer afgeknipt wordt. De energie die het gebruikt in zijn pogingen om te groeien, wordt volledig vernietigd door het mes.
Maar de energie is nog steeds aanwezig. En als het niet op een natuurlijke manier naar buiten komt, dan zal het op ongezondere, heftigere manieren uitbarsten. Dat is wat met onze tegenstrijdigheden gebeurt.
Hoe vaak heb je jezelf verrast door agressief en kwetsend te zijn, ook al zie je jezelf als een rustige geduldige persoon? Misschien ben je een aantal keren verbaasd geweest dat je zo kalm en rustig was, ook al vind je jezelf een zenuwachtige en gemakkelijk geprikkelde persoon.
Jezelf vereenzelvigen met slechts één kant van de tegenstrijdigheid betekent dat je ontkent wie je bent
Dat is je ware oprechte aard. Je bent beide uitersten. Want je bent agressief en teder, je bent rustig en zenuwachtig. Je bent licht en donker. Gewoonlijk plaatsen we onszelf aan één kant van het spectrum. We ontkennen dan met kracht het bestaan van het andere uiterste. “Ik ben zo kalm, ik word nooit kwaad!” “Ik ben erg onafhankelijk, ik heb geen hulp nodig.”
En het is op dat moment, wanneer je een deel van je aard ontkent, dat je op een harde manier andere mensen beoordeelt. Als ik niet kan aanvaarden wat ik aan mezelf haat en wat de samenleving wil dat ik haat, zal ik het in andere mensen zien en het in hen haten. Maar… niet bij mezelf, want “ik ben het niet.” “Want ik ben echt kalm en word nooit kwaad.” Maar wanneer ik het bij andere mensen zie, dan gaat mijn bloed koken.
We vereenzelvigen ons met de delen van onszelf waarop we trots zijn of met die delen die onze cultuur versterkt. Een man zijn en “vrouwelijk zijn” (of wat de maatschappij als vrouwelijk beschouwt) wordt in sommige culturen gezien als vreemd. Maar in andere culturen is het volledig normaal en totaal natuurlijk.
Als je je tegenstrijdigheden aanvaardt in plaats van ze te verwerpen, zal je ophouden te projecteren
Zodra je je eigen uitersten erkend hebt, kan je ze aanvaarden. Wanneer je ze aanvaardt, zal je ophouden wat je niet leuk vindt aan jezelf, op andere mensen te projecteren.
Zelfs al hebben andere mensen dit ook, toch kan je het begrijpen zonder te oordelen. Je kan het rustig bekijken zonder je boos te voelen. Dat komt omdat je niet langer de dingen die je bij jezelf niet leuk vindt, op mensen projecteert. Je merkt ze alleen maar op.
“Wat jij bent, zie je niet, wat je ziet, is je schaduw.”
-Rabindranath Tagore-
Zet je in om oprecht te zijn. Aanvaard je tegenstrijdigheden. Hoe meer je jezelf aanvaardt, hoe minder je anderen zal afwijzen. Hoe minder vooroordelen je hebt, hoe vrijer je zal zijn. Als je jezelf aanvaardt, dan zal je vrij zijn om vanuit een plaats van zelfliefde aan jezelf te werken.