Hoe moet ik omgaan met een narcist?

Hoe moet ik omgaan met een narcist?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 20 mei, 2018

Een narcistische houding kan soms echt een ware nachtmerrie worden voor de mensen om hen heen. Het is niet gemakkelijk om om te gaan met de paradox die narcisme heet. Narcisten vergroten ego’s tot in extreme mate. Tegelijkertijd zijn ze zo fragiel en kwetsbaar als kinderen. In dat grote hoofd van een narcist schuilen onzekerheid en minderwaardigheidsgevoelens. 

Mensen met een narcistische persoonlijkheid zijn extreem afhankelijk van de meningen van andere mensen. Ze voelen zich alleen goed als ze duidelijke signalen van bewondering en toestemming krijgen. Maar op het moment dat er ook maar een greintje kritiek is, krimpen ze ineen. Hun reacties kunnen nogal verschillen. Ze barsten wellicht in woede uit en zijn agressief. Of ze imploderen en worden gereserveerd en dramatisch stil.

“Wie liefheeft wordt nederig. Diegenen die liefhebben hebben, zogezegd, een deel van narcisme verpand”
– Sigmund Freud –

Deze houding gaat vaak samen met een enorm ego. Voor de narcist begint en eindigt alles met het ego. Het is erg moeilijk voor ze om ware empathie te ontwikkelen. Ook al betekent dat niet dat ze totaal onverschillig zijn. Ze zien zichzelf simpelweg als het belangrijkste en kunnen anderen niet boven zichzelf plaatsen. Ze voelen zich uniek.

De vraag is: hoe moet je omgaan met zo iemand? We zullen je enkele suggesties geven..

Narcistische mensen zijn hypersensitief

Vergeet nooit dit concept: als iemand een narcistische houding heeft, doen ze dit om zichzelf waarde te geven. Maar diep van binnen zijn ze bang dat ze die waarde eigenlijk helemaal niet hebben. Het is een compensatiemechanisme. Net als een pauw die zijn veren spreidt om bedreigend over te komen, terwijl hij eigenlijk erg bang is. Al dat opscheppen is gewoon de manier waarop ze een innerlijk conflict uiten dat ze niet opgelost krijgen.

Vrouw blaas paardenbloemzaden weg

Dat is waarom ze zo gevoelig zijn voor kritiek en onverschilligheid. Wees voorzichtig wanneer je met zo iemand te maken hebt. Je kunt hen makkelijk kwetsen en dat zal hun problemen alleen maar erger maken. Ze willen lof ontvangen, maar je zou het alleen moeten geven als ze het verdienen.

Kritiek zou delicaat geuit moeten worden, maar ook oprecht. Het is belangrijk om hen te laten voelen dat zijzelf niet in twijfel worden getrokken, maar hun daden.

Zelfs al laten ze het niet zien, een narcistisch persoon lijdt veel. Het is waarschijnlijk dat ze een serieus trauma in het verleden hebben meegemaakt. Ze proberen gewoon te leven met ervaringen die ze nog niet helemaal hebben verwerkt.

Laat je niet manipuleren door een narcist

Een narcistisch persoon kan ook manipulatief zijn. Ze zullen je proberen te laten denken om de manier waarop zij dat willen. Dus je zegt wat ze willen dat je zegt. Op die manier verander je in een bevestiging van het idee waarin ze willen geloven.

Ze zullen er wellicht ook erg goed in zijn ook. Bovendien zullen ze je proberen te laten zien hoe geweldig ze denken te zijn. Ze weten je wellicht te overtuigen van het feit dat ze behoorlijk intelligent en charmant zijn.

Brug hangt aan luchtballonnen

Helaas onderschatten dit soort mensen ook de mensen om zich heen. Dit helpt hen om hun fantasie dat ze superieur zijn in stand te houden. Het is niet ongewoon voor hen om te zoeken naar een manier om je te diskwalificeren of jouw prestaties te minimaliseren. Als het iemand is waar je van houdt, laat hem of haar dan inzien hoe dit alles je laat voelen.

Wat een persoon met narcistische trekken nodig heeft is dat ze meer in zichzelf geloven. Om ware zelfliefde te voelen. Als ze van zichzelf houden, zullen ze hun ego niet meer hoeven te vergroten om te voelen dat ze er toe doen. Aan de andere kant, als de mensen om hen heen vallen voor hun spel en zich laten manipuleren, zal dit hun houding juist versterken.

Hoe kun je een narcist helpen

Wat een narcist nodig heeft is de oefening in nederigheidWat soms een beetje kan helpen zijn kleine dagelijkse activiteiten, zoals het verdragen van een lange rij of iemand voor laten gaan. Het is tevens belangrijk om hen het belang van delegeren te laten inzien en de goede dingen laten opmerken die anderen doen.

Een roos als zeil op een zeilboot

Dit soort mensen heeft ons nodig om zichzelf hun prestaties en hun goede kanten te laten inzien. Met geduld en respect kun je deze persoon helpen om meer van zichzelf te houden. Of hen te laten inzien dat hun prestaties echt zijn, maar dat deze hen niet superieur maken. En dat ze ook fouten maken en dingen verpesten, maar dat maakt hen niet inferieur.

Het belangrijkste om te onthouden is om niet in hun val te trappen van ‘je omlaag te halen.’ Het zal slechts slechte gevoelens creëren die enige vooruitgang zullen verhinderen. Als een narcist iets mist, is het ware liefde en acceptatie. Onthoud dat liefde alles overwint, vooral wanneer een gebrek eraan een persoon ziek maakt.

Met dank aan Rafal Olbinski voor de uitgelichte afbeelding  Wellicht ook interessant voor jou

Tekenen dat je met een narcist gaat
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Tekenen dat je met een narcist gaat

Narcisten zijn vaak erg aantrekkelijk, maar vormen nu niet bepaald het beste gezelschap. Kom er in dit artikel achter of jij zelf met een narcist g...  • Maldonado, J. L. (2008). El narcisismo y el trabajo del analista. Grupo Editorial Lumen.
  • Pozueco, J. M., & Moreno, J. M. (2013). Psicopatía, maquiavelismo, narcisismo y maltrato psicológico. Boletín de Psicología107, 91-111.
  • Trechera, J. L., & Trechera, J. L. (2001). Que Es el Narcisismo?. Desclée de Brouwer.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.