7 prachtige citaten van Antonio Tabucchi

In de citaten van Antonio Tabucchi kunnen we zien hoe kritisch en toch sereen zijn teksten waren. Zijn uitspraken waren heel humanistisch. Het doel was onze huidige wereld te belichten.
7 prachtige citaten van Antonio Tabucchi

Laatste update: 28 maart, 2020

De werken van Antonio Tabucchi zijn ongelooflijk betoverend. Dat komt door hun eenvoud en frisheid. De manier waarop ze geschreven zijn, is zo uniek dat ze in staat zijn om jou naar een andere plek te brengen. Dit is echter geen verrassing. Geen enkele gewone schrijver zou dergelijke gedachten en universele waarheden tot uiting kunnen brengen.

Deze Italiaanse schrijver was intens verliefd op Portugal. Zelf werd hij echter geboren in Pisa in Italië. De dag waarop hij geboren werd, was vreemd genoeg dezelfde dag waarop de geallieerden deze stad bombardeerden om deze te bevrijden van de nazi’s.

Vanaf een jonge leeftijd was hij een fervent lezer en een gepassioneerde reiziger. Dat is ook de reden waarom vele van zijn citaten naar deze onderwerpen verwijzen. In de werken van Antonio Tabucchi nemen ook het geheugen en dromen een speciale plaats in. In feite keek hij tegen naar Fernando Pessoa.

Het was de invloed van Pessoa samen met zijn eigen analyse van de realiteit van zijn tijd die ervoor zorgde dat hij één van de meest vooraanstaande hedendaagse romanschrijvers is. Verder in dit artikel zullen we enkele van de meest verbazingwekkende citaten van Antonio Tabucchi bespreken.

1. In jouw thuisland blijven

Er zijn meerdere citaten van Antonio Tabucchi waarin hij het heeft over zijn afkomst. Dit is één van de aspecten waarop het werk van Fernando Pessoa de grootste invloed had. Als gevolg verhuisde Tabucchi naar Portugal. Na verloop van tijd werd hij verliefd op dit land.

Dit citaat lijkt zijn positie omtrent de kwestie aan te tonen:  “Ik heb mijn land nooit verlaten, ik ben erin geworteld.” Deze zin is niet alleen van toepassing op zijn persoonlijke situatie. Het geldt met name ook voor iedereen die zijn thuisland moest verlaten. Hoever ze ook gaan, hun wortels zullen zich altijd op die plek bevinden waar ze zijn grootgebracht.

2. Citaten van Antonio Tabucchi over het geheugen

Het geheugen is nog een ander thema dat in de teksten van Antonio Tabucchi terugkeert. Dit citaat zegt bijvoorbeeld: “Ik herinner mij levendig de verhalen die mijn opa mij heeft verteld over het bloedbad tijdens de Eerste Wereldoorlog. Mensen vergeten vaak dit één van de ergste massamoorden in de geschiedenis van de mensheid was.” 

We hebben het eerder al opgemerkt. Hij werd te midden van een oorlog geboren. Dat maakte dit tot een heel gevoelig onderwerp voor hem.

Tegenwoordig weten we dat het geheugen rechtstreeks verbonden is met creativiteit en verbeelding. Wel, deze kenmerken zijn ook van toepassing op vergetelheid. Er zijn echter bepaalde dingen die je niet kan vergeten, hoe hard je het ook probeert. Dit is vooral zo wanneer je iets uit eerste hand ervaart.

Citaten van Tabucchi over het geheugen

3. Overtuigingen en het hart

In één van zijn beroemdste citaten heeft Antonio Tabucchi het over het zo veelvoorkomende dilemma tussen wat iemand denkt en wat hij of zij voelt. Het gaat als volgt: “Het is moeilijk om een precieze overtuiging te hebben wanneer het over de redenen van het hart gaat.”

In wezen heeft dit citaat het over hoe dubbelzinnig menselijke gevoelens vaak zijn. Dat is ook de reden waarom overtuigingen die vanuit subjectieve redenen ontstaan meestal zwak zijn of toch minstens enigszins verwarrend. Wat dit betreft, is de rede een betrouwbaardere criterium.

4. Overspel en interreligieus huwelijk: citaten van Antonio Tabucchi

Antonio Tabucchi was een reiziger. Je zou kunnen zeggen dat nieuwsgierigheid zijn drijfveer was. Hij was dus altijd enthousiast om te blijven leren. Hij wou meer leren over de verschillende manieren van zijn, denken en leven. Tabucchi stond ongelooflijk open voor verschillen. Hij had ook een groot vermogen tot verwondering.

Om die reden dacht hij dat demografisch purisme flauw was en daarom dus niet zo verrijkend. Dit is iets dat hij in een bekend citaat tot uiting bracht: “Het zout van elke interessante beschaving is de mix.” Hoe diverser een maatschappij is, hoe interessanter de dingen die eruit zullen voortkomen.

5. Politieke kwesties die niet politiek lijken

Vele individuen denken dat de wereld van de politiek de wereld van politici is. Vanuit een diepgaander perspectief is het echter kristalhelder dat macht op vele manier deel uitmaakt van het dagelijks leven van elke persoon. Het maakt dus niet uit of ze deelnemen aan de formele politiek.

Eén van de uitspraken van Antonio Tabucchi gaat als volgt:  “Het is mijn taak om te kijken naar wat de politiek doet, niet om zelf een politicus te zijn.” 

Hij verwijst hier naar het belang van aandacht schenken aan die werkelijkheden waar de macht een rol speelt. Dit moeten we echter niet rechtstreeks laten afhangen van de daden van iemand die zich wijdt aan de politiek.

De idealen van perfectie

6. De idealen van perfectie volgens Antonio Tabucchi

Dit is een ongelooflijke zin die voor onze democratieën een mantra zou kunnen worden:  “Perfectie brengt doctrines, dictators en totalitaire ideeën voort.”  Dit drukt een scherpe kritiek uit op de idealen van de perfectie. Die hebben namelijk vaak tot een ramp geleid.

Zowel op  het familieniveau als in het onderwijs en in alle andere gebieden van de samenleving leidt deze versterkte eis tot perfectie alleen maar tot willekeur. Dit is de meest onvolmaakte manier om met andere menselijke wezens om te gaan.

7. Ons huidige geheugen

Antonio Tabucchi was ook heel kritisch over de manier waarop kennis stroomde en op hoe relaties tot stand kwamen. Hij was dus met andere woorden een criticus van wat we “postmodernisme” noemen.

Dit gezegd zijnde, is dit volgende citaat allesbehalve verrassend: “Vanaf vandaag bevindt ons geheugen zich in een vlak encefalogram.” Het betekent dat sommige voorvallen zo snel gebeuren. In onze ogen lijkt het zo triviaal dat we ze soms zelf niet in ons geheugen opslaan.

Antonio Tabucchi was een levendige en onderhoudende schrijver. Hij wijdde enkele van zijn werken aan mensen die er niet in slaagden te verwezenlijken waarvan ze droomden of die gewoon niet wisten hoe ze moesten dromen. Zijn teksten lezen is een fantastische ervaring. Het belooft geweldige verrassingen en bezinning.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Capano, D. A. (2007). El errático juego de la imaginación: la poética de Antonio Tabucchi. Editorial Biblos.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.