6 stappen naar genezing na een relatiebreuk

Een relatiebreuk doet pijn, ongeacht wie het initiatief nam. We zetten 6 stappen op een rij die je kunnen helpen genezen na een relatiebreuk.
6 stappen naar genezing na een relatiebreuk

Laatste update: 29 maart, 2022

Als een relatie eindigt, doet dat pijn. Het is pijnlijk, ongeacht wie er een einde aan heeft gemaakt, waarom het voorbij is of wie de beslissing heeft genomen. Zelfs als je weet dat je doet wat het beste is, als de liefde opraakt, laat het een leegte achter. Het is daarom essentieel dat je stappen zet om genezing na een relatiebreuk te bevorderen.

Als iemand je hart breekt, is de pijn echt. Afgezien van de metafoor, heeft een onderzoek aangetoond dat dezelfde delen van de hersenen die worden geactiveerd wanneer we daadwerkelijke fysieke pijn ervaren, ook worden geactiveerd tijdens een pijnlijke relatiebreuk. En, zoals elke pijn, zal het tijd nodig hebben om te genezen.

6 stappen naar genezing na een relatiebreuk

Hoewel de tijd alles heelt, zijn er verschillende dingen die je kunt doen om sneller te herstellen en verder te gaan met je leven. Hoewel het lijkt alsof dit het einde is, is er toch echt licht aan het einde van de tunnel. Maar je moet jezelf eerst de kans geven om er te komen. Hieronder beschrijven we hoe je dat kunt doen.

Gebroken hart


1. Geef jezelf de tijd voor genezing na een relatiebreuk

Als we verliefd zijn, scheidt ons lichaam oxytocine en dopamine af. Deze hormonen zorgen er niet alleen voor dat we ons goed voelen, maar ze creëren ook een verslaving. Bovendien zijn de serotoninespiegels in de hersenen hoger, waardoor we ons vol energie en optimisme voelen.

Aan de ene kant is het normaal om je rot te voelen over de relatiebreuk, omdat je lichaam deze hormonen niet meer afscheidt. Bovendien heeft je lichaam tijd nodig om te ontkoppelen. Je moet de pijn verdragen.

Maak niet de fout te denken dat je je nooit meer goed zult voelen. Je moet jezelf echter de tijd gunnen. Alles wordt weer normaal, dat is zeker. En je zult leren leven zonder die persoon.

2. Besteed tijd aan activiteiten die je volledige aandacht vereisen

Je gebroken hart doet je zeker stoppen en nadenken over wat had kunnen zijn. Benieuwd wat er mis is gegaan en waarom. Maar je kunt niet in een droom leven! Je gaat je er alleen maar slechter door voelen.

Uit een onderzoek (Engelse link) bleek dat we gelukkiger zijn als we deelnemen aan activiteiten die veel van onze aandacht vergen. Gefocust zijn, in plaats van dagdromen, maakt ons gelukkiger. Probeer daarom iets te doen waarvoor je 100% betrokken moet zijn. De tijd lijkt voorbij te vliegen en je zult een gezonder en positiever herstel hebben van de relatiebreuk.

Vrouw aan het mediteren

3. Ga door met het onderhouden van je activiteiten en relaties

Als we verliefd worden, kan het verleidelijk zijn om alles achter ons te laten en ons leven te verwaarlozen, waarbij we al onze aandacht op onze geliefde richten. Dus als de liefde eindigt, lijkt het alsof al het andere ook is afgelopen.

Het hoeft echter niet zo te zijn. Ga terug naar je leven, ga door met je dagelijkse bezigheden, ga uit met je vrienden, breng tijd door met je familie en ga nieuwe mensen ontmoeten! Je kunt ook proberen iets nieuws en totaal anders te doen. Zelfs als het idee je in eerste instantie niet aantrekt, zul je snel ontdekken hoeveel beter je je erdoor zult voelen.

4. Het gaat er niet om of hij de juiste voor jou was

Je zult zeker mensen vinden die, met de beste bedoelingen van de wereld, je vertellen dat die persoon gewoon niet geschikt voor jou was. Maar dat is niet wat voor jou belangrijk is, toch? Of ze nu voor jou bedoeld waren of niet, verlies doet pijn, zelfs als jij degene bent die de relatiebreuk veroorzaakt.

Maar vanaf nu moet je dat allemaal vergeten. Denken aan het feit dat je met iemand was die niet voor jou bedoeld was, destabiliseert je emoties en zorgt ervoor dat je aan jezelf gaat twijfelen, wat je zelfrespect ernstig aantast.

Niemand kan je vertellen dat je de verkeerde beslissing hebt genomen, noch heeft iemand het recht om je motieven te beoordelen om die persoon op dat moment aardig te vinden.

Je bent niet meer bij die persoon omdat het niet lukte en het voorbij is. Je zult zoveel meer kansen in het leven hebben, en je kunt ze niet verspillen aan het nadenken of het voor jou bedoeld is of niet, of dat het misschien voor iemand anders bedoeld is.

5. Onthoud en waardeer alles wat je van je fouten hebt geleerd

6 stappen naar genezing na een relatiebreuk

Het leven zit vol uitdagingen, onaangename ervaringen en geleerde lessen. Als je andere moeilijkheden in het leven hebt kunnen overwinnen, kun je dit zeker overwinnen. Als je van je slechte ervaringen in het verleden hebt kunnen leren, zul je hiervan leren.

Vraag jezelf niet af waarom. Vraag jezelf af wat je kunt leren, wat je kunt veranderen. Analyseer de tekenen die je niet zag, wat je wel en niet deed. Concentreer je op verbetering en onthoud dat er ook goede tijden waren. Het was niet allemaal slecht, en daar leer je ook van.

6. Vermijd labels en sluit je hart niet af

Niet alle relaties zijn gelijk, en ook gedraagt iedereen zich niet op dezelfde manier. Ga er niet vanuit dat er een algemene regel is. Door van je ervaring te leren, kun je anderen beter analyseren, de aard van relaties begrijpen en realistische verwachtingen genereren. Dat is de beste manier om genezing van je emoties na een relatiebreuk te bereiken.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.