5 vreemde seksuele tradities van over de hele wereld

5 vreemde seksuele tradities van over de hele wereld

Laatste update: 29 mei, 2024

Duizenden jaren lang is seksualiteit het onderwerp geweest van nieuwsgierigheid, interesse, angst en geheimzinnigheid. Er zijn vele seksuele tradities die verbonden zijn met relaties en volwassen worden.

Vele van die seksuele tradities hebben de tand des tijds overleefd. Het lijkt wellicht moeilijk te geloven. Maar bepaalde gebruiken die het beperkte kader van de westerse cultuur vreemd en zelfs onaanvaardbaar kan vinden, bestaan tegenwoordig nog steeds. We hebben het hier over de vrouwelijke en mannelijke besnijdenis, inwijdingsrituelen, offers en een ruime verscheidenheid aan mystieke handelingen.

Enkele van deze seksuele tradities trekken de aandacht omdat ze beestachtig zijn. Anderen lokken nieuwsgierigheid uit omdat ze enorm verschillen van de westerse gebruiken. Maar allemaal vertellen ze ons over de symbolische wereld waarmee de menselijke seksualiteit gepaard gaat. Die is opvallend anders dan de paring bij dieren. We geven je in dit artikel vijf voorbeelden.

“Seks: in Amerika een obsessie. In andere delen van de wereld een feit.”

Marlene Dietrich

1. De vreemde seksuele tradities van het Sambiavolk

In Papoea-Nieuw-Guinea moeten de kinderen hun moeder verlaten wanneer ze zeven jaar oud zijn. Vanaf dat moment moeten ze met de mannelijke volwassenen van hun gemeenschap samenleven. Het doel is dat ze “mannen” worden. Dit is een seksuele traditie die probeert om besmetting te vermijden. Bovendien is het gebaseerd op het idee dat vrouwen onzuivere wezens zijn.

Bij de overgang naar volwassenheid van de kinderen horen bepaalde rituelen waarbij de kinderen zich snijden en de huid doorboren. De doelstelling is dat ze elk spoor van besmetting verwijderen dat nog rest van hun contact met vrouwen. En alsof dat nog niet genoeg is, moeten ze ook het zaad van de oudsten drinken. Want volgens hun geloofsovertuigingen geeft dit hen meer kracht. Het helpt hen ook te groeien.

2. De Mardudjara aboriginals

Deze Australische gemeenschap heeft een vreemd inwijdingsritueel voor mannen. Het eerste wat ze doen, is de mannen door middel van primitieve methoden besnijden. Deze besnijdenis is vermoedelijk erg pijnlijk. De jongemannen moeten zelfs hun voorhuid opeten.

Zodra de wond genezen is, snijden ze de penis verticaal in aan de onderkant. Het bloed dat uit deze wond stroomt, gooit men dan in het vuur. Ze geloven dat dit ritueel de nieuwe man zuivert. Dit is één van de vele seksuele tradities waarbij zuivering verbonden wordt met pijn.

3. De Trobriand eilanders

In deze verafgelegen gemeenschap in Nieuw-Guinea vinden seksuele relaties al van een vroege leeftijd plaats. De meisjes beginnen op een leeftijd tussen zes en acht jaar oud en de jongens tussen tien en twaalf jaar oud. Deze cultuur vindt het aanvaardbaar da ze gedurende korte tijdsperiodes met elkaar samenleven.

Vanaf een jonge leeftijd onderwijst men de meisjes in het aannemen van gebaren en uiterlijkheden die ontworpen zijn om de jongens te verleiden. Ze huwen niet op een jonge leeftijd. Maar ze zien seksuele relaties als een werkelijkheid die geen enkele soort verbintenis inhoudt.

Vreemde seksuele tradities

4. Het ritueel van Saut D’eau

In Haïti gelooft het grote publiek nog steeds sterk in voodoo. Eén van de meest traditionele rituelen vindt bij de watervallen van Saut D’eau plaatst. Dit zijn openbare vieringen in het volledige zicht van iedereen.

Bij deze festiviteiten zijn de meeste mensen naakt. Koppels hebben seks in aanwezigheid van anderen. Er zijn ook orgieën. Bovendien is het ook normaal dat vele mensen die aanwezig zijn, volgens hun geloofsovertuigingen “bezeten” raken. Dit zorgt ervoor dat ze ernstige aanvallen krijgen en zich in de modder wentelen.

5. De Nepali broederschap

In Nepal is er een grote schaarste aan land en hulpbronnen. Het is voor de bewoners van deze regio niet gemakkelijk om een gezin te stichten. Ze moeten heel voorzichtig zijn omtrent het meer monden op de wereld zetten om te voeden. Want er is niet veel land en voedsel.

Om dit probleem op te lossen is het de gewoonte dat broers een vrouw delen. Ze moeten dus allemaal met dezelfde vrouw huwen. De bedoeling is dat ze op die manier kunnen samenleven en sterker zijn om de vijandigheid van de omgeving het hoofd te bieden. Het is ook bedoeld om te vermijden dat een man achterblijft zonder vrouw en hem zo verhindert een nageslacht te hebben.

Vreemde seksuele tradities in Nepal

Alle culturen hebben aan seksualiteit een specifieke waarde gegeven. Niet één cultuur ziet seksualiteit als een zuiver biologische daad. Allemaal beschouwen ze het als een feit van het leven dat alles overstijgt. Ze zien het als iets symbolisch. Hoe vreemd deze seksuele tradities ook zijn, ze vertegenwoordigen allemaal een manier om de werkelijkheid te begrijpen. Deze manier heeft binnen zijn context een betekenis. Ze zijn een waardevol bewijs dat we wezens zijn die op zoek zijn naar betekenis.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.