5 situaties die een persoonlijkheid onthullen

5 situaties die een persoonlijkheid onthullen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 13 juni, 2018

Een heel leven is niet genoeg om jezelf volledig te kennen, laat staan andere mensen. Soms verrassen mensen jou met hun gedrag, zelfs als ken je hen al jaren. Dat is de reden waarom het belangrijk is dat je aandacht schenkt aan bepaalde unieke situaties die een persoonlijkheid onthullen. Want ze kunnen wat duidelijkheid scheppen over wie mensen echt zijn.

Niemand geeft zich volledig aan anderen bloot. Dat is redelijk duidelijk. Je leert mensen kennen door tijd met hen door te brengen in om het even welke omstandigheden die jullie delen. En sommige omstandigheden zullen vooral onthullend zijn over de persoonlijkheid van een persoon.

“De mens gebruikt huichelarij om zichzelf voor de gek te houden, misschien zelfs meer dan hij het gebruikt om anderen voor de gek te houden.”

-Jaime Luciano Balmes-

Het zijn normale alledaagse situaties. Maar ze houden een dilemma in. Want ze dagen uit wat de persoon zelf denkt te zijn. Ze geven je een blik op wat er onder hun uiterlijkheden ligt. Wil je weten welke situaties de ware kleuren van een persoon onthullen? Let dan op de volgende vijf…

1. Ernstige meningsverschillen

Bij onbeduidende problemen slagen we er bijna allemaal in om onze volwassen en diplomatieke kant te tonen. Het kan een beetje moeilijk zijn. Maar zolang de kwestie geen gevoelige snaren raakt of ons zelfbeeld of welzijn in twijfel trekt, kunnen we wel beschaafd blijven.

Maar iets anders gebeurt er wanneer we in een echt ernstig conflict terechtkomen. We hebben het hier over iets dat een objectieve reële bedreiging vormt. In dit geval zijn er weinigen van ons die voor de test slagen. Sommige mensen verlammen. Anderen ontploffen gewoon. Dat is de reden dat men zegt dat ernstige meningsverschillen dingen over iemands persoonlijkheid onthullen.

Persoonlijkheid onthullen

2. Competitieve spelletjes

Spelletjes lijken misschien niet echt relevant in het werkelijke leven. En ze zijn dat wellicht ook niet. Maar de waarheid is dat bijna alle menselijke wezen grotendeels zijn wat ze zijn, als gevolg van spelletjes. Spelletjes leren ons om wel of niet de regels te volgen. Ze leren ons ook een positie in te nemen.

Als je meer over iemand te weten wilt komen, nodig hen dan uit om een competitief spel te spelen. Je zal dan merken wat ze in staat zijn te doen om te winnen. Of je zal zien hoe ze zich gedragen wanneer ze verliezen. Je zal ook kunnen waarnemen hoe ze competitie benaderen en welke gevoelens en emoties het met zich meebrengt.

3. Ziekte kan iemands persoonlijkheid onthullen

De ware karaktertrekken van mensen komen tot uiting bij ziekte. Dan kan gebeuren bij hun eigen ziekte of bij die van iemand anders. Want dit is één van de meest kwetsbare menselijke toestanden. Het vertelt ons dus veel over het karakter van een persoon en hun vermogen tot empathie.

Sommige mensen zijn bang van ziekte en blijven er zo ver mogelijk vandaan. Sommigen gebruiken onverschilligheid als een verdedigingsstrategie. Anderen worden onverdraagzaam en zijn niet in staat om zich te verbinden met iemand die lijdt. Dit alles kan veel over iemands persoonlijkheid onthullen.

Persoonlijkheid onthullen

4. Een meubelstuk in elkaar zetten

Dit is nog een andere activiteit die onbeduidend of onbelangrijk lijkt. Maar uiteindelijk is dit een van de belangrijkste situaties op onze lijst van omstandigheden die een persoonlijkheid onthullen. Want om een meubelstuk in elkaar te zetten heb je geduld, organisatie, volharding, vindingrijkheid en verdraagzaamheid nodig. Dit is vooral waar als je het samen met iemand anders in elkaar zet.

Want wanneer je samen met iemand een meubelstuk in elkaar zet, dan ontdek je of ze die deugden bezitten of niet. Je zal ook merken hoe ze zich gedragen als iemand anders iets niet kan. Kortom, als je samen met iemand een meubelstuk in elkaar zet, zal je vaststellen of ze een goede partner zijn om problemen op te lossen, of niet.

5. Geldproblemen

Wanneer iemand geldproblemen heeft, dan komt zijn ware karakter tevoorschijn. Geen geld meer hebben is vooral een test voor je zelfvertrouwen en je karakter. Mensen die in zichzelf en in hun vermogens geloven, zullen bij geldproblemen niet echt overstuur zijn. Dat betekent niet dat ze er zich geen zorgen over maken. Ze zullen er gewoon hun verstand niet bij verliezen.

Anderzijds verbinden sommige mensen hun gevoelens van waarde en competentie met hun materiële bezittingen. Als ze dan hun bezit verliezen, weten ze niet wat ze moeten doen. Ze beginnen dan blindelings rond te strompelen. Op die manier onthullen ze dat ze onzeker, bang en verlegen zijn.

Persoonlijkheid onthullen

Alle situaties die we hier beschreven hebben en die de persoonlijkheid onthullen, zijn als het ware een test. Want in elk van deze situaties zijn er bepaalde factoren die de façade van een persoon wegnemen en tonen wie ze werkelijk zijn. Als je dus iemand echt wil leren kennen, dan bestaat er geen betere manier dan hen in dit soort situaties te observeren. Dan zal je hun ware persoonlijkheid zien. Wellicht ook interessant voor jou

Drie persoonlijkheidstypes die jou uniek maken
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Drie persoonlijkheidstypes die jou uniek maken

In dit artikel bespreken we een theorie die een onderscheid maakt tussen de persoonlijkheidstypes A, B en C. Met welk type kun jij je identificeren...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.